Fitbit, som i årevis har dominert markedet for aktivitetsmålere, ønsker seg veldig en posisjon hvor de også kan konkurrere med rene treningsklokker og smartklokker. Disse kategoriene smelter over i hverandre etter hvert som smartklokkene blir bedre på trening og treningsklokkene blir smartere.

Forbrukere flest ønsker ikke å måtte kjøpe flere produkter til ulike oppgaver. Det beste er å finne det produktet som kan fungere både når man trener og ellers. Fitbits seneste smartklokke heter Ionic og den tar et ganske langt skritt i rett retning.

Design

Fitbit har gjort en kjempejobb med Ionic. Uansett hvilken kategori man putter den i er designen vellykket. Den er slank og lett, men samtidig solid. Utseendet er såpass gjennomtenkt at man ikke skjemmes for å ha den på armen.

Skjermen er veldig bra til sitt bruk. Den er veldig lyssterk og det er aldri vanskelig å se innholdet, uansett lysforhold. Remmene er enkle å bytte og også.

Det svakeste med designen er ladeløsningen. Den er proprietær, som vil si at du alltid må ha med deg kabelen for å lade. Denne løsningen gjør at klokken kan lages så slank og fin som den er, og det teller strengt tatt mer enn en standard ladeløsning.

Pulsmåleren er helt ny og fungerer enda bedre enn tidligere, spesielt til trening.
Pulsmåleren er helt ny og fungerer enda bedre enn tidligere, spesielt til trening. (Foto: Magnus Eidem)

Trening

Fitbit er veldig gode på aktivitetsmåling. Det var innen dette segmentet de startet og de har stadig blitt bedre også til trening. Ionic er ikke noe unntak sånn sett, de kan følge de fleste treningsglade opp til et ganske seriøst nivå. En svakhet i teknologien med å måle puls gjennom huden på armen i stedet et pulsbelte er at jo høyere pulsen er jo mindre presis blir målingene.

Ionic er bedre på dette enn noen annen klokke med måling gjennom huden, men teknologien kan fortsatt ikke erstatte et pulsbelte.

Fitbit Ionic kan automatisk registrere trening, så man trenger strengt tatt ikke aktivere treningsappen på klokken. Den måler også svømming og er temmelig presis når det gjelder å skjønne hvilken aktivitet man bedriver.

Dersom man ikke bedriver trening vil Ionic fortsatt registrere vanlig aktivitet og søvn på en god måte. Den er ikke like sjenerøs med å tildele skritt og brente kalorier som mange andre, noe som bare er positivt. Det er ikke lett å vite hvor presis slike målinger er fra produkt til produkt, men det viktigste er at de er konsekvente i målingen så man vet hvordan man ligger an i forhold til seg selv.

Fitbit tilbyr også en egen PT-app som man kan bruke på telefonen eller klokken. Et par økter ligger gratis her, mens flere kan kjøpes til. Det fungerer ganske greit til egentrening.

Man kan også lagre musikk på klokken og den har en funksjon for å spille av tilpasset musikk til intensiteten i treningen. Dette krever at man eier musikkfilene og flytter dem til klokken, det er ingen Spotify eller Tidal-app tilgjengelig.

Det er ikke mange apper tilgjengelig til Ionic ennå, og de er heller ikke veldig relevante.
Det er ikke mange apper tilgjengelig til Ionic ennå, og de er heller ikke veldig relevante. (Foto: Magnus Eidem)

Smartfunksjoner

Ionic har et proprietært operativsystem som kan kjøre egne apper. Ulempen med dette er at det tar tid å bygge opp økosystemet og at det ikke er veldig attraktivt for utviklere å bruke til på egne apper til Fitbit. De appene som finnes fungerer imidlertid bra.

Den overlegent mest brukte funksjonen på smartklokker – foruten å se hva klokken er – er å motta varsler fra telefonen. Ionic varsler om anrop og tekstmeldinger, men støtter ikke andre meldingsprogrammer. Veldig mange bruker Snap, Messenger, WhatsApp og andre tjenester mer enn sms, så dette burde Fitbit fikse.

Fitbit er faktisk veldig tidlig ute med én funksjon: Å bruke klokken til å betale med. Man kan legge inn et betalingskort i Fitbit-appen og bruke klokken til å betale med dersom butikken man er i har støtte for kontaktløse kort.

Ulempen her er at det kun er én kortutsteder, SEB, som foreløpig fungerer med klokken. Men har du Eurocard er det en fin funksjon. Man holder inn en knapp og holder klokken mot terminalen for å betale.

Remmene er enkle å skifte ut.
Remmene er enkle å skifte ut. (Foto: Magnus Eidem)

Appen

Fitbit-appen er som før kjernen i det som har gjort Fitbit så populære. Den er oversiktlig og brukervennlig og nye funksjoner kommer stadig til. Her kan man lese av alle registreringer som klokken gjør, endre i oppsett og legge til apper (når de eventuelt kommer).

Her kan man også sette opp utveksling av data med andre apper og tjenester innen helse og kosthold man bruker.

Konklusjon

Fitbit Ionic er en glimrende aktivitetsmåler og en god treningsklokke. Som smartklokke er den et langt stykke unna fullverdig, men den er et godt steg på veien. Trenger du en aktivitetsmåler og treningsklokke uten å være på konkurransenivå vil Fitbit Ionic dekke de fleste behov.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.