LG seiler i medvind for tiden. Deres OLED-skjermer anses av mange å levere den beste bildekvaliteten som kan kjøpes for penger, med overlegen kontrast og svartnivå.

Flere av konkurrentene har innsett dette, krøpet til korset og lisensiert teknologien fra LG for å kunne bruke den i sine egne toppmodeller. Listen over klienter inkluderer så langt Sony, Panasonic, Philips, Grundig og Loewe, og selveste Bang & Olufsen skal heller ikke være langt unna.

Det ligger i kortene at disse TV-ene koster en del. OLED er fortsatt et premium-produkt i høyere prisklasse enn tradisjonell LCD-TV, og slik vil det fortsatt være en stund. Men det finnes noen unntak!

Prisgunstig OLED-modell

LG 55OLEDB7V tar over stafettpinnen fra fjorårets budsjett-OLED55B6V, som har vært en av LGs største bestselgere til nå. Fjorårsmodellen selges fortsatt i noen butikker, og er for tiden markedets rimeligste OLED med 4K-oppløsning, HDR, smart-TV og det hele. Men snart er lageret tomt, og da er det B7 som gjelder!

Årets nykommer OLED 55B7V gjør som vanlig et lite byks i pris fra start, og koster i skrivende stund rundt 24.000 kroner. Den kan til gjengjeld skilte med et oppdatert OLED-panel, kraftigere bildeprosessor og raskere smart-TV enn forgjengeren.

Design

B7-serien er vesentlig rimeligere enn de mer eksklusive OLED-seriene fra LG, og en stor del av prisforskjellen ligger i byggekvalitet og finish. 65E7V har for eksempel en raffinert utførelse med OLED-panelet limt utenpå en glassplate, mens toppmodellen W7 er et rent panel til å klistre rett på veggen med magneter. Sammenlignet med disse er B7 en mer ordinær konstruksjon med grå metallramme, men den ser på ingen måte trist ut. Skjermen er sylslank, og en buet sølvfarget sokkel hever inntrykket. Skjermen ser veldig minimalistisk ut og glir lett inn i hvilken som helst stue.

Brukervennlighet og finesser

OLED 55B7V bruker WebOS 3.5, som er LGs egenutviklede smart-grensesnitt. Brukeropplevelsen kretser rundt pekefjernkontrollen Magic Remote som lar deg navigere, peke og klikke deg fra meny til meny. Årets versjon har blitt merkbart raskere, og konkurrerer med Samsungs Tizen om å gi den beste totalopplevelsen, rett foran nesa på Android-konkurrentene! TV-en slår seg på lynraskt, og kan veksle mellom ulike menyer og innhold på rekordtid. Du kan selv tilpasse menylinjen med det du ønsker av innhold og applikasjoner, og fjernkontrollen kan styre dine øvrige enheter. Vi målte bildeforsinkelsen (input lag) til ca. 25 ms med vår Leo Bodnar tester – midt i blinken for gaming-entusiastene der ute.

Bildekvalitet

OLED har noen åpenbare fordeler når det kommer til bildekvalitet. Det er ikke tilfeldig at teknikken har gått seirende ut av en rekke tester og uformelle ”shootouts” den siste tiden! OLED-panelets evne til å tenne og slukke hver enkelt piksel individuelt, gir en helt suveren kontrast fra scene til scene sammenlignet med LCD, og man behøver slett ikke være ekspert for å se det.

B7-modellen har alle egenskapene vi forventer fra en god OLED-TV: Svart blir ekte svart, i motsetning til den litt blåaktige gjengivelsen man ofte opplever fra LCD-skjermer. Med ekte svart som underlag, blir også de andre fargene mer livlige og kontrastrike. I tillegg er bildegjengivelsen fra OLED-skjermen tilnærmet lik, uansett hvilken innsynsvinkel man betrakter den fra.

Når sant skal sies er B7 veldig lik forgjengeren B6 på mange områder, men vi skimter noen forbedringer enkelte steder: Kontrasten og lysstyrken har blitt marginalt bedre, takket være at LG har tweaket bildebehandlingen litt. Årets nye modell har også mindre rødaktig gjenskinn i skjermglasset. Bevegelsene er litt enda jevnere og glattere, og bevarer skarpheten i panoreringer litt bedre enn forgjengeren. LG B7 er imidlertid ikke helt på nivå med Sonys super-smoothe A1 OLED når det kommer til bevegelser.

Lydkvalitet

LG-skjermen har ikke noe spesielt påkostet lydsystem, kun noen enkle høyttalere i underkant av panelet som kaster lyden forover. Lydsystemet er helt ok til tale og underholdning, men kommer fort til kort på musikk, film og serier. 55OLEDB7V fortjener helt klart å matches med et fullblods høyttalersystem, og en lydplanke med tilhørende sub (f.eks. LGs egen SJ950) vil helt klart gjøre underverker for lyden.

Konklusjon

Det tar bare noen sekunder å konstatere at ytelsen fra LG OLED55B7V lett kan hamle opp med de beste LCD-skjermene der ute når det kommer til svartnivå og kontrast. Ikke bare det – den ligner veldig mye på LGs egen (og mye dyrere) E7 modell i ren og skjær bildekvalitet! Lyden er litt spinkel, men for deg som er opptatt av best mulig bilde til fornuftig pris, er LGs budsjett-OLED et av de beste TV-kjøpene du kan gjøre akkurat nå.

Les hele testen på lydogbilde.no(Vilkår)