Det eneste hodetelefonene Beoplay H7, som var en favoritt fra 2016, manglet var aktiv støydemping. Det behovet er nå dekket med Beoplay H9, hodetelefonene som tar opp kampen med blant annet Bose Quietcomfort 35 og Sony MDR-1000 X.

All betjening foregår med fingerbevegelser på høyre øreklokke.
All betjening foregår med fingerbevegelser på høyre øreklokke. (Foto: Magnus Eidem)

Design

Utseendemessig er vanskelig å finne store forskjeller fra nevnte H7. De viktige øreputene er myke og laget av lammeskinn. Klokkene og bøylen er laget av børstet aluminium - og litt plast).

H9 er veldig behagelige å bære og føles ganske lette på hodet. Putene kan man ha lenge på ørene uten ubehag. Det eneste vi savner med designen på H9 er muligheten til å legge dem mer sammen når de ikke brukes, men dette er et valg Beoplay har tatt for å sikre kvalitet i konstruksjonen.

På høyre øreklokke sitter en av/på-knapp og porter for lading og tilkobling med ledning. Betjening av musikk og volum foregår med berøring av høyre øreklokke.

Lydkvalitet og støydemping

Lydkvaliteten er og blir det viktigste, spesielt i denne prisklassen. Rent objektivt er det ikke annet å gjøre enn å ta av seg hatten for Beoplay H9. Den har samme lydegenskaper som H7, det vil si full ytelse i hele frekvensregisteret, rike detaljer og stram kontroll slik at bass eller diskanter ikke ødelegger for resten.

H9 er heller ikke et bortkastet kjøp hvis man kobler til en hodetelefonforsterker eller digital til analog-omformer (DAC). De viser at det bor enda mer i dem enn hva en smarttelefon alene kan utsette dem for.

Men lyd er også subjektivt. Beoplay bruker Bang & Olufsen Signature Sound, en innebygget filtrering som gir et ganske mykt og varmt lydbilde. Enkelte vil kanskje foretrekke mer «naturlig» lyd slik at man eventuelt kan farge lydbildet selv.

Med Beoplay-appen installert kan man gjøre enkelte justeringer av lyden hvis man vil prioritere bass, tale eller lignende.

Støydempingen er av typen av eller på. Det er ingen justering eller filtrering. Kvaliteten på lyddempingen er absolutt godkjent, men både Sony og Bose leverer bedre på dette området.

De myke putene av lammeskinn er veldig behagelige, også over tid.
De myke putene av lammeskinn er veldig behagelige, også over tid. (Foto: Magnus Eidem)

Brukeropplevelse

Beoplay har holdt antallet knapper på et minimum. Den eneste fysiske knappen slår hodetelefonene av eller på og aktiverer blåtann. Støydemping, volum, pause og neste spor velges med fingerbevegelser på høyre øreklokke. Vår testenhet er en tidlig utgave med noen glipp i betjeningen, men dette ordnes med oppdateringer via appen.

Batteritiden er 14 timer trådløs bruk med støydemping aktivt.

Konklusjon

Beoplay H9 kunne hatt bedre støydemping, men den er bra nok, og det hadde vært praktisk å kunne folde dem sammen. Samtidig har hodetelefonene fantastisk design, komfort og lydkvalitet. Det forsvarer en stiv veiledende pris på 4790 kroner og er et godt valg for de kresne.

Aktuelle konkurrenter er Bose Quietcomfort 35 for bedre støydemping og Sony MDR-1000 X for bedre støydemping og mer naturlig lyd.(Vilkår)