Fra 2009 til 2016 var Bose nærmest enehersker på markedet for støydempende hodetelefoner og blant dem som reiser mye med fly var Bose synonymt med støydemping. I 2016 kom Sony med sine første støydempende hodetelefoner som var jevngode med Bose. Siden 2017 har Bose vært forbigått både innen støydemping, batteritid og lydkvalitet.

I dag er det flere konkurrenter på samme nivå som Bose.

Nå er omsider en ny støydempende hodetelefon fra Bose klar, NCH 700. Den første siden Quietcomfort 35 i 2016. Vi har satt den på prøve og sammenlignet med erkerivalen Sony WH-1000XM3.

Design

Det solide varemerket Quietcomfort er borte, det samme er den lett gjenkjennelige designen fra tidligere Bose hodetelefoner. NCH 700 har fått en mer eksklusiv og ren design, uten at det er tatt i bruk eksklusive materialer. Her er det blanding av myke og harde komposittmaterialer. De ser absolutt mer elegante ut enn før, men de tåler nok ikke samme mengde juling som forgjengeren.

Musikk og anrop styres av berøring på høyre øreklokke, mens strøm, blåtann og assistent-vekking har egne knapper.

NCH 700 føles lette på hodet og klemmer ikke mye over ørene. Tvert imot kan de ved rask dreiing på hodet av og til åpne seg litt og slippe inn støyen man forsøker å holde ute.

Batteriet skal vare 20 timer.

Støydemping

Det er ingen tvil om at NCH 700 har Boses beste støydemping til nå. Den har i tillegg blitt justerbar slik at man kan slippe gjennom støy i ti ulike nivåer. Det er lite elektronisk støy i klokkene. Dempingen kan enten justeres med knapp rett på hodesettet eller i Bose Music-appen. Bose har fortsatt plugg til bruk med ledning, men man må bruke original ledning siden pluggen ikke er standard 3,5 mm.

Det er en vesentlig forskjell på Sonys støydemping og Boses. Mens Bose i likhet med de fleste tilbyr justerbar støydemping har Sony støyfiltrering. Sony er opptatte av at visse lyder, som man av trygghetshensyn bør høre, skal slippe gjennom. Bose justerer «volumet» på støydempingen mer generelt.

Sammenligner man de to direkte er kvaliteten på støydempingen den samme. Personlig holder jeg fortsatt en knapp på Sony, spesielt i kontorlandskap og på gaten. Men vi kan konkludere med at Bose ikke lenger er forbigått på ren støydemping.

Bose NCH 700.
Bose NCH 700. (Foto: Magnus Eidem)

Lydkvalitet

NCH 700 leverer svært god lyd. De er mindre bassfokuserte enn tidligere, men detaljerte og klare med fin klang. Lydbildet er ganske mykt og kanskje ikke optimalt for den mest hardtslående musikken. Til sammenligning er Sonys lydbilde litt mer åpent og med mer basstrykk.

Bose er imidlertid klart best på én ting; samtaler. Å bruke trådløse hodetelefoner til samtaler har aldri vært noen stor suksess fordi mikrofonene er for dårlige. NCH 700 er de første trådløse hi-fi hodetelefonene jeg har brukt hvor ingen har klaget på at de ikke hører meg. Er dette viktig for deg, er det ingen som kan matche NCH 700.

Konklusjon

Bose NCH 700 er de klart beste støydempende hodetelefonene Bose har prestert til nå. De både demper og spiller bedre enn før og er på nivå med de beste konkurrentene. I tillegg er de overlegen på mikrofonkvalitet i samtaler.

Men så kommer prisen inn i bildet. Bose NCH 700 koster 4199 kroner nå ved lansering. Erkerivalen Sony var like dyr i fjor, men har sunket til drøye 3000 kroner nå. Bose Quietcomfort 35 II og Jabra Elite 85h ligger rett over 2500 kroner. I mine øyne må man derfor betale en stiv pris for en hodetelefon som kun er overlegen som handsfree.

Prisen vil nok synke over tid, men i løpet av høsten vil det nok også komme nye modeller fra blant annet Sony som igjen kan sette Bose i skyggen. Så om du ikke må kjøpe nå, ville jeg ventet til nærmere jul med å kjøpe. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.