Støydemping startet som en funksjon for dem som reiser mye og ønsker å luke ut during fra flymotorer og skinner. Men stadig flere bruker dem også i åpne kontorlandskap, til fots og på buss og trikk. Og 2016 ble stillhetens år.
Aktiv støydemping i hodetelefoner betyr at man kan stenge ut mye av den uønskede støyen fra omgivelsene, både for å kunne lytte mer uforstyrret og for å gi hjernen en pause fra kakofonien av inntrykk i en hektisk hverdag.
Under elektronikkmessen IFA i september skjedde det en stor endring innen støydemping. Flere produsenter lanserte produkter med ulike varianter av justerbar støydemping. Det åpnet markedet for flere bruksområder og situasjoner hvor støydemping er aktuelt å bruke.
DN Tekno tester fortløpende hodetelefoner og ørepropper av ulike typer. Her er de støydempende hodetelefonene vi likte best i 2016.
Hodetelefoner med enkel støydemping
Sony MDR-100ABN
Det beste med disse trådløse hodetelefonene er lydbildet som er veldig kraftfullt. Du får rikelig med både myke og skarpe basslyder og bra klarhet i diskantene. Riktignok kan diskanten bli litt overivrig på høyt volum. Støydempingen er over snittet god, og veldig bra til prisen som i løpet av året har sunket med 1000 kroner. Hodesettets svakeste punkt er mikrofonen som gjør det lite egnet til samtaler. Pris 1900 kroner.
Bose Quietcomfort 35
Bose har lenge vært sjefen innen støydemping og mange var svært spente på lanseringen av QC 35 som kom i år. Bose innfridde med å levere et trådløst hodesett som er bedre både på støydemping og lyd enn forgjengerne. Lydbildet et åpnere enn før, men fortsatt ganske basstungt. Støydempingen er veldig god, men kan ikke deaktiveres når QC 35 brukes trådløst. Bose er fortsatt sjefen når det gjelder hodetelefoner med støydemping som ikke kan justeres. Pris 3700 kroner.
Hodetelefoner med justerbar støydemping
Sony MDR-1000X
Sony MDR-1000X var de første og beste hodetelefonene med justerbar støydemping som ble lansert under IFA-messen i Berlin i september. De kan brukes både trådløst og med kabel. På full styrke er støydempingen nærmest total, men man kan velge å ikke filtrere bort stemmer eller lyder som ikke er jevn støy. Alle funksjonene fungerer utmerket. I tillegg er lydkvaliteten fantastisk, med god ytelse i hele registeret. Sony er bedre enn Bose på både støydemping og lyd og er vår nye favoritt innen hodetelefoner med støydemping. Pris 4290 kroner.
Sennheiser PXC 550 Wireless
Sennheiser lager veldig gode hodetelefoner og er kjente for sine dyre toppmodeller for profesjonelle og kresne lyttere. PXC 550 Wireless ble også lansert på IFA-messen og gjorde et veldig godt inntrykk i testen. De har veldig god dynamikk i lydbildet og kan gi tilfeller av gåsehud om man spiller fra en god kilde. En app lar brukeren gjøre egne justeringer i lydbildet selv om telefonen ikke har egen equalizer. Støydempingen har ingen spesifikk filtrering, men justeres i tre nivåer. Støydempingen i seg selv er god, men justeringen litt for lettvint. Pris 3900 kroner.
Plantronics Backbeat Pro 2
Bose, Sony og Sennheiser tar seg godt betalt for sin beste teknologi. Men hvis man lemper litt på kravene til design og merke er Plantronics Backbeat Pro 2 et godt alternativ. De er ganske store og ikke veldig pene, men de har funksjonalitet, støydemping og lydkvalitet som holder i massevis. Justeringen av støyfiltreringen er ikke så avansert, men i tillegg til full støydemping får man en modus som forsterker stemmer i nærheten så man kan få med seg beskjeder og lignende. Lyden er kraftig og klar, men ikke like dynamisk og detaljert som det man får for 1000 kroner mer. Naturlig nok. Pris 2200 kroner.
Testen av Backbeat Pro 2 er ikke ferdig ennå, men vil bli publisert snart.
Libratone Q Adapt
Q Adapt er danske Libratones første hodetelefoner og en god debut innen sjangeren. Q Adapt ligger utenpå øret uten å dekke det, så man må regne med litt lydlekkasje til omgivelsene. Støydempingen fungerer likevel veldig godt. Justeringen kalles Citymix og er en ren nivåjustering uten særskilte filtre for stemmer og lignende. Det er fire nivåer hvor det egentlig bare er to av dem som har noen hensikt. På de to laveste nivåene for støydemping blir dessuten lydkvaliteten på musikken merkbart dårligere. Pris 2400 kroner.
Ørepropper
Ørepropper med støydemping er ikke like vanlig som hodetelefoner. Det skyldes blant annet at teknologien for støydemping krever at man har mikrofoner i nærheten av øret som plukker opp lyden fra omgivelsene. I tillegg kreves det elektroniske kretser og et batteri for å drive teknologien. Det betyr at støydempende ørepropper har en klump på ledningen, som gjør dem litt mindre hendige enn vanlige ørepropper. Vi testet bare ett sett med støydempende ørepropper i 2016, men de var til gjengjeld veldig gode.
BeoPlay H3 ANC
B&O Play H3 ANC.
Foto: Øyvind Elvsborg
B&O Play er et datterselskap av Bang & Olufsen som blant annet lager hodetelefoner. I begynnelsen av 2016 testet vi BeoPlay H3 ANC som ga veldig mersmak. BeoPlay H3 er ikke like gode på støydemping som Bose, men de leverer bedre lydkvalitet. I tillegg kan de skilte med 20 timer batteritid og skumputer til øreproppene som former seg etter brukerens øre. Pris 2495 kroner.(Vilkår)