Sony lager mye av verdens beste elektronikk, enten vi snakker om tv, lyd, eller foto. I mange år har selskapet snakket om hvordan all deres ekspertise på ulike områder skal kombineres i smarttelefonene. Det har Sony så langt ikke klart, og markedet har mistet troen på de japanske smarttelefonene. Fra å ha vært nummer tre i Norge har de falt helt ut av topplistene.
Xperia XZ3 kan kanskje rette opp i dette. Ny, mindre «unik» design, en ny type skjerm og løfter om enda bedre kamera ser bra ut på papiret, men til syvende og sist er det brukeropplevelsen som teller.
XZ3 har en skjerm som er seks tommer diagonalt. Den er av en ny type kalt P-OLED, som har gjort det mulig for Sony å la skjermen bue seg mer rundt kantene enn tidligere. Kvaliteten er veldig høy og det er en fryd å se både bilder og film på skjermen, takket være bildeforbedringen som er hentet fra Sonys tv-virksomhet. Kort fortalt forsøker telefonen å oppgradere alt innhold til HDR-kvalitet.
Sonys design er langt nærmere Samsung enn tidligere, men baksiden er mer buet enn hos konkurrenten. Overflaten er helt blank og tilsvarende glatt mot fingrene.
På baksiden finner vi en skikkelig designblemme fra Sonys side. De har plassert kameraet der man forventer å finne fingerskanneren, mens fingerskanneren sitter midt på baksiden. Det tar lang tid å venne seg til at telefonen ikke låses opp uansett hvor mye man gnir fingeren mot kameraet. Man kan bruke ansiktsgjenkjenning også, men denne ligger et stykke bak konkurrentenes løsninger og gir ingen god brukeropplevelse.
Skarpe bilder
Jeg har lenge vært skuffet over at Sony ikke har klart å levere bedre bildekvalitet i telefonene, de lager tross alt noen av verdens beste kompakt- og systemkamera. Xperia XZ3 er bedre enn forgjengerne, men når fortsatt ikke helt opp.
Bildene er skarpe og detaljerte, men blasse i fargene. Det mangler en skikkelig portrettmodus, optisk bildestabilisering og optisk zoom. Autofokus føles tidvis litt treg. Huawei, Samsung og Apple bruker alle kunstig intelligens i sine mobilkamera, men Sony har ikke implementert noe lignende i XZ3, i hvert fall ikke med synlige resultater. I godt lys klarer XZ3 å levere like gode bilder som Samsung Galaxy S9. Note9 og Iphone 8 og X, men allerede i løpet av høsten og nyåret vil det være for dårlig.
I bildespesialen kan du se sammenligninger mellom XZ3 og Huawei P20 Pro, som per dags dato har det beste kameraet på markedet.
Sony bryr seg om lyd og XZ3 har muligheten til å gjøre ulike justeringer for å forbedre lyden. Man kan la telefonen optimere lyden selv eller justere den med equalizer. Telefonen kan også måle motstand og respons fra tilkoblede hodetelefoner og justere lyden til dem. XZ3 har fått gode stereohøyttalere i front som gir overraskende god lyd hvis man ikke bruker hodetelefoner.
Unødige gimmicks
Det er ikke uvanlig at telefonprodusentene finner på ulike gimmicks for å skille seg ut ved lansering. Sony er ikke noe unntak. Telefonen har funksjoner for automatisk start av kamera hvis du røsker den ut av lommen og en funksjon som skal forutsi hvilken app du har lyst til å bruke. Denne skal fungere ved å dobbeltrykke en finger mot siden av telefonen, men i praksis var dette såpass uforutsigbart at jeg skrudde funksjonen av. Det samme gjelder Dynamisk Vibrering, en funksjon hvor telefonen vibrerer i takt med musikk og lyd fra apper. Dette skal øke innlevelsen til brukeren, omtrent som ristingen i spillkontroller. For min del var det kun forstyrrende, ikke minst fordi vibreringen ikke er lydløs, men lager resonanslyder i bakdekselet.
Sonys smarttelefoner har en unik mulighet til å koble seg til en Playstation 4 hjemme mens man er på farten og fjernstyre den ved å strømme spillene fra konsollen til telefonen. Man kan også ta med seg en Playstation spillkontroller og spille med den på mobilskjermen. Dette krever en stabil og rask dataforbindelse, men i enkelte spill gir det ikke så verst brukeropplevelse.
Sony Xperia XZ3 er den første telefonen i Norge som slippes med Android 9 Pie operativsystem. Vårt testeksemplar bærer preg av at dette er helt nytt for den er ikke helt feilfri. Apper som lukker seg eller fryser, uventede reaksjoner fra skjermen og spontane omstarter har ikke vært uvanlig. Forhåpentlig vil dette være mer stabilt innen lansering i butikkene.
Konklusjon
Sony Xperia XZ3 er en bedre telefon enn hva Sony ellers har prestert de siste årene. Men den henger fortsatt etter på enkelte viktige områder og brukeropplevelsen føles lite engasjerende. Den er ganske edruelig priset til 7990 kroner, men for den summen får man i dag bedre telefoner enn dette.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.