Bang & Olufsen har alltid lagt stor vekt på lydopplevelsen i sine tv-er. Et populært utsagn er at de ikke lager tv, men høyttalere med innebygd fjernsyn!

Påstanden er naturligvis ironisk ment, men passer likevel bra til deres nyeste modell, BeoVision Eclipse.

Dette er Bang & Olufsens aller første OLED-TV, hvor de har tatt en av LGs ettertraktede OLED-skjermer og kombinert den med – ifølge dem selv – sitt beste høyttalersystem noensinne. Resultatet er en temmelig heftig lyd- og bildeopplevelse – som også koster deretter.

BeoVision Eclipse har en startpris på hele 85.000 kroner i 55-tommers utgave (nærmere 120.000 kr for 65 tommer), og da kommer eventuelt motorisert fot i tillegg. Til gjengjeld får man en tv som skiller seg ut i mengden.

Design

Utførelsen er virkelig lekker: Bang & Olufsen har riktignok ikke gjort store endringer på selve skjermdelen, som kommer fra LG: Deres OLED C7 er syltynn og lekker nok i seg selv, og med unntak av en matchende bakplate som skjuler tilkoblinger og overganger, er det meste prikk likt. Derimot er det fascinerende å se skjermen og lyddelen monteres sammen og bli til en helt ny tv. Lyddelen ser eksklusiv ut i blankpolert aluminium og kan påmonteres metall- eller stoffgrill i ulike farger. Vi liker godt den svarte stoffgrillen som matcher B&Os øvrige høyttalere.

Beovision Eclipse 55. Foto: Bang & Olufsen
Beovision Eclipse 55. Foto: Bang & Olufsen (Foto: Bang & Olufsen)

Brukervennlighet og finesser

Ettersom TV-delen kommer fra LG bruker den også koreanernes eget operativsystem, WebOS 3.5. LGs smart-plattform er av de mest brukervennlige og driftssikre på markedet, lett gjenkjennelig med sin fargerike grafikk og store fonter. Bang & Olufsen har imidlertid droppet LGs pekefjernkontroll til fordel for sin egen luksuriøse BeoRemote. Den er definitivt en av beste på markedet når det kommer til kvalitetsfølelse. Presset ut av et stykke aluminium, men likevel lettvint å holde i.

Tv-en bruker litt lengre tid på å starte opp fra standby enn de raskeste smart tv-ene vi har testet, men så fort hjulene er i gang holder den tritt med de beste. Man kan veksle hurtig mellom ulike innganger, menyer og applikasjoner.

Den største fordelen med WebOS er at vi får tilgang til alle appene og tjenestene fra LG. I tillegg til Netflix, Amazon, Youtube med flere, har tv-en både Chromecast og Spotify Connect innebygd. Det øker helt klart brukeropplevelsen når man kan vise bilder, video eller spille musikk fra mobilen, direkte på storskjermen med et knappetrykk.

Billedkvalitet

BeoVision Eclipse byr ikke på noen store overraskelser på billedsiden, og det er utelukkende positivt. Med samme bildepanel og videoprosessor som LGs egne OLED-modeller, er det bare å forvente at billedkvaliteten ligger i high-end klassen.

Svartnivået er utrolig bra, og hever opplevelsen på alt av TV-innhold. Kontrasten fra mørkt til lyst er enorm, og skaper mer livlige, virkelighetstro bilder. Fargegjengivelsen er også svært nyansert, men altfor overmettet i Standard-modus, og vi foretrakk å skifte til den mer nøytrale Kino-modusen. Innsynsvinkelen er det heller ingenting å utsette på: Bildet bevarer den samme karakteren og fargeestetikken, også når vi ser tv-en fra skarp vinkel. Vi noterer oss at skjermoverflaten er lite utsatt for refleksjoner av omgivelsene.

Vi har tidligere kritisert eldre B&O-modeller som Avant og Horizon for å ligge litt i bakkant av den teknologiske utviklingen. Med BeoVision Eclipse er de tilbake på topp, med støtte for de siste videoformatene, inkludert Dolby Vision og HLG. Det gjør at man kan nyte de seneste produksjonene fra Netflix, Amazon og ikke minst UHD-Blu-ray i lekker kontrastrik kvalitet.

Vi kunne ikke dy oss, og måtte selvfølgelig se noen episoder av Stranger Things sesong 2 om igjen. Åpningsscenen med biljakt, ranere og blinkende politibiler på slep er gnistrende god via Eclipse-skjermen. Handlingen hemmes ikke av ujevn bakbelysning slik de gjør på mer ordinære LCD-skjermer, og lyset fra billyktene er blendende sterkt. Man får følelsen av å sitte i studio med en perfekt kalibrert studiomonitor som hverken tar vekk noen detaljer, eller legger til noe overflødig.

Det eneste vi har å utsette på B&O skjermen har med bevegelsene å gjøre. LGs TruMotion bildeutjevning introduserer en del støy i bildet, og det merkes også i dette tilfellet. Her har «Årets beste» vinneren Sony Bravia KD-65A1 en fordel med sin glatte og støyfrie gjengivelse. Vi foretrakk å holde denne funksjonen lav eller helt av i LG sitt tilfelle.

. Beovision Eclipse 55.
. Beovision Eclipse 55. (Foto: Bang Olufsen)

Lydkvalitet

Billedkvaliteten er utvilsomt lekker, men det er på lydsiden at Eclipse virkelig skiller seg ut. Den ellers så slanke tv-en er utstyrt med et utvidet 3-kanals (venstre, senter, høyre) høyttalersystem. Totalt snakker vi 6 høyttalerenheter og rundt 450 watt utgangseffekt! Det skaper forventninger om heftig TV-lyd, og det får vi saktens også.

Det første vi legger merke til er hvor klar og tydelig talen er. Langt de fleste av dagens tv-er og lydplanker preges av innestengt og ufokusert gjengivelse av stemmer. Eclipse låter derimot krystallklart i både diskant og mellomtone. Menneskene på skjermen føles rett og slett mer tilstedeværende, god hjulpet av en perfekt lip-sync.

Stemmer er vel og bra, men det er når vi bytter til mer variert innhold vi merker hvor potent systemet faktisk. Åpningsmelodien fra spenningsserien Nobel (ARY – The Sea) avslører at Eclipse har en veldig kraftfull, nyansert og fyldig lyd – fullt på høyde med eksklusive hi-fi systemer. Det kan spille voldsomt høyt og likevel rent – nok til å fylle en stor stue med lyd, uten å miste kontrollen. SoundCentre har ingen dedikert subwoofer om bord, men vi hadde ikke gjettet det. Bassen er dyp og rungende kraftfull – nok til at du kjenner trykket i sofaryggen.

De fleste vil nok nøye seg med å bruke SoundCentre som en fullverdig TV-høyttaler, men den kan også brukes som dedikert senterkanal i et større B&O oppsett. Eclipse har nemlig innebygd surrounddekoder, og er i stand til å kontrollere et helt arsenal av B&O høyttalere (8 trådløse pluss 8 med ledning) om man måtte ønske. Man kan for eksempel starte med en subwoofer, og legge til ekstra bak- og sidehøyttalere etter hvert som man blir moden for det. Alternativt kan du bygge et multirom-system med Eclipse som lydkilde.

Den kraftige høyttaleren gjør at Eclipse også kan fungere utmerket som frittstående musikkanlegg, og det skulle jo bare mangle: Med støtte for Spotify Connect, Chromecast, Airplay, Bluetooth og ikke minst Youtube, har du en rekke kilder til musikk.

Konklusjon

Med en pris på 85.000 kroner er Bang & Olufsen BeoVision Eclipse den dyreste 55” OLED-TV-en du kan kjøpe i dagens marked. Til gjengjeld stiller den i en klasse for seg rent kvalitetsmessig. Ingen konkurrenter vi vet om kan matche den potente miksen av kontrastrikt bilde og kruttsterk lyd i en og samme pakke. Takket være tett samarbeid med LG er BeoVision Eclipse også fullt oppdatert på teknikk, apps og finesser. For deg som vil ha i pose og sekk (og har sekken full av penger), er dette skikkelig drømme-tv.

Les hele testen på lydogbilde.no(Vilkår)

Gråbeins Gadget Guide Stor TV
Utvalget er vesentlig bedre enn for et år siden.
01:52
Publisert: