Tirsdag morgen lanseres Google Assistant offisielt på norsk både for Iphone og Android. Har du en Android telefon (Samsung, Huawei, Sony), trenger du ikke gjøre noe, da blir tjenesten automatisk åpnet og du vil få en velkomstmelding på skjermen. Er du Iphone-bruker må du laste ned «Google-assistenten» fra App Store.

Google Assistant er en digital personlig assistent og på mange måter Googles svar på Apples Siri. Mange av funksjonene i tjenesten har vært tilgjengelig lenge, men fra nå er de samlet på ett sted og kan brukes gjennom en dialog mellom brukeren og telefonen, enten skriftlig eller muntlig.

– Det er en ganske stor jobb å gjøre en slik assistent relevant for norske brukere. Vi har jobbet mye med norske forkortelser, dialekter og slanguttrykk. Den vet blant annet hvem Nora og William i Skam er, sier Helle Skjervold, pressekontakt i Google Norge.

Ikke bare googling med stemmen

Google Assistants funksjonalitet kan deles i to hovedfunksjoner. Den skal kjenne deg godt nok til å gi deg relevant informasjon uoppfordret når du trenger den, og den skal gi deg tilgang til alle Googles tjenester på ett sted i form av en dialog.

Å kunne føre en samtale med en assistent på en telefon virker litt lite nyttig for mange, men Google Assistant kan også brukes utenfor telefonen. For eksempel kan den integreres med bilens underholdnings- og informasjonssystem og med smarthøyttalere eller tv-en hjemme. I disse tilfellene er assistenten like mye en fjernkontroll, som en assistent.

«Alle» vil støtte Google Assistant: De usynlige dominerte årets største teknomesse

– Hvordan man bruker assistenten blir antagelig situasjonsbetinget. Mange er nok mer tilbøyelig til å bruke den i bilen og hjemme fremfor på telefonen, sier Skjervold.

Lanseringen denne uken er bare for smarttelefoner, støtten for høyttalere og biler kommer i løpet av høsten.

En million triks

Assistentens ferdigheter kalles «handlinger» (actions) av Google selv og ifølge selskapets nettsider skal Google Assistant kunne utføre en million ulike handlinger for brukeren, de fleste på vegne av andre apper og tjenester man bruker.

Ved lansering i Norge kan man blant annet diktere en handleliste fra Menys nettbutikk eller finne en ledig bysykkel i Oslo. Mange mediehus integrerer seg også med Google Assistant så man kan søke direkte i nyhetsarkiver, radiosendinger og podkaster med stemmen. Spotify og Youtube er naturligvis også med. Flere vil komme til og det er fritt frem å integrere tjenesten sin mot Assistant.

Dette er en viktig del av Google Assistant, integrasjoner med andre tjenester gjør at man kan snakke direkte med disse ved at man blir «satt over» til dem.

– Erfaringer fra andre markeder viser at det stort sett er de yngste brukerne som er ivrigst til å bruke talestyring. De som er litt eldre er tregere til å bryte det etablerte mønsteret sitt, sier Skjervold.

Enklere integreringer gir ikke muntlige svar tilbake fra tredjeparten, men fungerer mer som en stemmestyrt fjernkontroll. Spotify og Netflix støtter slike handlinger.

Ikke feilfri

Selv om Google Assistant nå er klar på norsk er den langt fra ferdig. Den vil utvikle seg i takt med bruken og variasjonen blant brukerne ved hjelp av maskinlæring, en form for kunstig intelligens.

– Hittil har en begrenset gruppe pilotbrukere testet den så den har fortsatt mye å lære, hvor dyktig den blir, øker med bruken. Det blir spennende å se hva som skjer når en større brukergruppe tar Assistant i bruk, sier Skjervold.

Assistenter i alle hjem

Mange tenker intuitivt at det å kunne snakke med elektronikken sin ikke gir noen merverdi fremfor måten vi styrer den på i dag. Analysebyråene derimot tror vi kommer til å omfavne digitale assistenter i årene fremover.

– Integrasjoner mot smarthus, smarte hvitevarer og høyttalere som kan gi en faktisk verdi i hverdagen er det som vil gi utslag. Bruken av assistenter vil øke med antallet produkter man kan styre og det vil forplante seg til økt bruk også på områder vi i dag ikke velger å bruke en stemmeassistent, skriver Juniper Research i en analyse.

Personvern

Ifølge Google vil ikke det å bruke Google Assistant endre noe i forhold til brukerens personvern. Assistant følger Googles personvernerklæring på samme måte som tradisjonell bruk av tjenestene. En viktig forskjell er likevel at eksempelvis stemmestyrte høyttalere kan lytte til deg hele tiden for å sjekke om du gir dem en kommando.

– Når slike produkter hele tiden lytter på hva du sier og gjør, klarer selskapene å skape et ekstremt mye bredere bilde av hvem du er og hva du liker enn når du bare er på nett via mobil eller datamaskin. Det kan føles ukomfortabelt, sa Atle Årnes, fagdirektør for teknologi i Datatilsynet til DN i fjor.

Man kan deaktivere Assistant, enten helt eller bare stemmestyringen. Man kan også reservere seg mot ulike funksjoner som gps-sporing. Men dette vil går ut over brukeropplevelsen.

DN har brukt en testversjon av norske Google Assistant en stund. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.