Den største forskjellen på mobilen og et kamera, er at førstnevnte knipser man med, sistnevnte fotograferer man med.

Det er flere forskjeller. Den mest vesentlige er at kameraet leverer overlegen bildekvalitet. Men det er også mer fleksibelt med zoom, bildestabilisator, avansert lysmåling og autofokus.

Skal man ha best mulig bildekvalitet, skal man kjøpe et kamera.

De beste kompaktkameraene har mye større bildebrikker og bedre optikk enn mobilen. De vil derfor levere skarpere bilder med mindre støy, og har zoom som en velkommen bonus.

De kompakte systemkameraene har de samme egenskapene som et speilreflekskamera, bare pakket inn i mye mindre kameraer, med mer kompakt optikk og elektroniske søkere. Mange av dem er også raskere enn speilreflekser, og i enkelte tilfeller langt mer avanserte.

Dette er kameratypen for deg som foretrekker mindre å bære på, uten å kompromisse med bildekvaliteten.

ÅRETS OBJEKTIV

Olympus M.
Olympus M. (Foto: Olympus)

Olympus M.Zuiko Digital 12-100mm 4,0 ED IS Pro, objektiv

Komplett reisezoom

Olympus-zoomen har alle egenskapene man trenger, og ytelse som forsvarer prisen. Selv til prisen, er Olympus 12-100mm f4, verdt pengene og vel så det. Den optiske kvaliteten, den mekaniske kvaliteten ikke minst den tekniske kvaliteten, er av høyeste klasse. Det er mer enn godkjent. Man trygt kan legge igjen de andre objektivene, og dra på oppdrag, reportasje eller ferie, med bare ett objektiv i bagasjen.

Pris: 12.999 kr

Les hele testen her.

ÅRETS KOMPAKTKAMERA

Sony Cyber-shot DSC-RX100V
Sony Cyber-shot DSC-RX100V (Foto: Sony)

Sony Cyber-shot DSC-RX100V, kompaktkamera

Lynraskt luksuskamera

Det er et perfekt kamera for som vil ha et lite og diskret kamera som går ned i lommen, og som leverer høy bildekvalitet i de fleste situasjoner. Det egner seg like godt til reiser som portretter, og er et ypperlig feriekamera.

Sony RX100V er også fremragende til sport og action. Det skyldes at Sony har lagt inn en vanvittig skuddtakt på 24 bilder/s i full oppløsning med fokus på hvert bilde. Bilde- og ikke minst videokvaliteten i 4K, står ikke tilbake for noen av konkurrentene.

Pris: 10.995 kr

Les hele testen her.

Årets beste systemkamera

Fujifilm X-T20.
Fujifilm X-T20. (Foto: Fujifilm)

Fujifilm X-T20, systemkamera

Det beste avanserte systemkameraet

Fujifilm X-T20 kombinerer beskjedne mål og lav vekt, med klassisk betjening a la speilrefleks. Slik skal alle føle seg komfortabel med kameraet. Fujifilm X-T20 er et ypperlig reisekamera. Størrelsen underslår ikke det faktum at den tekniske ytelsen er på høyde med mye større og dyrere kameraer. I likhet med Olympus PEN-F, er det gøy å fotografere med, fordi det hele tiden spiller på lag med fotografen. Kameraet passer egentlig like godt for nybegynnere, som for viderekomne.

Web: 11.990 kr

Les hele testen her.

Årets beste avanserte systemkamera

Panasonic Lumix DC-GH5.
Panasonic Lumix DC-GH5. (Foto: Panasonic)

Panasonic Lumix DC-GH5, systemkamera

Banebrytende proffkamera

Panasonics råeste kamera er ikke for hvem som helst, men så er det ikke et hvilket som helst kamera. Lumix GH5 har er innebygget femaksers bildestabilisator som fungerer i tandem med optisk stabilisator), 6K-stillbilder fra 30 fps opptak i 18 megapiksler, 4K-stillbilder fra 60 fps, 4K-video samplet fra alle fotosensorene (gir høyere filkvalitet), 10-bits video internt (finere graderinger), auto ISO under opptak, fullstørrelse HDMI-kontakt og en stor elektronisk søker med 3,68 Mp oppløsning.

Pris: 21.499 kr

Les hele testen her.

Årets beste proff systemkamera

Nikon D850.
Nikon D850. (Foto: Nikon)

Nikon D850, systemkamera

Nikons råeste proffkamera

Nikons aller beste kamera er også det beste i sin klasse. Det er nesten like raskt som de aller råeste proffkameraene, med en skuddtakt på sju bilders. Eller ni bps hvis man bruker batterigrepet som hører til.

Bildekvaliteten utmerker seg ikke bare med ekstrem oppløsning, men bildedynamikken er bedre på D850. Det er et kostbart verktøy, selv for proffer, men for de som er i målgruppen for et lynraskt kamera med ekstreme egenskaper, er det knapt noe bedre speilreflekskamera der ute.

Pris: 38.290 kr

Les hele testen her.

Hovedkategori: Foto & Video

Sony A9.
Sony A9. (Foto: Sony)

Sony a9, systemkamera

David mot Goliat

Sony a9 er ikke bare et velbygget, værtettet og skreddersydd proffkamera, for fotografer som trenger noe som tåler mange års bruk. Det er også raskere enn konkurrerende kameraer fra Canon og Nikon. Sony a9 er Sony beste kamera. Punktum. Det er også soleklart blant de tre beste i proffklassen, og det aller raskeste kameraet av dem alle tre. Det er mindre, lettere og billigere - selv med ekstra batterier og vertikalgrepet, og har sterkt forbedret ergonomi. Sammenlignet med andre Sony systemkameraer.

Pris: 50.999 kr

Les hele testen her.(Vilkår)