18 høyttalerelementer, 18 D/A konvertere, over 8000 watt forsterkerkraft, 65 kilo ren aluminium og 137 kilo totalt per høyttaler er de vitale målene på Beolab 90, Bang & Olufsens mest ambisiøse høyttalerkonstruksjon noensinne. Man kan nesten beskylde den danske produsenten for å lide av stormannsgalskap. Men når målet er å bryte lydmuren og tøye fysikkens lover, krever det at man tenker nytt, og stort.

Den gedigne høyttaleren er resultatet av over 7 års forskning og utvikling, med utgangspunkt i noen ganske banebrytende ideer, som ikke «hvem som helst» kunne greid å realisere. Bang & Olufsens ingeniører, som ellers er vant til å skvise god lyd ut av slanke designkonstruksjoner, har fått frie tøyler til å utvikle en ny referansehøyttaler uten sidestykke.

Resultatet er ulikt alt annet vi har sett eller hørt, og koster også det hvite ut av øyet: Med en prislapp på 660.000 kroner paret må du være svært velstående, eller i det minste være villig til å utsette den nye Teslaen til fordel for ny stereo. Da får du riktignok alt av innebygde forsterkere, elektronikk – og forhåpentlig bærehjelp – med på kjøpet.

Beolab 90 spekket med høyttalerelementer og teknologi. Resultatet er et imponerende lydbilde.
Beolab 90 spekket med høyttalerelementer og teknologi. Resultatet er et imponerende lydbilde. (Foto: Bang & Olufsen)

Styrer spredningen av lyd

I jakten på lydmessig Nirvana hjemme i egen stue, er samspillet mellom høyttaler og lytterom uhyre viktig. Lyden vi hører er en kombinasjon av direkte lyd fra høyttaleren og gjenklang fra omgivelsene, og for mye gjenklang kan farge lyden og forstyrre lydopplevelsen.

Tidligere Bang & Olufsen-høyttalere har søkt å kontrollere spredningen av lyd ved hjelp av akustiske linser (Acoustic Lens). Dette er de finurlige diskantenhetene du kan se på toppen av høyttalere som Beolab 18, eller dashbordet på en Audi A8. Den tidligere toppmodellen Beolab 5 har en spredningslinse til både diskant og mellomtone.

Les også: Test av B & O Beolab 18 – slanke designhøyttalere

Les også: Test av B & O BeoPlay A6 – trådløs lyd som passer inn

Med Beolab 90 har B & O tatt denne tankegangen til et nytt nivå. Her bruker man i stedet selve høyttalerelementene til å kontrollere spredningen. Under seilduken skjuler det seg en Frankenstein-aktig høyttaler, med små og store høyttalerelementer som peker i alle retninger. Hele 7 diskanter, 7 mellomtoner og 4 basselementer gir til sammen 360 graders kontroll over lyden. Hvert element forsynes med et dedikert, DSP-korrigert lydsignal.

Hele konstruksjonen er utrolig fascinerende: Mens ett sett med elementer spiller direkte mot deg, jobber de andre elementene på høygir for å absorbere eller forsterke lyden i andre retninger, for på den måten å redusere rommets påvirkning. Det er et kunststykke som krever massive krefter, særlig når høyttalerne skal kunne spille tordnende høyt med bass ned til godt under 20 Hz.

Bang & Olufsen Beolab 90. Detalj.
Bang & Olufsen Beolab 90. Detalj. (Foto: Bang & Olufsen)

Heftig lydopplevelse

De fleste av oss tenker nok på Bang & Olufsen høyttalere som pene og pyntelige konstruksjoner. De er små, nette og skjemmer ikke stuen. Lyden er også av det siviliserte slaget, fin til koselytting på normale nivåer. Beolab 90 er noe ganske annet: Dette er et monster, som kan gjøre musikklytting til en nervepirrende opplevelse.

Lyden av Beolab 90 må egentlig bare oppleves. Personlig har jeg aldri hørt en mer livaktig musikkgjengivelse, og flere som har vært på besøk reagerte med å klype seg i armen eller felle en tåre når de hørte et opptak de kjente, eller rettere sagt trodde de kjente. Beolab 90 har ikke bare dynamikken til et konsertanlegg og en mektig bassgjengivelse som er «to die for» – de har også holografien og dybdeperspektivet til de beste minimonitorene, i seg selv en sjelden kombinasjon. Måten de spiller på lag med lytterommet, enten du bor i et palass eller lite bøttekott, er også meget imponerende.

Til å være så store høyttalere, må Beolab 90 sies å fungere eksepsjonelt bra i min lille leilighet. Man hører ingen typisk ubalanse eller ujevnheter, selv når man spiller tordnende høyt. Likevel tar jeg meg selv i å ønske meg en enda større stue, slik at høyttalerne fikk utfolde seg enda mer. Men noe sier meg at det neppe er noe problem for kundegruppen disse høyttalerne retter seg mot.

Beolab 90 er rett og slett en maktdemonstrasjon av en høyttaler, som absolutt bidrar til å sette Bang & Olufsen på kartet innen high-end hi-fi. Prisen er da også i kategorien «hvis du må spørre, har du ikke råd» men ikke nødvendigvis dyr i forhold til ytelsen den gir. Likevel er det er lov å håpe at B & O lar teknikken fra Beolab 90 «dryppe nedover» og materialisere seg i en litt mer kompakt og prisgunstig versjon etter hvert. I så fall kan de sette meg på listen over interesserte!

Les hele testen på lydogbilde.no(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.