De nitriste vinterværet vi har i store deler av landet gjør at man like gjerne kan benke seg i sofakroken med en god film eller serie. Både Netflix, HBO, Youtube og de tradisjonelle TV-kanalene tilbyr mengder av nytt, originalt innhold som du kan se når du vil. Men da gjelder det å ha utstyret i orden!

Hvis du vil ha fullt utbytte av det ferskeste innholdet og den skarpeste bildekvaliteten, kan tiden være kommet for å vurdere ny TV med 4K-oppløsning. Årets nye modeller har gjort et lite «kvantesprang» både i brukervennlighet, og opplevd bildekvalitet.

De som har en eldre TV uten smartfunksjonalitet har hittil kunnet løse dette med eksterne enheter som Apple TV, Google Chromecast og lignende, men nå må du ha en flunkende ny 4K TV med HDR for å ta del i all moroa.

HDR (High Dynamic Range) er en moderne videostandard som øker fargenyansene og dynamikkområdet som TV-skjermen kan vise, og kan oversettes til enda mer naturtro bildegjengivelse.

Den gode nyheten er at det ikke behøver å koste en formue: Vi har samlet et knippe av de mest interessante 55-tommerne i prisklassen fra 10-15.000 kroner, og ble positivt overrasket over bildekvaliteten.

Under testing har vi som vanlig fokus på bildekvaliteten, men legger også vekt på god lyd og brukervennlighet. Mye av TV-innholdet kommer nå i form av apper og strømmetjenester, som stiller høyere krav til TV-ens fjernkontroll og øvrige brukergrensesnitt for å fungere optimalt.

Panasonic 58DX700

Gjør det meste riktig
De som vil ha en god allround-TV tråkker sjelden feil med Panasonic. Slik er det også med årets 700-serie!

Panasonic har lang tradisjon med å lage velkonstruerte TV-er til fornuftig pris, som legger vekt på de viktigste kvalitetene uten for mange dikkedarer. Forgjengeren 55CX700 var en av våre favoritter i sin klasse, og årets modell har vokst til 58 tommer. Panasonic har begått nok en velkonstruert TV i mellomklassen, og selv om det merkes at konkurransen har blitt tøffere i år, scorer 58DX700 bra på de fleste områder. Den er ikke den mest imponerende eller lyssterke HDR-skjermen, men har til gjengjeld meget naturlige farger og den gode bildebehandlingen som Panasonic er kjent for.

LG 55UH770

Svak på kontrast
LG-skjermen kan by på flott design og lekre smart-funksjoner, men bildekvaliteten havner litt i skyggen av de beste.

LG er kjent for sine OLED-skjermer med formidabel dybde og kontrast, men de lager også vanlige LCD-skjermer i den rimeligere enden av skalaen. 55UH770 er en LCD-skjerm med sylskarpe detaljer og korrekt fargegjengivelse: Dessverre kommer kontrast, svartnivå og lysstyrke til kort mot de beste i testen. En del av dette skyldes at baklysteknikken i LG-skjermen ikke er finmasket nok, og kun evner å lyse opp store partier samtidig. LG har til gjengjeld en av de beste smart-plattformene i testen, og er rask og enkel å bruke, med bra utvalget av apper.

Grundig Immensa 55VLX8670

Stram design
Etter en litt stille periode er tysk-tyrkiske Grundig tilbake med en ny serie velutstyrte TV-modeller.

Det tradisjonsrike Grundig-merket fra Tyskland er nå på tyrkiske hender, nærmere bestemt Arcelik, som er en av verdens største hvitevareprodusenter. Men de har ikke stoppet med TV av den grunn: 55VLX8670 en velutstyrt modell med Ultra-HD oppløsning, Netflix 4K og ikke minst HDMI 2.0 tilkobling. TV-en har en stram design og er riktig flott å se på. 55VLX8670 imponerer også med et skikkelig lyssterkt og kontrastrikt bilde. Største minus er at Grundig-skjermen ennå ikke støtter HDR fra Netflix og/eller Ultra-HD Blu-ray i øyeblikket, men her jobbes det med en firmware-oppgradering.

Sony Bravia 55XD8505

Lyssvake prestasjoner
Sony Bravia 55XD8505 er ikke den mest kruttsterke skjermen vi har sett i år, og havner litt i skyggen av konkurrentene.

Sony har lang fartstid som TV-produsent og lanserte sin aller første modell med Ultra-HD oppløsning i 2013. Siden da har de levert flere glimrende TV-er, deriblant 65XD9305. Den mer prisgunstige Bravia XD8505-serien er dog ikke den beste vi har sett. Den må greie seg med standard LED kantbelysning, og det merkes at denne gir vesentlig lavere kontrast: Sony-skjermen er betydelig mer lyssvak enn både Samsung, Panasonic og LG sine TV-er med standard innstillinger. Dersom du vil ha full glede av nyvinninger som Ultra-HD og HDR, finnes det altså bedre, mer fremtidsrettede valg blant testens deltakere.

Philips 55PUS7101

Lys og varme
Denne TV-en fra Philips er ikke den beste HDR-skjermen vi har sett, men kan likevel være et godt kjøp som allround-TV.

Philips har hatt en del utfordringer siden de introduserte Android operativsystemet på sine TV-er, men nå ser det ut som ting er på bedringens vei. Årets sortiment består av flere interessante TV-er, og blant disse peker 55PUS7101 seg ut som en prisgunstig modell med Ultra-HD og HDR-støtte. Philips-skjermen har flere gode bildeegenskaper som mange vil sette pris på, deriblant det unike Ambilight fargelyset. Skarpheten er også overbevisende, mens fargene gjerne kunne vært enda mer nøytrale. Det som gjør at 55PUS7101 faller litt igjennom, er mangelen på skikkelig lysstyrke og kontrast, som er nødvendig for å vise HDR-video fra sin beste side. Philips-skjermen mangler foreløpig også støtte for Netflix HDR.

Samsung 55KS7005

Skinner som solen!
Med sin blendende lysstyrke og flotte farger er Samsungs nye 7-serie et imponerende syn.

Samsungs nye 2016-modeller har fått et løft på bildesiden, med nye avanserte ”Quantum Dot” LCD-paneler som lover både bredere fargespekter og større kontrast. 55KS7005 må klare seg med litt enklere design og mindre eksklusiv utførelse enn 8- og 9-seriene til Samsung, men kan til gjengjeld by på mange finesser til en fornuftig pris. Her får du flott design, utmerket brukervennlighet og ikke minst, gnistrende god bildekvalitet. Samsung-skjermen er faktisk den eneste i testen som kan gi noenlunde fullverdig opplevelse fra de nye HDR bildeformatene, og setter dermed mange av konkurrentene i skyggen. Smartfinessene er velfungerende og utvalget av apper meget bra. Etter vår mening det beste valget i denne prisklassen.

Les hele testen på lydogbilde.no(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.