Samsung er kjent for å være vågale når det gjelder design. Deres tv-er er ofte lekre og iøynefallende, med rammer i børstet metall og sokler i speilblank krom. Noen av dem kommer til og med i buet fasong!

Problemet er at ikke alle vil ha slike «prangende» tv-er. Mange ønsker seg heller en diskré tv som kan gli inn i omgivelsene. Det blir en stadig større utfordring, etter hvert som skjermene vokser. Det å gjemme bort en 55- eller 65-tommers tv er ikke lett! Løsningen kan være å kle den ut som noe annet – et maleri, for eksempel?

Det er nettopp det Samsung ønsker å få til med The Frame. Den nye designmodellen er laget for å imitere et bilde på veggen, komplett med innramming og det hele. Og det fungerer faktisk bedre enn forventet.

Design

På papiret er The Frame en ganske ordinær flat og firkantet LCD-skjerm i 16:9 format. Likevel er det en ganske unik tv vi har å gjøre med. Samsung har vært ekstra nøye med detaljer og proporsjoner, for å sikre at det visuelle uttrykket ligner en ekte billedramme.

Her er det ingen klumpete strømforsyning, tilkoblinger eller annet som stikker ut, heller ingen lysende Samsung-logo på fronten. The Frame er ikke spesielt tynn, men fullstendig flat hele veien rundt, og kan dessuten henges tett inntil veggen, dersom du benytter det medfølgende «No Gap» veggfestet.

Hdmi-tilkoblingene er flyttet til en ekstern boks («One Connect») med syltynn optisk ledning opp til skjermen. Dermed kan mesteparten av kabler holdes fullstendig skjult. Du må imidlertid sørge for strøm direkte til skjermen.

Illusjonen er ikke komplett uten de utskiftbare billedrammene, som hektes fast på utsiden av skjermen ved hjelp av magneter. Disse er foreløpig tilgjengelig i hvitt, brunbeiset eller lyst treverk, for å kunne matche andre bilder på veggen, så vel som øvrig dekor. Vi liker spesielt de lyse listene, som får tv-en til å virke mindre.

Mens veggfestet følger med i esken, er de forskjellige rammene ekstrautstyr. Og de koster – hold deg fast – 2–3000 kroner settet! Dette kommer ovenpå en tv som allerede koster flesk. Men det er ingen vei utenom, for uten rammene ser The Frame ganske trist ut i matt svart utførelse.

Art Mode: Kunstgalleri på veggen

Det er først når du skrur av tv-en at bildefunksjonen i The Frame våkner til liv. Da svitsjer tv-en til «Art Mode» med valgfritt kunstverk på skjermen! Du kan velge fritt blant et stort arkiv av gratis bilder og illustrasjoner, så vel som mer eksklusive verk av kjente kunstnere og fotografer. Du kan velge om bildet skal vises med eller uten passepartout og/eller med ulike bakgrunnsfarger.

100 bilder er forhåndsinstallert. Samsung har også etablert en «kunstbutikk» på nett hvor du kan kjøpe eller leie flere bilder (ingen Pushwagner foreløpig). I tillegg står du fritt til å laste opp egne bilder – det være seg av barna, hunden eller fra den siste toppturen. Dette gjøres enkelt via Samsungs Smart View app, hvor du også kan sette sammen flere bilder i en collage.

Denne tv-en vil nok stå på mange ønskelister, men den har sin pris. Å bytte ramme koster nesten like mye som en ny, billig tv.
Denne tv-en vil nok stå på mange ønskelister, men den har sin pris. Å bytte ramme koster nesten like mye som en ny, billig tv. (Foto: Samsung)

The Frame støtter derimot ingen løpende bildekarusell. Det er litt synd, men utviklerne virker bestemte på å vise kun det ene bildet. De som vil la hele fotosamlingen rulle og gå, må ty til andre visningsmetoder. I hvert fall inntil Samsung ombestemmer seg.

Billedkvalitet

The Frame er først og fremst en tv, men når den i tillegg skal fungere som fotografi eller maleri store deler av døgnet, blir det desto viktigere at billedkvaliteten holder mål. Men det har Samsung heldigvis tatt god høyde for.

For det første er lysfordelingen imponerende jevn, og vi merket ingen tendenser til lyse flekker (såkalt clouding) på vårt testeksemplar. Fargegjengivelsen er både nøytral og nyansert. Svartnivået er også klart godkjent – ikke like blekkaktig som en OLED-skjerm, men likevel overbevisende for en LCD-skjerm å være. Videre er skjermoverflaten relativt matt, og sørger for lite refleksjoner av omgivelsene. Bevegelsene er glatte og sømløse, og bevarer skarpheten bra under hurtige panoreringer.

The Frame har noen ekstra triks i ermet, i form avanserte lyssensorer, som hele tiden sørger for å tilpasse lysstyrken til omgivelsene. Disse er primært til for å gjøre «Art mode» billedvisningen optimal, men gir en uventet bonus også ved vanlig tv-titting. Sensorene virker langt mer sofistikerte enn på andre tv-er vi har testet, og regulerer baklyset på sømløst vis, enten det er i bekmørke eller blendende dagslys. Alt dette bidrar til en kvalitetsmessig god bildeopplevelse.

The Frame ser også riktig lekker ut når ekte HDR-film står på menyen. Den effektfulle kokkeserien Chef’s Tavle (Netflix) får virkelig tennene til å løpe i vann med sine fargesterke matretter. Likeledes får de kruttsterke slåsscenene i Marvel-serien Iron Fist skikkelig smell i farger og kontrast. Det er ikke like nyansert som de aller beste OLED eller QLED-skjermene, men klart bedre enn de mer lyssvake LCD-skjermer der ute. Alt i alt kan vi si oss godt fornøyd med billedkvaliteten.

Konklusjon

Vi liker The Frame. Ikke nødvendigvis fordi den ligner et maleri, men mest av alt fordi den er en veldig diskré og pen tv med flott billedkvalitet! Den slanke, minimalistiske utformingen med ramme i trefinér og superslankt veggfeste, gjør at skjermen glir sømløst inn med det øvrige interiøret. Med Samsungs «Art Mode» gallerimodus på toppen av det hele, får du en tv som tar seg godt ut, både i påslått og avslått tilstand.

Selv om det finnes tv-er der ute med mer ekstreme ytelser på billedsiden, er det få som kan konkurrere med Samsungs vel gjennomførte, stuevennlige design. Vi kunne fint levd med denne tv-en hjemme i egen stue!

Les hele testen på lydogbilde.no(Vilkår)

Livet uten hjem-knapp
Slik bruker du den nye iPhone X uten hjem-knapp og fingerskanner.
02:12
Publisert: