Erkerivalene Samsung og LG kniver om å ha den beste billedkvaliteten og å forsvare sine valg av teknologi. Vi har satt toppmodellene deres opp mot hverandre.

Samsung UE65KS9505


Lekker og lyssterk
Samsung UE65K9505 serverer oss en virkelig heftig bildeopplevelse, som er en toppmodell verdig.

Med flaggskipet i 9-serien, 65KS9505, får du alt hva Samsung har å by på av finesser og bildemessig godis. Årets toppmodell har fått et videreutviklet LCD bildepanel med «Quantum DOTS», bitte små partikler som bidrar til mer kontrast og bredere fargespekter. Samsung slår seg på brystet, og hevder faktisk at disse gjør toppmodellene deres bedre enn OLED! For å være på den sikre siden gir de også 10 års garanti mot innbrenning. Åpenbart et stikk til erkekonkurrenten LG, og deres stadig mer populære og prisgunstige OLED-skjermer.

Design

Samsung-skjermen er definitivt flott å se på med sin «børstede» utførelse og buede fasong. Den V-formede sokkelen gjør også at 65-tommeren kan stå stødig på ganske smale TV-bord. Det er stikk motsatt med for eksempel KS7005-serien, som har føttene ute i kantene.

Ikke alle er like begeistrede for bueformen, og foretrekker i stedet en flat tv. Med flaggskipserien fra Samsung har du imidlertid ikke noe valg: KS9505 kommer kun i buet versjon. Samsung har signalisert at deres «Curved» modeller har kommet for å bli.

Brukervennlighet og finesser

Vi har lenge regnet Samsungs Tizen som et av de beste smart-tv systemene, og inntrykket står ved lag. Samsung ligger et hakk foran konkurrentene, inkludert LGs WebOS, både når det gjelder hastighet og generell brukervennlighet. Det har også blitt mer oversiktlig å bruke. Menylinjen er veldig bra sammensydd, hvor du selv kan legge inn snarveier til dine mest brukte apper og programmer, inkludert Netflix favorittserier. Her er det også lett å «multitaske» ved å hoppe inn og ut og veksle mellom apper på et blunk. Fjernkontrollen kan også programmeres til å styre andre ilder enheter, som TV-bokser og spillkonsoller. Alt føles veldig smart og gjennomtenkt.

Utvalget av applikasjoner er også bra. Det er tydelig at Samsung har et godt samarbeid med app-utviklere og viktige tjenester, både lokalt og globalt. Et eksempel på det er den nordiske Canal Digital appen (obs, krever parabolabonnement), som Samsung foreløpig er alene om å tilby. Det samme gjelder HBO Nordic, som med unntak av Apple TV har vært eksklusiv for Samsung i lengre tid. Netflix er selvfølgelig også på plass.

Billedkvalitet

KS9505 skiller seg fra KS9005 og de andre Samsung-modellene ved at den har ekte, direkte LED-baklys. Mens de rimeligere modellene har kantmonterte lysdioder (Edge LED) har KS9505 grupperte klaser rett bak bildepanelet. Dette er en kostbar løsning, men også det eneste som duger om man vil ha en LCD-skjerm med skikkelig svartnivå og kontrast.

65KS9505 er en såkalt Ultra hd Premium sertifisert tv, hvilket betyr at den tilfredsstiller kravene for å gjengi Ultra-hd Blu-ray og HDR (High Dynamic Range) i all sin prakt. Vi snakker 4K oppløsning, over 1000 nits i lysstyrke og ekstra bredt fargespekter! Det er det kun et knippe toppmodeller fra (Panasonic 65DX900) og Sony (XD93/94/ZD9) som kan matche.

Med filmer som Sicario og The Revenant snurrende i Blu-ray spilleren, er det ingen tvil om at vi er vitne til en av årets heftigste bildeopplevelser. Samsung-skjermen gir et knivskarpt bilde. Den gjengir en utrolig mengde detaljer, og viser oss de mange ekstra lys- og fargenyansene HDR har å by på. Sammenlignet med Samsungs rimeligere KS9005-modell får bildet her enda større dybde, og bedre kontrast i de mørke områdene. Likevel er det i de lyse partiene vi merker størst forskjell. De mange solstrålene som glitrer mellom trærne og speiles i vannet på «The Revenant» er virkelig blendende sterke! KS9505 greier også å gjengi disse høylys-områdene uten at hele skjermen går i hvitt.

For å oppnå den beste billedkvaliteten anbefaler vi å velge «Film» modusen, som har de mest naturlige fargene. I tillegg må du aller helst sitte direkte 90 grader foran skjermen for best opplevelse. Innsynsvinkelen er relativt snever, og Samsung-skjermen har en tendens til å endre fargegjengivelse hvis man sitter langt ut til siden.

Rå lysstyrke

65KS9505 utmerker seg spesielt når det gjelder lysstyrke, og overgå OLED-skjermene med god margin. Vi målte lysstyrken til godt over 1000 nits i et 25 % stort testvindu. OLED-skjermen klarer til sammenligning bare rett over 500 nits, og da bare i et 10 % stort vindu. Det merkes også i de aller lyseste scenene, at OLED-skjermen mangler litt krutt sammenlignet med lyskanonen fra Samsung.

I tillegg til LGs 55” OLED hadde vi også vår HDR-referanseskjerm Panasonic 65DX900E for hånden under testen. Panasonic kan skilte med maksimal lysstyrke på over 1000 nits den også, men til forskjell fra Samsung (som avtar etter 10–20 sekunder) greier den å opprettholde lysstyrken over lengre tid enn Samsung, og i større testbilderuter helt opp til full skjerm. Dette behøver ikke ha stor betydning i praksis, da de fleste HDR-effektene er kortvarige, men det viser i det minste at Panasonic har lagt inn mer «headroom» i sin toppmodell.

Lydkvalitet

Mange av dem som vurderer en tv i denne klassen har nok allerede et separat surroundanlegg eller en lydplanke på lur. Men lyden internt i Samsung-skjermen er faktisk ikke så verst den heller: Dialogen i tøffe serier som Daredevil er skarp og klar, og det er bra med fylde i musikk og lydeffekter. Ingenting som får oss til å skvette, men likevel betydelig bedre enn Panasonic og LG.

Konklusjon

Samsungs toppmodell kan by på et flott design, et gjennomarbeidet og lynraskt menysystem med masse apper og tjenester, og ikke minst imponerende lyd- og billedkvalitet. 65KS9505 oppleves som en veldig god totalpakke der nesten samtlige testkriterier er godt ivaretatt. Vi sier «nesten», for Samsung-flaggskipet må se seg slått av vår HDR-referanse og high-end favoritt Panasonic 65DX900E på enkelte punkter, spesielt når det kommer til fargenøyaktighet og avanserte justeringsmuligheter. Samsung-skjermen får også tøff konkurranse fra de beste OLED-skjermene. Forskjellene er imidlertid ikke like store klare som man kanskje ville tro, og totalt sett er det ingen tvil om at Samsung-skjermen leverer bildeytelse av meget høy klasse. Derfor nøler vi ikke med å gi den vår anbefaling.

Les hele testen på lydogbilde.no


LG OLED 55B6V

OLED på billigsalg

En vaskeekte OLED-TV med 4K-oppløsning til bare 20.000 kroner? Ja takk!

OLED er i en klasse for seg når det kommer til billedkvalitet. Forskjellen i kontrast og svartnivå er lett å se, og gir helt klart en økt bildeopplevelse, særlig når den kombineres med moderne 4K-oppløsning. Dessverre har også prisen på OLED ligget et godt hakk over de beste LCD-skjermene. 40-50.000 kr for en 55- eller 65-tommer ligger i det øvre sjiktet av hva folk flest er villige til å spandere på en ny tv.

Nettopp derfor er LGs nye «billige» OLED 55B6 ekstra spennende: Dette er deres hittil rimeligste OLED-modell med 4K-oppløsning. Den kan nå kjøpes rett rundt det magiske 20.000 kroners merket, godt hjulpet av varehuskjedenes priskrig. Så er spørsmålet om 55B6 er «ekte vare», eller om LG har vært nødt til å ta noen snarveier på veien?

Design

B6 har i likhet med andre OLED-modeller en slank og minimalistisk design, men den virker litt mindre påkostet i utførelsen enn toppmodeller som E6 og G6. Mens E6 har en nærmest rammeløs «picture on glass» konstruksjon, der OLED-panelet ligger utenpå et sjikt av glass, må B6 nøye seg med en mer ordinær ramme og plastinnpakning. Her får du heller ingen påkostet lydplanke innebygd i sokkelen. Det er likevel ingen tvil om at tv-en er både slank og lekker å se på. Baksiden er mørkegrå, med et børstet utseende, og sokkelen likedan. Men selve «wow-faktoren» er altså litt lavere.

Brukervennlighet og finesser

OLED 55B6 kommer med WebOS 3.0 som er LGs egenutviklede grafiske brukergrensesnitt. Det er både lekkert å se på og enkelt å bruke. Fjernkontrollen har innebygd pekefunksjon som brukes til å flytte en musepeker rundt på skjermen og gjøre ulike valg.

WebOS-systemet har vært blant våre favoritter helt siden introduksjonen, og det merkes at tredje generasjon er blitt vesentlig raskere. App-utvalget er imidlertid ikke like bra: Konkurrenter som Samsung kan skilte med litt større antall interessante apper. LG har de viktigste i form av Netflix (med 4K og hd), Youtube og diverse andre aktører er på plass, men enn så lange mangler aktuelle apper fra HBO, Canal Digital og andre.

Billedkvalitet

LGs nest beste toppmodell 65E6V er utvilsomt en av de aller beste tv-ene som kan kjøpes for penger akkurat nå, men koster også cirka 45.000 kr (35.000 i 55”).

Hvor nær kommer så den adskillig rimeligere 55B6? Veldig nær, faktisk. Selv om vi ikke har kunnet sammenligne E6 og B6 side om side (testeksemplarene er vanskelige å oppdrive), deler de mange av de samme egenskapene, og det er utvilsomt en vaskeekte OLED-skjerm vi har å gjøre med.

Det første vi legger merke til er det nærmest bunnløse svartnivået. LG-skjermen er i praksis helt slukket i de partiene som skal være helt mørke. Mange irriterer seg over LCD-skjermenes strølys, som blant annet får spillefilmenes mørke striper til å se sjenerende lyse ut. Med OLED-skjermen er de fullstendig bekmørke, siden billedpunktene kan være helt slukket.

Svartnivået kommer også til sin rett i selve handlingen. Ta for eksempel Netflix-serien Marco Polo: Store deler av serien om Kublai Khans mongolske hær er filmet i 4K HDR-kvalitet, riktignok med kun naturlig lys, for å mime etter tidsperioden. Bildene får en helt annen dybde og realisme via LG-skjermen, spesielt når rollefigurene beveger seg i nattens mulm og mørke, kun opplyst av glødende lanterner og fakler. Det ser veldig imponerende ut!

Lydkvalitet

55B6 må greie seg uten den forseggjorte lydplanken vi finner på E6 og G6 modellene. I stedet sitter høyttalerne i en liten spalte på undersiden, og det gir ikke spesielt imponerende lyd. Stemmer føles litt innestengte og bassen er slank. Hvis du ikke har et bra lydanlegg fra før, vil du nok merke behovet for en separat lydplanke eller lignende for å yte full rettferdighet til det flotte bildet.

Konklusjon

LG 55B6 er en enklere og rimeligere utgave av koreanernes beste OLED-skjermer. Utseende og design gir litt mindre wow-faktor enn de dyreste modellene, men selve ytelsen «under panseret» er omtrent like god. 55B6 kan skilte med alle de typiske OLED-fordelene både når det kommer til svartnivå, kontrast, farger og innsynsvinkel. Alt i alt synes vi 55B6 er en tøff utfordrer til selv de dyreste LCD-skjermene på markedet. Til en pris på skarve 20.000 kroner, snakker vi om et regelrett kupp!

Les hele testen på lydogbilde.no(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.