DMP-UB700 er nummer to i rekken av 4K Blu-ray spillere fra Panasonic. Den deler mange tekniske spesifikasjoner med toppmodellen DMP-UB900, bare i en litt forenklet og mer prisgunstig pakke. På bakgrunn av dette seiler den umiddelbart opp som en interessant utfordrer, ikke bare til Samsung og deres populære UBD-K8500, men også til Panasonics eget flaggskip. Kan DMP-UB700 rett og slett være det beste Blu-ray kjøpet akkurat nå?

Flere likheter enn forskjeller

Utvendig virker de to Panasonic-spillerne nesten identiske: UB900 har litt mer påkostet utførelse med børstede topp- og sideplater, men det handler mest om kosmetikk. Oppbygningen er også svært lik, med noen få unntak på tilkoblingssiden: UB700 mangler analoge 7.1 utganger, og eneste tilkoblingsmuligheter er 2 x HDMI ut pluss en optisk lydutgang. Ellers kan det nevnes UB700 har en enklere 8-talls formet, 2,5A strømkontakt, hvor UB900 bruker en mer robust ledning.

Den eneste store skuffelsen ved UB700 er den billige fjernkontrollen, uten bakbelyste knapper. Det følger heller ingen HDMI 2.0-kabel med i esken. Dette er ting man bør ta med i regnestykket når man vurderer den opp mot storebror.

Brukervennlighet og finesser

Panasonic-spilleren kan foruten å spille av DVD og vanlig Blu-ray samt de nye UHD Blu-ray skivene, også spille av mediefiler fra USB og nettverk. Støttede filformater inkluderer HEVC, AVCHD, Xvid, MKV, MP4 og MPEG-2. Smart-plattformen inkluderer også apper som YouTube og Netflix, sistnevnte med støtte for 4K-oppløsning. UB700 fremstår likevel ikke som den beste allround mediespilleren, da den laster apper en god del saktere enn andre løsninger som Apple TV, Nvidia Shield og lignende. Den laster også filmene noe saktere enn konkurrenten fra Samsung (men er på ingen måte noen sinke).

Bildekvalitet

Velfungerende finesser til tross, dette er først og fremst en spiller for deg som vil ha glede av de nye Blu-ray filmene med 4K-oppløsning. Og her må vi bare ta av oss hatten: Panasonic-spilleren leverer virkelig mesterlig bildekvalitet uansett hva vi utfordrer den med. I løpet av testperioden har vi brukt den sammen med Panasonics egen 65DX900 HDR-TV så vel som JVCs hjemmekinoprojektor DLA-X5000 med imponerende resultat.

DMP-UB700 er i likhet med UB900 utstyrt med Panasonics 4K High-Precision Chroma Processor, og denne gjør en grundig jobb med å oppskalere vanlig Blu-ray, så vel som å vise de nye 4K-filmene fra sin beste side. Nylige erfaringer viser at det er små, men synlige forskjeller i bildekvalitet mellom de ulike 4K-spillerne, spesielt når det kommer til farger. Her er Panasonics videoprosessor i sitt ess, med korrekt gjengivelse av både tradisjonell Blu-ray (Rec 709 fargerom) og 4K Blu-ray (HDR med Rec 2020 fargerom) om hverandre. Dette sikrer at både gamle og nye titler får optimal fargegjengivelse.

Panasonic-spilleren har også noen triks oppi ermet, som er myntet på de uten HDR-kapable skjermer. Den såkalte Dynamic Range Conversion nedkonverterer fra HDR til SDR (Standard Dynamic Range), men lar deg samtidig tilpasse lysstyrken på signalet slik at det passer skjermen. Du kan også velge å skru av HDR-biten av signalet, noe som er spesielt kjekt i sammenheng med enkelte projektorer. Panasonic-spilleren har i tillegg en rekke avanserte justeringsmuligheter for de som ønsker å finjustere bildegjengivelsen for sin skjerm, en spesiell film eller egne preferanser.

Sjansen er stor for at de som vurderer en DMP-UB700 også har en solid samling med vanlige Blu-ray skiver. Disse kan glede seg over at Panasonics nykommer gjør en solid jobb her også. Vi sammenlignet for moro skyld med den utgåtte DMP-BDT700 fra 2014, og fant at bildekvaliteten var hakket skarpere og glattere i mange tilfeller, både med og uten 4K oppskalering.

Konklusjon

Panasonic DMP-UB700 er en velutstyrt «lillebror» til toppmodellen UB900, men i praksis er det svært lite som skiller de to spillerne i ren og skjær ytelse. Bortsett fra en litt billigere fjernkontroll og færre tilkoblingsmuligheter, leverer UB700 nøyaktig like god bilde- og lydkvalitet som storebroren uansett bildemateriale. Med hyggelig pris i tillegg, rykker DMP-UB700 rett opp på anbefalt-listen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.