Når det gjelder tv er det ingen tvil om at størrelsen teller en hel del. Opplevelsen av film, sport, spill blir bare bedre etter hvert som bildearealet øker. Et stort bilde som fyller synsfeltet har en besnærende evne til å bringe oss tettere på handlingen og gjøre den mer realistisk. Det er noe alle som er flittige kinogjengere kan skrive under på.

Så hva regnes egentlig som en ekte storskjerm? Snittstørrelsen øker stadig vekk, og 55 tommer har allerede blitt den nye folkefavoritten. Din ekstra TV-glade nabo har sannsynligvis en 65” allerede. Ergo trenger du 75 tommer eller mer for å være størst i gaten!

Kvaliteten fortsatt viktig

Før du går ut og handler den første og beste 75-tommeren, skal du vite at det fortsatt er store forskjeller i billedkvalitet, og at disse bare blir enda mer fremtredende etter hvert som skjermstørrelsen øker. Det massive bildearealet fungerer som et forstørrelsesglass på unaturlige farger, blass kontrast eller dårlig skarphet. Vår anbefaling er som vanlig å betale litt ekstra for god billedkvalitet.

Test av 75” med 4K, HDR og streaming

Vi spurte produsenter og forhandlere etter deres mest aktuelle 75” modeller, og endte opp med deltagerne du ser foran deg. De 4 deltagerne er alle 75” LCD-skjermer med 4K-oppløsning (3840x2160 piksler) og støtte for moderne videoformater som UHD Blu-ray, High Dynamic Range og mye annet moro. Prisene varierer, hvilket det nødvendigvis må gjøre på modeller i denne størrelsesklassen. Vårt tips er som vanlig, å følge de svingende markedsprisene og være årvåken etter gunstige tilbud på de mest ettertraktede modellene. Her er det fullt mulig å gjøre et storskjerm-kupp!

Hva med OLED?

OLED-skjermene glimrer med sitt fravær i denne testen, og det er utelukkende av prismessige årsaker. Mens du nå kan kjøpe en 75” LCD til under 20.000 kroner, koster en 77” OLED fortsatt (hold deg fast) rundt 150.000 kroner! I denne størrelsen har LCD helt klart et fortrinn med sine betydelig lavere produksjonskostnader.

Samsung UE75MU6175

Mega-TV til minipris
Samsungs billigste storskjerm er slett ikke verst å se på.

Denne Samsung-skjermen sprenger ingen grenser når det gjelder billedkvalitet, og vinner heller ingen designpris med sin nokså spartanske fasade. Likevel leverer den flott ytelse til prisen. Kombinasjon av god kontrast og fargegjengivelse pluss en brukervennlig smart tv løsning, gjør UE75MU6175 til et bra kjøp. Det finnes en rekke skjermer med råere kontrast, dypere svartnivå og glattere bevegelser, men disse koster også mer penger – i noen tilfeller drastisk mer!

Les hele testen hos Lyd & Bilde


TCL U75C7006

Storskjerm med stil
Kinesiske TCL er tilbake med en prisgunstig storskjerm som hevder seg bra mot konkurrentene.

TCL er ennå et relativt nytt og ukjent TV-merke i Norden, men på verdensbasis er de nesten like store som Samsung og LG, med et stort TV-utvalg fra budsjett til high-end. Deres 75-tommer er for tiden en av de billigere 75-tommerne på markedet.

TCL U75C7006 kan skilte med god kontrast, som er en klar fordel for deg som liker mye film og serier. Den konkurrerer tett med Samsungs 75” i 6-serien på mange områder – men taper litt når det kommer til farger og lysfordeling. Til gjengjeld har TCL vesentlig bedre lydgjengivelse, og er ikke like avhengig av lydplanke. Android operativsystemet er lett å bli kjent med, selv om det mangler litt for å nå opp til Samsungs Tizen-grensesnitt. Totalinntrykket er positivt, og TCL er et prisgunstig alternativ for deg som vil ha en 75” storskjerm uten at det koster skjorten.

Les hele testen hos Lyd & Bilde


Panasonic Viera TX-75EX780

Nydelige bilder
Med TX-75EX780 har Panasonic begått nok en lekker storskjerm som duger til det meste.

Panasonic TX-75EX780 er en utmerket allround-skjerm som leverer flott ytelse i så å si alle disipliner. Fremfor alt til sport, men også film og serier ser lekkert ut takket være Panasonics gode billedbehandling. Spillentusiastene kan glede seg over rekordlav forsinkelse på rekordlave 20 millisekunder. Eneste område hvor Panasonic kommer litt til kort, er ved visning av HDR-innhold. Mangelen på tilstrekkelig lysstyrke gjør at EX780 mister litt av gløden i de mest kontrastrike scenene.

Les hele testen hos Lyd og Bilde.


Philips 75PUS7101

. .
. . (Foto: .)

Mangler kontrast
Philips-skjermen er blant de rimeligere skjermene i testen, men leverer ikke like god kontrast som de beste.

Mangeårige Philips lever fortsatt i beste velgående, og har lansert en rekke spennende tv-er den siste tiden, flere av dem med OLED-teknikk. 75PUS7101 er derimot en prisgunstig 75-tommer av LCD-typen.

Philips-skjermen har flere gode bildeegenskaper som mange vil sette pris på, deriblant det unike Ambilight fargelyset. Skarpheten er også overbevisende, mens fargene gjerne kunne vært enda mer nøytrale. Det som gjør at 75PUS7101 faller litt igjennom er mangelen på skikkelig lysstyrke og kontrast, som er nødvendig for å vise HDR-video fra sin beste side. Et godt eksempel på at kant-LED ikke fungerer optimalt til HDR!

Les hele testen hos Lyd & Bilde


Samsung UE75MU8005

Smart storskjerm
Samsungs 75-tommer kan skilte med lekker design, flott billedkvalitet og flust av smarte finesser.

Samsung er en av verdens største TV-produsenter, og det merkes godt på utvalget av storskjermer. Den koreanske giganten har et bredt modellspekter med 75”, 82” og til og med 88” i en rekke prisklasser. Midt blant disse finner vi UE75MU8005, som er en litt rimeligere og enklere variant enn flaggskipene i Q-serien.

Samsung UE75MU8005 er en velutstyrt storskjerm til konkurransedyktig pris. Det første man legger merke til er den gjennomtenkte designen som gjør den svære 75-tommeren enkel å plassere. Blant andre lyspunkter finner vi et raskt brukergrensesnitt med massevis av apper. Når det kommer til bildet har Samsung utmerket skarphet, bevegelser og fargegjengivelse, men den ligger dessverre litt bak de beste når det kommer til kontrast og realisme fra de nye HDR-filmene.

Les hele testen hos Lyd & Bilde


Sony Bravia KD-75XE9405

Eksplosiv kontrast
Sonys flaggskip Bravia KD-75XE9405 imponerer med et bilde som er en 75-tommer verdig!

Bravia KD-75XE9405 er en av Sonys største og beste tv-er for øyeblikket.

Den koster litt mer enn enkelte av konkurrentene, men gir valuta for pengene i form av gnistrende god billedkvalitet. Designen er flott, og den enorme skjermen er enkel å plassere med sin smale fot. Avansert billedbehandling og fullverdig LED-baklys gjør at Sony-skjermen faktisk nærmer seg OLED-kvalitet når det gjelder kontrast og svartnivå. Og når man ser hva en må betale for en 77” OLED, virker ikke Sony-skjermen så dyr likevel!

Les hele testen hos Lyd & Bilde(Vilkår)