LG leverte en av fjorårets soleklart beste tv-er med OLED 65E6V, som vi endte med å kåre til årets beste high-end tv foran konkurrenter som Panasonic og Samsung. Forventningene til arvtageren 65E7V er derfor temmelig høye! LG har ikke kunnet hvile på laurbærene. Med økt konkurranse på «hjemmebane», og ikke minst QLED fra erkerivalen Samsung som en potensiell utfordrer, har de sett seg nødt til å oppgradere 2016-modellene på flere områder.

Det er ingen tvil om at vi har med en relativt kostbar tv å gjøre. Prisen for en 65-tommer i E-serien ligger rundt 60.000, men vi kan nok forvente bedre priser etter hvert som modellen blir moden i markedet. Forgjengeren 65E6V kostet rundt 75.000 veiledende da den ble introdusert, men droppet til rundt det halve i løpet av sesongen.

Design

E7V har en såkalt «Picture on glass» utførelse der OLED-panelet er limt ovenpå en tynn glassplate. Dette gir et stilrent, rammeløst uttrykk samtidig som det forsterker det ellers ganske så skjøre OLED-panelet. Selve tv-en er ikke stort tykkere enn en mobil, men den blir litt tykkere ned mot bunnen hvor alt av elektronikk, høyttalere og tilkoblinger sitter montert. Høyttalerne ligger skjult i en tynn, integrert lydplanke med riller foran. Her monterer man også den smale sokkelen. Denne litt mer eksklusive utførelsen er noe av hovedforskjellen som man betaler ekstra for på E7 sammenlignet med de rimeligere C7 og B7 modellene.

Brukervennlighet og finesser

Mange TV-produsenter bruker nå Android som operativsystem, men LG sverger fortsatt til deres eget (WebOS 3.5). Dette har utvilsomt gitt dem større kontroll over brukeropplevelsen. LG-skjermen har en lekker grafikk, og er enkel å betjene ved hjelp av pekefjernkontrollen Magic Remote. Det vi først og fremst merker med E7V sammenlignet med forgjengeren, er at den reagerer enda raskere. Tv-en slår seg på lynraskt, og kan veksle mellom ulike menyer og innhold på rekordtid. Du kan selv tilpasse menylinjen med det du ønsker av innhold og applikasjoner. De som er glade i 3D-film bør merke seg at 2017-modellene fra LG ikke støtter 3D lenger. Derimot burde OLED 65E7V være en attraktiv skjerm for de gaming-frelste: Vi målte bildeforsinkelsen (input lag) til cirka 25 ms med vår Leo Bodnar tester.

Billedkvalitet

Stikkordet når vi skal beskrive 65E7V er kontrast. Nykommeren fra LG har en suveren dybdefølelse, og vi kan knapt huske å ha sett mer livaktige bilder. Våre referanseklipp fra filmer som Dark Knight, Prometheus og The Revenant (UHD Blu-ray) har aldri sett bedre ut.

LG-skjermen makter å dra oss inn i handlingen og gjengir detaljer som vi knapt har lagt merke til før. I motsetning til LCD-skjermene, har 65E7V null problemer med lysfordelingen. Her det ingen sjenerende lysflekker (clouding) eller ujevnheter i baklyset som forstyrrer opplevelsen. Akkurat denne evnen til å gjengi bildene på fullstendig svart bakgrunn kan minne om de tidligere plasmaskjermene, og er veldig vanedannende når man først har sett det.

Svartnivået er attpåtil litt forbedret på årets modell sammenlignet med 65E6V. Der forgjengeren hadde en tendens til å gro igjen i de mørkeste partiene, har 65E7V en mer presis gjengivelse av de mørkeste gråtonene. Det ser man lett på de mørke scenene i Daredevil og Iron Fist (Netflix). Repertoaret er ikke begrenset til film og serier: Også sport ser riktig lekkert ut via LG-skjermen.

Vi sammenlignet blant annet med Sonys A1 OLED skjerm (test kommer!) og LG 65E7V er minst like god på skarphet og bevegelser ut fra det vi kan se.

 Suveren kontrast – også til HDR 

Lysstyrke har alltid vært en av svakhetene til OLED. Mens de aller mest velutstyrte LCD-skjermene nå kan skilte med en lysstyrke på 1000–1500 nits eller mer, greier en OLED bare rundt halvparten, og ofte bare på et mindre skjermareal. OLED-skjermene har imidlertid et ess i ermet. Det overlegne svartnivået gjør at det totale kontrastomfanget blir veldig bra. Dette kombinert med riktig billedbehandling (tone mapping) gjør at LG E7 klarer å justere og kompensere for de manglende «nits-ene».

I praksis viser LG OLED-en seg å være en av de råeste HDR-skjermene vi har sett til nå! En stor del av dette skyldes støtten for det mer avanserte Dolby Vision HDR-formatet. Dolby-versjonen av Netflix-serien Iron Fist virket kort og godt mer intelligent og seervennlig sammenlignet med HDR-10 versjonen, som ble dunkel og grå i forhold. Det er ingen tvil om at LG har en stor fordel opp mot skjermer som ikke støtter Dolby Vision.

Konklusjon

Det er ingen tvil om at LG har lykkes med å heve listen litt fra i fjor: LG 65E7V leverer rå kontrast, helt fra svarteste svart og opp til det lyseste lyse. Dette er en av de mest imponerende TV-skjermene vi har sett! Dessverre er den også en av de dyreste. Det store spørsmålet blir derfor om den er «bedre» enn sine rimeligere brødre C7 og B7, som sett bort ifra noen kosmetiske forskjeller har veldig like spesifikasjoner på papiret. Om 65E7V kan forsvare merprisen mot disse gjenstår for oss å teste. Men inntil videre er dette vår nye referanse!

Les hele testen på lydogbilde.no(Vilkår)