RHA Audio er ikke et varemerke nordmenn flest har hørt om, men de har bygget seg opp en betydelig ekspertise innen øreplugger av høy kvalitet og den prisvinnende hodetelefonforsterkeren Dacamp L1.

I sommer kom deres første trådløse hodesett MA650 og MA750. DN har satt sistnevnte på prøve.

Design

For å få plass til batteriene har RHA valgt en design med nakkebøyle til MA750 Wireless. Nakkebøylen er av fleksibel silikon og er mer behagelig å ha på enn stivere varianter. Det blir mindre vekt som trekker i ørepluggene når vekten fordeles på nakken. I tillegg har RHA laget disse pluggene med bøyler som skal gå over øret. Disse krever litt tilvenning og vil nok ikke være en udelt suksess blant alle brukere, men så fort man er blitt vant til dem, sitter de godt i øret.

Når det er sagt, må det også nevnes at det ligger ved åtte ulike puter i esken slik at de fleste skal klare å finne noen som passer. To av settene er laget av Comply «minneskum» som former seg etter øregangen.

Selve ørepluggene er laget i metall og gir inntrykk av veldig høy kvalitet. De tåler ganske mye vann og kan brukes til trening. I pluggene sitter det også magneter slik at pluggene fester seg til hverandre i stedet for å henge og slenge fra halsen når de ikke er i bruk.

Magnetene som holder pluggene sammen, er en smart funksjon, men bøylene gjør at de stikker langt ut fra kroppen.
Magnetene som holder pluggene sammen, er en smart funksjon, men bøylene gjør at de stikker langt ut fra kroppen. (Foto: Magnus Eidem)

Lydkvalitet

RHA har spesialisert seg på øreplugger; faktisk lager de ikke hodetelefoner i noe annet format. Denne spisskompetansen kommer til uttrykk i MA750 Wireless også. Det er ganske imponerende hvor stort lydbilde og bredt stereoperspektiv de klarer å produsere. Bassen er fyldig og kontrollert, og det er mange detaljer og god klarhet i mellomtonene. Diskanten er for det meste bra, men tidvis kan det bli litt skingrende i de høyeste tonene. Dette har vi hørt på andre modeller fra RHA også, men det gjelder kun på høyt volum.

Oppdatert: Etter å ha mottatt et ekstra eksemplar av hodesettet har vi konkludert med at støyen vi beskriver i følgende avsnitt skyldtes en svakhet i det første testeksemplaret.

Det som trekker ned, er at de produserer noe elektronisk støy. Mengden varierer litt fra telefon til telefon, men støyen er alltid til stede. Som oftest blir den overdøvet av musikken, men det er uansett til hindrer for optimal lydkvalitet.

Nakkebøylen i silikon er langt mer behagelig og praktisk enn tilsvarende varianter i metall eller plast.
Nakkebøylen i silikon er langt mer behagelig og praktisk enn tilsvarende varianter i metall eller plast. (Foto: Magnus Eidem)

Brukeropplevelse

Når man har fått MA750 ut av esken og funnet de øreputene som passer best, er det veldig enkelt å pare pluggene til en telefon, spesielt om man ikke har Iphone. På andre telefoner bruker man NFC til å pare, man trenger bare føre telefon og øreplugger sammen for å binde dem til hverandre. Musikkspilleren uten NFC bruker vanlig blåtann-paring.

Kontrollene for musikk og volum sitter på ledningen, og ikke på nakkebøylen. Det er en stor fordel fordi det er mer kjent og vanlig og lettere å finne knappene.

Batteritiden er på rundt 12 timer ved aktiv bruk.

Nakkebøylen er behagelig og merkes knapt, og etter hvert blir man også vant til ørebøylene. Bøylene gjør imidlertid at når pluggene henger ned foran brystet, stikker de litt ut fra kroppen og kan lett hekte seg fast i ting. Dette er ikke noe stort problem, men det hadde ikke skadet om de holdt seg tettere til kroppen.

Konklusjon

RHA Audio MA750 Wireless er et sett med behagelige øreplugger som tilbyr veldig god lydkvalitet, pen design og god komfort. Men ikke alle vil sette like stor pris på designvalgene med nakke- og ørebøyler.

Prisen på 1490 kroner er ikke avskrekkende med tanke på kvaliteten, men det finnes også en rekke sterke konkurrenter i samme prisområde.(Vilkår)

Derfor bør du betale litt ekstra for de støyreduserende hodetelefonene
Gråbeins Gadget Guide: Hodetelefoner med støyreduksjon bør koste litt, og selvsagt skal de de være trådløse.
01:37
Publisert: