Samsungs Note-serie har alltid vært et tilbud til de brukerne som stiller høyest krav til ytelse, vil være produktive på telefonen og dem som er glade i den siste teknologien.

Med årene har Note-telefonene fått mer og mer appell utenfor nisjen sin, og den siste tiden har stadig flere smarttelefonbrukere gått for telefoner med store skjermer. Og Note 8 er, foruten prisen, den Note-telefonen hittil med mest masseappell.

Design

Pennen med sine unike funksjoner er en av tingene som kan den stive prisen på Samsung Galaxy Note 8.
Pennen med sine unike funksjoner er en av tingene som kan den stive prisen på Samsung Galaxy Note 8. (Foto: Magnus Eidem)

Note 8 følger designen til S8-telefonene nesten til punkt og prikke. Den er en del større, med en skjerm som måler 6,3 tommer diagonalt. Det er ikke veldig mye mer enn Galaxy S8+ som har 6,2 tommer skjerm. Som på S8 går skjermen nesten helt ut til kortsidene og helt ut på langsidene. Langs langsidene er skjermen buet, men mindre enn på S8.

I bunnen av telefonen sitter S Pen, den elektromagnetiske pennen som følger alle Note-telefonene. På baksiden sitter det to kamera, ett vidvinkel og ett portrettkamera, som på Iphone 7+.

Note 8 er åpenbart en stor telefon, men den føles mindre i hånden enn tidligere modeller.

Multimedia

De to kameraene er en annen funksjon som skiller Note 8 fra andre telefoner. Dessverre er fingerskanneren fortsatt plassert ved kameraet – en sikker måte å skitne til linsen på.
De to kameraene er en annen funksjon som skiller Note 8 fra andre telefoner. Dessverre er fingerskanneren fortsatt plassert ved kameraet – en sikker måte å skitne til linsen på. (Foto: Magnus Eidem)

De to kameraene på baksiden av Note 8 gjør at man får 2x optisk zoom. Det gir langt flere muligheter til å ta gode bilder på avstand og bedre portretter. Kameraene har også optisk bildestabilisering som fungerer veldig godt. De to kameraene er litt ulikt bygget opp. Vidvinkelen har maks blender på f1.7 og Dual Pixel autofokus. Telefotokameraet har maks blender f2.4 og er uten Dual Pixel. Begge kameraene tar bilder inntil 12 megapiksler.

Billedkvaliteten er jevnt over svært god. Ikke overraskende siden Galaxy S8 vant vår store mobilkameratest i sommer. Å ha en telefotolinse tilgjengelig er også et stort pluss, selv om Samsungs portrettfunksjon Direktefokus trenger å bli bedre.

Lydkvaliteten er bedre enn i tidligere modeller, etter at Samsung fikk opp ørene for å bygge inn bedre lydprosessering i sine telefoner. I innstillingene kan man tilpasse lydbildet til egen hørsel og egne hodetelefoner. De medfølgende øreproppene fra AKG, er for øvrig slett ikke verst.

S Pen og brukeropplevelse

Pennen har hybel i bunnen av telefonen. Når den ikke brukes, flukter den helt med karmen.
Pennen har hybel i bunnen av telefonen. Når den ikke brukes, flukter den helt med karmen. (Foto: Magnus Eidem)

Note 8 har som ambisjon å være den beste telefonen for produktivitet. Svært høy ytelse er ett av virkemidlene for å kunne oppnå dette. Den store og utrolig skarpe skjermen gjør det mulig å ha to apper åpne samtidig uten å miste brukervennligheten fullstendig. Man kan også sette opp app-par som automatisk åpnes med delt skjerm. Dette fungerer for eksempel bra til bruk i bil.

S Pen er et annet verktøy man får. S Pen kan brukes til å gjøre notater, skrive meldinger for hånd, tegne og lage skisser. En kjekk funksjon er muligheten til å notere på låseskjermen uten å låse opp telefonen. Bare trekk ut S Pen og skriv på skjermen. Notatet kan så viskes ut igjen eller lagres til senere.

Simkortholderen har en ekstra plass som enten kan brukes av et ekstra sim-kort eller et minnekort på inntil 256 GB.
Simkortholderen har en ekstra plass som enten kan brukes av et ekstra sim-kort eller et minnekort på inntil 256 GB. (Foto: Magnus Eidem)

Ved hjelp av S Pen kan man også sende personlige billedmeldinger. Man kan tegne en melding som enten sendes som bilde eller som en animasjon som viser hvordan man tegnet meldingen.

Hver gang man trekker ut pennen kommer en svevende meny opp med ulike penne-funksjoner. Det er litt uvant for mange å venne seg til pennen som verktøy på en telefon, men når man kommer inn i det, åpner den for mange nyttige funksjoner.

Konklusjon

Samsung Note 8 er en teknisk avansert telefon, med god brukervennlighet. Pennen og doble kamera gir muligheter andre telefoner ikke har. Men dersom man ikke har bruk for disse to funksjonene spesifikt er Note 8 egentlig bare en litt større Galaxy S8+. Og da kan prisen tett under 10.000 vanskelig forsvares.(Vilkår)