Snart trenger du ny radio. For om ikke lenge forsvinner FM-radio over det ganske land. Da kan du fremdeles høre på radio, men ikke på FM-båndet. Da trenger du en radio med DAB+ mottak. Ellers får du bare inn nærradioer, som fortsetter å sende på FM-båndet til 2022. Skal du høre på NRK, Radio Norge, P4 og mange andre radiostasjoner, må du over på DAB+.

Det betyr at du må kjøpe ny radio hjemme, på hytta, i båten, campingvognen, bilen og på jobb. Alternativt kan du bruke internettradio, som kan strømmes fra mobilen til et anlegg, en bil eller en høyttaler som har Bluetooth innebygget. Du kan også høre radio på kabel-TV, laptopen eller nettbrettet, men kjøkkenradioen må erstattes med en som har DAB+.

Det gamle FM-nettet er besluttet utfaset til fordel for digitalradio i form av nettradio, og DAB+. Sistnevnte erstatter FM og sendere er plassert over alt i Norge, og utbyggingen fortsetter også i 2017, hvor flere tunneler får DAB+ sendere, og enkelte områder skal få bedre dekning enn i dag. Kort sagt, i 2017 tar DAB+ over, da trenger du ny radio.

Dagens radioer gir deg mer enn bare nyheter, musikk og bakgrunnsstøy. De har også strømming slik at du kan spille musikk trådløst fra mobilen, nettbrettet eller laptopen, og de finnes i alle størrelser og kvaliteter.

Med Bluetooth kan du bytte fra favorittprogrammet ditt på radio, til favorittartisten din på Spotify, Deezer eller Tidal, med et tastetrykk. Med strømming kan du også strømme radiostasjoner og podcaster via apper på mobilen, til radioens innebygde Bluetooth-mottaker. Det finnes svært mange radioer å velge blant. De fleste av dem har FM, DAB og DAB+ (Digital Audio Broadcasting), i noen tilfeller også nettradio, Spotify Connect, og Bluetooth.

Hva vi har testet

I denne testen har vi valgt åtte små digitalradioer mellom 1.500 og 2.000 kr, som alle har trådløs Bluetooth-strømming. Noen er bærbare, mens andre er rene bordradioer, slik at du skal finne noe som passer ditt behov. De fire først er bordradioer, de fire neste er bærbare.

I denne testen har vi lagt størst vekt på brukervennlighet og lydkvalitet. De må være enkle å bruke og levere god lyd både på tale og musikk. De fleste radioene i testen kan kobles til hodetelefoner stereoanlegget i stuen, da får man enda bedre lyd, og i stereo.

Les hele testen på lydogbilde.no


POP Radio

Test av 8 DAB-radioer. . Foto: .
Test av 8 DAB-radioer. . Foto: .

God hytteradio
Pop-radioen er en utmerket radio for pengene, så lenge man ikke er veldig kresen på lyden.

Her får man en fin radio for pengene, som er enkel å bruke med fargeskjerm og tilkobling til ekstern antenne. Pop Radio ser bra ut med valnøttfinert kabinett, og har fjernkontroll for enklere betjening. På selve radioen er knappene holdt til et minimum. Fargeskjermen er litt for lyssvak og full av reflekser, til at den er superlesbar, men den fungerer greit så lenge radioen ikke står i solen. Med avtakbar antenne kan man sette på en enda bedre antenne for bedre mottak, for eksempel på en hytte med svake signaler. Den kan også kobles til 12V.

Når man pakker ut radioen og skanner for radiostasjoner, klarer selv de med tolv tommeltotter å bruke Pop-radioen. Hvilket er bra, for man finner straks ut at lyden på justeres i equalizeren. Det holder ikke å velge forhåndsinnstillingene Pop, Rock og så videre. Vår anbefaling er å skru av loudness (lydutjevner), og jekke opp bass og diskant to hakk. Det gir klarere lyd, men underslår ikke det faktum at lyden er litt blodfattig, og trommer høres ut som de er laget av papp. På tale er lyden god, men den er mangelfull på musikk.

Les hele testen av POP Radio på lydogbilde.no

Amadeus Cornetto

Fargerik reiseradio

Den bærbare Amadeus-radioen er først og fremst enkel å bruke.

Amadeus-radioen en hendig bærbar affære i friske farger, eller trefiner, som er godt egnet til å ta med, tross at den ikke er særlig liten. Den har lyssterk fargeskjerm, ladbart batteri innebygget, digitalradio og Bluetooth. Den betjenes med knapper på fronten, og man velger volum og radiostasjon med innstillingshjulene på toppen. Når den er koblet til strømnettet, holder det å bruke standby-knappen på fronten. Men, når den går på batteridrift for å spare strøm, bør man bruke strømbryteren på baksiden. Antennen er avtakbar, slik at man kan koble til en ekstern antenne for bedre mottak.

Lydkvaliteten er dessverre ikke i nærheten av de beste radioene vi har testet. Den har skuffende farget lyd, men bra med bass, om enn alt for udefinert. Dessverre er mellomtonen dunkel og innesluttet, og diskantgjengivelsen er svak. Selv med andre lydinnstillinger, er lydkvaliteten mangelfull. Radioen klarer seg fint på tale, men selv der hører man hvor farget lyden er i mellomtonen. På musikk faller den igjennom med et brak. Det gjelder dessverre uansett lydkilde.

Les hele testen av Amadeus Cornetto på lydogbilde.no

Buddy Lite

Test av 8 DAB-radioer. . Foto: .
Test av 8 DAB-radioer. . Foto: .

Sprutsikker kjøkkenradio

God lyd for pengene, er det fremste argumentet for Jensens lille bordradio.

Jensens lille Buddy Lite, er en av de enkleste radioene vi har testet. Her er ingen fancy fargeskjerm eller Spotify Connect innebygget. Den har alt grunnleggende på plass, men mangler lydinngang og hodetelefonutgang. Batteridrift finnes heller ikke, men ellers er den temmelig lik den dyrere Buddy-radioen, med FM, DAB+ og Bluetooth. Tydelig merkede knapper med tegnforklaring på baksiden, gjør den såre enkel å bruke. Skjermen har større og tydeligere tegn, men er ikke særlig lyssterk i sollys. En bonus er at radioen er sprutsikker. Perfekt på kjøkkenet, eller på badet altså.

Buddy-radioen gir deg veldig god lyd for pengene. Lydbildet er stort og klart, med god bassgjengivelse og tydelig mellomtone. Både på tale og musikk. Da gjør det ikke så mye at den ikke har valgbare lydinnstillinger. Bassen er godt definert og vokaler godt fokusert, noe som ikke er åpenbart for alle radioer, selv i denne prisklassen. Lyden fra den lille radioen er helt i toppen faktisk, og på høyde med langt dyrere radioer. Mellomtonen kan tidvis lyde litt metallisk, det er det eneste å trekke for.

Les hele testen av Buddy Lite på lydogbilde.no

Radionette Solist

Den beste bordradioen

Dette er radioen for deg som vil ha i pose og sekk.

Radioen fra Radionette stiller nesten i en egen klasse. Den er like avansert som dyrere radioer, og skuffer ingen på lyd eller brukervennlighet. Store og tydelige knapper, også på fjernkontrollen, gjør at store og små lett finner frem i menyene, og kan bla i radiostasjoner. Fargeskjermen er lettlest og kvaliteten virker å være et hakk over de andre radioene vi har testet i samme prisklasse. Med internettradio, FM, DAB+, Bluetooth og lydinngang, dekker den de fleste behov.

Lydkvaliteten fra Solist-radioen parkerer Amadeus- og Pop-radioen ettertrykkelig. Her er det fyldig klang, med varm og tydelig mellomtone på tale og musikk. Den spiller også høyere enn vanlig for bordradioer, og samtidig er lyden godt definert. Bassen er litt for ullen for en toppkarakter, men prøv deg frem med equalizeren (lydmikser) til du får den bassgjengivelsen du liker. Radionett-radioen er en av få bordradioer, som lyder som et lite anlegg - og det er en kompliment.

Les hele testen av Radionette Solist på lydogbilde.no

Geneva Touring S

Test av 8 DAB-radioer. . Foto: .
Test av 8 DAB-radioer. . Foto: .

Vellykket retroradio

Geneva-radioen er liten og lekker, men lyden står som en påle.

Den lille Geneva-radioen kombinerer retrodetaljer med minimalistisk design i kunstskinn og aluminium, og minner om en moderne utgave av en B&O- eller Tandberg-radio. Den er like enkel som den ser ut. Med få knapper og et volumhjul som også er strømbryter. Funksjonsnivået er begrenset til FM, DAB+ og Bluetooth, med en lydinngang på baksiden. Seks forhåndsinnstillinger er ikke mange, men den bytter raskt mellom stasjoner når man blar med knappene på toppen. Størrelsen gjør den meget bærbar, og batteritiden på 20 timer frir deg fra ladebekymringer.

Skjermen viser ikke noe annet enn stasjonsnavn, men den er til gjengjeld godt synlig på avstand. Lyden bærer ikke like langt, men den er relativt voksen og fyldig for en så liten radio. Den roter det litt til i bassen når man spiller høyt, og bassen er naturlig nok ikke særlig kraftfull. Men den lyder åpent med skarpt fokusert mellomtone, som gjør både tale og vokaler til en klokkeklar opplevelse. Perfekt diksjon altså, og ikke uten engasjement. Et ypperlig valg for de som trenger en liten radio å ta med, som ikke kompromisser for mye på lyd.

Les hele testen av Geneva Touring S på lydogbilde.no

Pure Evoke H2

Bare nesten

Pure-radioen har sine fordeler, men du må kjøpe batteripakke før du tar den med ut.

Pure Evoke H2 er en bærbar radio som ikke leveres med ladbare batterier. Batterikammeret er tomt, og den kan kun bruke Pures egen batteripakke til 300 kr, men laderen følger med. Utførelsen ellers er bra, men fin trefiner og store innstillingshjul, som letter betjeningen. Ellers er den temmelig enkel, med en liten skjerm hvor klokkeslettet dessverre har hovedrollen, slik at tekstinformasjonen spiller en birolle. De fleste vil likevel oppleve Pure-radioen som enkel å betjene.

Lyden fra radioen - uansett lydkilde, er helt grei med tydelig nok mellomtone på tale. Men bassen er anemisk og mellomtonen lyder veldig farget og nesten grumsete på musikk. Selv med god signalstyrke. Dens største styrke er tale og enkel musikk, da er lyden fullt ut akseptabel. Skrur du volumet høyere, klare den seg fint og lydbildet er relativt stort, men det engasjerer ingen.

Les hele testen av Pure Evoke H2 på lydogbilde.no

Sony XDR-V1BTD

Stereolyd

Sony-radioen har faktisk stereohøyttalere, det har sine fordeler og ulemper.

Visst man ikke bedre, kunne man tro at Sonys slanke radio, var som alle andre. Med ett høyttalerelement i front. Men her er det faktisk to stykker, plassert side om side for å gi deg stereolyd. Sony har også fått plass til en stor og lettlest monokromskjerm med kraftig bakgrunnsbelysning, og et batteri stort nok til over 20 timers spilletid. Knappene på toppen er store og lettleste, og de fleste vil være enig i at brukervennligheten holder mål. Kombinasjonen av trefiner i plastfolie og aluminium, er kanskje ikke det mest tiltalende med radioen.

Men lyden er slett ikke verst. Det vil si, den er i slankeste laget til å engasjere deg på musikk, og lydbildet blir ikke særlig voksent når man skrur opp volumet heller. De to små elementenes begrensninger blir tydelige når man spiller høyt, de skyver ikke noe særlig med bass, men tale og vokaler lyder godt fokusert og klart som kildevann. Det hjelper litt å stille bassnivået, men ikke nok til at Sony-radioens lydkvalitet når samme klasse som de beste i prisklassen.

Les hele testen av Sony XDR-V1BTD på lydogbilde.no

Roberts Vintage

Klassisk radio

Den ser ut som bestefars dampradio, men har både digitalradio og Bluetooth.

Sett inn fire batterier i Roberts-radioen, og den spiller i 80 timer før du må sette inn nye eller koble den til strøm. Den kan også bruke ladbare batterier, og er lett å bruke med få knapper. Vintage-designet til tross, radioen er høyst moderne med LCD-skjerm, DAB+, Bluetooth og FM inkludert. Den har også lydinngang- og utgang, og hodetelefonutgang. Den skulle gjerne hatt lydjusteringer også, for det lille høyttalerelementet i den kompakte radioen, trenger litt hjelp. Her er dessverre ikke lyden like attraktiv som designet.

Det er ikke noe galt med lyden fra Roberts-radioen. Den er bare grå og kjedelig. Det er hverken noe særlig med bass eller klang i den. Bevares, tale lyder klart nok, og den spiller relativt høyt, men du merker fort at den sluker detaljer på musikk, og diskanten er nesten fraværende. Det gir et fargeløst og grått lydbilde, som vi hadde forventet mer av i denne prisklassen. Roberts-radioen er ikke noe dårlig kjøp, men man velger ikke denne for lydkvaliteten.

Les hele testen av Roberts Vintage på lydogbilde.no(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.