De siste årene har Sony overtatt tronen fra Bose i kategorien støydempende hodetelefoner ved å tilby både bedre lyd og overlegen, justerbar støyfiltrering. Til nå har det ikke lykkes noen andre produsenter å lage en justerbar støyfiltrering på samme nivå som Sony klarer. Men nå er Jabra Elite 85h kommet på markedet, med omtrent nøyaktig samme funksjonalitet som Sonys WH-1000XM3.
Først litt om justerbar støyfiltrering. Støydemping slik mange kjenner det fra Bose er basert på at mikrofoner utenpå hodetelefonene fanger opp støy fra omgivelsene og sender speilvendte lydbølger inn i øret til brukeren. Dette fjerner støyen ved å nulle den ut. I starten var dette en av eller på-funksjon. Deretter kom justerbar støydemping, hvor man kan justere hvor kraftig filtreringen skal være for eventuelt å slippe inn litt av lyden fra omgivelsene. Justerbar støyfiltrering er den mest avanserte varianten. Med støyfiltrering kan relevante lyder slippes gjennom, mens ren støy fortsatt filtreres ut. Ofte kommer slike hodetelefoner med ulike modi for forskjellige situasjoner, for eksempel når man går på gaten eller når man sitter i fly. De beste hodetelefonene skifter modus automatisk.
Design
Jabra Elite 85h gir et førsteinntrykk som ikke er like eksklusivt som Sonys tilsvarende modell. Men de er velbygde, godt polstret og sitter godt på hodet. Riktignok er de litt tyngre enn en del konkurrenter å ha på hodet. Materialene er rimeligere enn andre toppmodeller, men ikke skjemmende kjipe.
Det er ikke berøringskontroll på Elite 85h, men fysiske knapper man betjener lyd og funksjoner med. Dette er en smakssak og ikke nødvendigvis bedre eller dårligere enn berøringskontroller.
Bøylens lengde er naturligvis justerbar, men justeringen er trinnløs som kan føre til at de sitter litt skjevt på hodet.
Det er ingen av og på-knapp på Elite 85h. Man skrur dem av ved å vri øreklokkene i transportposisjon. Dette er ofte praktisk, men gir et problem dersom man vil ha dem rundt halsen når de er avslått fordi de presser ubehagelig inn mot strupen.
Batteritiden er oppgitt til 32 timer med støydemping aktivert. Dette er omtrent det samme som Sony tilbyr i sin toppmodell.
Støydemping
Den justerbare støyfiltreringen er faktisk imponerende god. Etter å ha vent oss til at dette er noe bare Sony kan fikse ble vi veldig positivt overrasket fra første stund. Med støydemping aktivert blir det dørgende stille inne i «boblen». På kontoret kan man få absolutt ro fra omgivelsene, det samme på t-bane eller fly.
Man bør bruke Jabras Sound+ app sammen med Elite 85h. Den håndterer alle innstillinger og gir muligheten til å farge lyden. Med appen kjørende i bakgrunnen kan telefonen også skifte støydempingsmodus – såkalte Moments – når man er i bevegelse. Ellers kan man selv endre modus med en knapp på venstre øreklokke.
Vi synes automatikken av og til er litt overivrig og skifter modus for raskt, men om dette blir for irriterende kan automatikken deaktiveres.
Lyden som filtreres inn vil ofte bli forsterket, slik det er vanlig på slike hodetelefoner. Det betyr at man ofte hører stemmer høyere enn man ville gjort naturlig. I praksis kan det bli forstyrrende, men en verre konsekvens er at man faktisk kan utnytte teknologien til å høre samtaler man ikke skal være en del av. Mens de som snakker tror man ikke kan høre det som sies.
Lydkvalitet
Også her imponerer Jabra. De har klart å skape et lydbilde som er svært godt. Lyden er åpen og detaljert og det er ingen skurring hverken i diskant eller bass. Mange hodetelefoner prioriterer å forsterke bassområdet for ekstra trykk i musikken, men Jabra har ikke gått i denne fellen. Ønsker man mer bass kan man justere det i appen.
Skal man spikke flis mot konkurrentene vil jeg si at Jabra ikke er helt på høyde med Sony og Bang & Olufsen lydmessig, men de er like gode og kanskje hakket bedre enn Bose.
Siden man har gode justeringsmuligheter i appen kan man også farge lydbildet etter egne preferanser. Det finnes forhåndsinnstillinger for ulike musikkvarianter og tale.
Brukeropplevelse
Det er naturligvis noen styrker og svakheter her. En svakhet vi har nevnt er at det er ubehagelig å ha dem rundt halsen når de er avslått. En annen er at den automatiske modus-analysen er litt overivrig. Til gjengjeld går skiftet raskt, med et minimalt opphold i lyden.
Positive trekk er at Jabra er lynraske til å slå seg på og koble seg til telefonen. De fysiske knappene er også veldig forutsigbare og enkle å bruke.
Jabra har et godt fotfeste i markedet for hodesett til telefoner og mange har slike på kontoret. Derfor hadde vi håpet at de skulle være svært gode også til samtaler. De er også veldig gode når de fungerer, men det er ikke alltid de fungerer godt nok. Jeg måtte ganske ofte ta dem av og ta telefonen til øret for å få god nok samtalekvalitet.
Batteritiden er behagelig lang, men gjør at Jabra Elite 85h er litt tyngre enn jeg skulle ønsket.
Konklusjon
Endelig har det kommet et par hodetelefoner som kan tilby det samme som Sony WH-1000XM3, og attpåtil koster de nesten en tusenlapp mindre ved lansering. Det betyr at enda flere kan få tilgang til god lyd og markedsledende støydemping. I tillegg er det enda en spiker i kisten til Boses etter hvert ufortjente lederstatus i feltet. Vi anbefaler alle å sjekke ut Jabra Elite 85h før man kjøper støydempende hodetelefoner. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.