Nyere mobiltelefoner har så gode kameraer at folk flest foretrekker å knipse med telefonen. Jeg gjør det selv. Knipser hverdagsbildene med telefonen. I stedet for et kamera. Jeg innrømmer det. Men det er stort sett til bilder som ikke skal vises på annet enn sosiale medier.

For de av oss som er mer opptatt av foto, er et godt kamera uunnværlig. Bildene fra store og små begivenheter blir ikke bare tekniske bedre med et kamera, de blir også mer interessante. Jeg våger den påstand at man ser motivet annerledes når man har et kamera i hendene, enn telefonen.

De tynne mobilene har elendig ergonomi, hvis man ser på dem som et kamera. Med knøttsmå knapper og lite eller ingen kontroll over eksponering og slikt, er de syltynne smartmobilene ikke mer enn et knipsekamera, i manges øyne.

Men de er perfekte reisekameraer. Enten man skal på weekendtur eller ferie, er mobilen alltid klar til å bevare blinkskuddene, om de skulle dukke opp.

De som vil ha enda bedre bilder, velger i tillegg å ta med seg et kamera. Men hvilket?

Reisekameraer

I testarkivet vårt på nett, finner du flere hundre kameratester. De beste blant dem scorer fem eller seks stjerner. Noen av dem har vi samlet her, i en oversikt over åtte av de aller best egnede reisekameraene akkurat nå.

De har tre ting til felles: De leverer langt bedre billedkvalitet enn mobilen klarer, de er små og lette, og de har allroundegenskaper som gjør at de passer til det brede lag av folket.

De er likevel forskjellige. Her er kameraer som går ned i bukselommen, kameraer med ekstremt mye zoom, og kameraer med utskiftbar optikk. Så kalte systemkameraer.

Derfor blir bildene bedre

Det er tre hovedgrunner til at et kamera leverer bedre kvalitet enn mobilen: Optikk, sensor, og prosessor.

Alle oppgitte priser er basert på snittprisen i markedet per mai 2017.

Les hele testen på lydogbilde.no

Sony Cyber-shot RX100 III

 
 

Det beste lommekameraet
Sonys bidrag er rett og slett det beste kjøpet i kompaktklassen.

La meg ile til med å fortelle at det finnes hele fem utgaver av Sony RX100. Den nyeste og dyreste heter RX100 V og er for dyr til å havne på anbefalt-listen. Det beste kjøpet i RX100-serien, er nemlig dette. RX100 III. Hvis du ikke trenger 4K-video vel å merke. Da må du legge litt mer penger i den fjerde utgaven. Som i bunn og grunn er nesten identisk med denne.

Her får du speilreflekskvalitet i et kamera som får plass i lommen. Den lyssterke zoomen rekker til det meste, unntatt sport siden zoomen stopper på 70mm. Men billedkvaliteten er upåklagelig selv i lite lys. Synes du at bildene fra mobilkameraet blir grumsete i lite lys. Da er dette kameraet for deg.

Det har også en innmari praktisk oppfellbar søker. Den er gull verdt i sollys, for da ser du ingenting på skjermen uansett. Det er kjapt også. Autofokusen er lynrask og skuddtakten på 10 bilder/s gir deg sylskarpe actionbilder.

De små knappene er egentlig det største minuset, foruten den beskjedne batteritiden. Så kjøp et ekstra batteri. Kameraet har et praktisk innstillingshjul rundt objektivet – som kan programmeres, slik at du kan tilpasse kameraet til ditt behov.

Billedkvalitet

Bildebrikken er én tomme stor, det er mange ganger større enn på mobilkameraer, og her er den koblet rett til de elektroniske kretsene, såkalt bakbelyst for bedre følsomhet. Sammen med Sonys Bionz X bildeprosessor får bildene jevnere fargegjengivelse og mindre støy. Den skarpe zoomen på 24-70mm rekkevidde, har meget god lysstyrke på 1,8-2,8.


Panasonic Lumix TZ100

 
 

Det beste superzoomkameraet
Med 10 x zoom får du tatt bildene mobilen ikke fikser.

Med litt mer zoom øker anvendeligheten til kameraet. Som her, i Panasonics lommevennlige TZ100. Et kamera med 10 x zoom, 4K-video og billedkvalitet i toppklassen.

Kameraet kombinerer en én-tommers bildebrikke og 25-250mm zoom, og er ikke stort større enn en eske med pastiller. Her kan du ta 8 Mp stillbilder fra 4K-videoopptak på 30 FPS, eller skyte på full oppløsning med 10 bilder/s.

Det har også elektronisk søker og valgbar fokus etter at bildet er tatt. Med postfokus kan du velge hvor bildet skal være skarpest etter at det er tatt. Pek på punktet i motivet på skjermen du ønsker skarpt, og velg lagre etterpå.

Det er så enkelt å bruke at alle kan få fine bilder med det. Du kan også programmere noen av knappene til å aktivere en foretrukken funksjon, og ringen rundet objektivet kan for eksempel fungere som zoomring med sømløs eller trinnvis zoom.

Det finnes en rekke andre funksjoner også, som råfilopptak, HD-konvertering av 4K-video, WiFi, panoramabilder, og optisk bildestabilisator er selvsagt integrert.

Kameraet har også en elektronisk søker. Den er praktisk når du ikke ser skjermen godt i sterkt lys, og gir kameraet stabilitet. For når du holder kameraet inntil ansiktet og kikker i søkeren, blir kameraet mer stabilt. Nyttig på lange brennvidder og lengre lukkertider.

Billedkvalitet

Det lille Leica-objektivet er relativt lyssterkt med blender 2,8 på vidvinkel, og gir meget jevn skarphet på nesten alle brennvidder. Det har for eksempel lite kromatiske feilbrytninger og fortegning, som er vanlig for en 10 x zoom.


Panasonic Lumix GX800

 
 

Det beste av de små systemkameraene
Panasonics minste systemkamera er en ulv i fåreklær.

Her er kameraet som tror det er et kompaktkamera. Egentlig er det faktisk et systemkamera, med utskiftbar optikk og stor bildebrikke. Det betyr at du får et kamera som nesten går i lommen, men er mer fleksibelt enn en kompakt.

Det lille Panasonic-kameraet har en større bildebrikke enn det bare litt mindre Lumix TZ100. Den fanger mer lys og gir bedre billedkvalitet. Her kan du også bytte ut den lille zoomen med andre objektiver. Makro, tele eller en telezoom, alt kan brukes på Lumix GX800.

Som er det minste av de små systemkameraene, som også har god brukervennlighet. For eksempel får man en utmerket pekeskjerm. Vippbar 180 grader for de obligatoriske selfiebildene, og ellers bruker du den slik du er vant til å bruke skjermen på mobilen.

Den kompakte zoomen dekker 24 til 64mm. Ikke all verden, men mer enn nok til det meste, også portretter. Kameraets intelligente autofunksjon gjør det såre enkelt å bruke. Da tar kameraet seg av alt, du trenger bare å knipse i vei. Samtidig vokser det med oppgaven. Har du lyst til å utforske din egen kreativitet, er det mulig å velge alle innstillinger selv.

Foruten 4K-video, har det også Panasonics 4K fotomodus hvor du kan lagre et stillbilde fra videoopptaket, i 8 Mp oppløsning. Det har også 4K selfiemodus med nedtelling til bilde tas, sminkeprogram som fjerner rynker, og en del andre mer eller mindre nyttige funksjoner.

Det er raskere enn andre systemkameraer i samme klasse, med lynrask autofokus, 10 bilder/s skuddtakt med full oppløsning, og muligheten for å lagre 8 Mp bilder fra 30 FPS 4K-video.

Billedkvalitet

Selv den bitte lille zoomen som følger med kameraet, leverer utmerket skarphet og svært god detaljgjengivelse. Bortsett fra gradvis fremtredende bildestøy i lite lys og på høy ISO, er det ikke mye å utsette på billedkvaliteten.


Canon EOS M6

 
 

I stedet for speilrefleks
Canons beste kameraer er ikke lengre speilreflekskameraer.

Si Canon og alle tenker speilreflekskamera. Men det er langt fra hele sannheten. De lager også kompakte systemkameraer, med de samme egenskapene som speilreflekser. Bare i en mindre og lettere innpakning.

Det har de gjort en stund, men vi har ikke tatt dem helt på alvor. Det er det all grunn til å gjøre nå. For EOS M6 er et gjennomført godt kamera. Det har alt man forventer av en Canon speilrefleks. Bare i en mindre klumpete form, riktignok uten søker, men med noen attraktive egenskaper.

Blant annet er det raskere enn et speilreflekskamera. Med en skuddtakt på 9 bilder/s og Canons meget fine Dual Pixel autofokus, er det raskt og lydløst på samme tid. Det har ikke søker innebygget, men det finnes en separat som ekstrautstyr. Ellers kan man bare bruke pekeskjermen som søker. Pek der du vil ha fokus, tapp en gang for å ta bildet. Akkurat som på mobilen.

Kameraet ligger bedre i hånden enn normalt for et så lite systemkamera. Gummierte overflater gir et godt grep om kamera, også om man velger andre objektiver. EOS M6 kan bruke alle Canon-objektivene speilreflekskameraene deres kan bruke. Det gjør optikkutvalget enormt, og overlegent størst i denne testen.

Den vippbare skjermen kan vippes 180 grader, men pussig nok ser man ikke nedre del av skjermen forfra når den er vippet fremover. En designglipp kanskje, men det er i så fall den eneste. Ellers er kameraet nemlig en fryd å bruke. Man merker at Canon kan kameraer.

Det har Bluetooth slik at du kan overføre bilder til mobilen automatisk, og mikrofoninngang, slik at HD-videoene dine får bedre lyd.

Billedkvalitet

Canon-kameraets billedkvalitet kjenner vi igjen fra speilrefleksen EOS 80D, også det med en 24 Mp bildebrikke.

Det gir fremragende detaljskarphet og mettede og nøytrale farger. Den fryktede bildestøyen godt kontrollert opp til 6400 ISO følsomhet, og Canon har gjort en god jobb med prosesseringen, så bildestøy er nærmest ikke noe tema her.


Nikon D5600

 
 

Den beste speilrefleksen på reise
Nikon-kameraet er klassens beste speilrefleks, og et selvsagt følge på reise.

Det relativt kompakte Nikon-kameraet, byr på klassisk betjening ikke ulik slik speilreflekser har sett ut i tiår. Men her får du kontinuerlig tilkobling til mobilen. Dette er ikke bare et kamera som gjør det enklere å få fine bilder, men også lettere å dele dem via mobilen.

Bortsett fra at skuddtakten på 5 bilder/s betyr at D5600 ikke er noe utpreget actionkamera, er det lite å utsette på brukervennlighet, anvendelighet og billedkvalitet. Kameraets fremragende bildebrikke på 24 megapiksler og meget gode RGB-lysmåler, gir deg skarpe bilder og nær perfekt fargegjengivelse under alle lysforhold.

Det har Snapbridge som bruker Bluetooth som overføring til mobilen. Som er tilkoblet kameraet hele tiden, slik at hver gang du tar et bilde, overføres det automatisk til mobilen.

Kameraet leverer god hd-videokvalitet og har både mikrofoninngang for bedre lyd, og hodetelefonkontakt.

Nikon D5600 er et slikt kamera som man bare kan plukke opp og fotografere med, uten å tenke på innstillinger. Sett alt på grønt, så tar kameraet seg av resten. Etter hvert som man blir varmere i trøyen, kan man skru selv og utforske sin kreativitet.

Det er et kompakt og lett kamera til speilrefleks å være, og har en praktisk vridbar pekeskjerm, hvor man kan betjene mange av innstillingene med fingeren på skjermen, på samme måte som man bruker en mobil.

Billedkvalitet

Sammen med Nikons kompakte AF-P 18-55mm f3,5-5,6G vr normalzoom, leverer kameraet utmerket billedkvalitet for prisklassen. Mot et pristillegg kan man få kameraet med en 18-140mm zoom som gir deg enda mer rekkevidde.

Les hele testen på lydogbilde.no


Olympus PEN-F

 
 

Det beste retrokameraet
Olympus-kameraet er så sexy at det er en ren fest å fotografere med.

Her er kameraet som bare ber om å få være med ut. Det trives like godt på reiser, som til gatefoto eller nær sagt hva som helst. Kameraet er lite, lett, lynraskt og leverer en billedkvalitet selv de mest kresne vil nikke anerkjennende til.

Under det uforskammet lekre retrodesignet, bor det en råtass av et kamera, som er bygget rundt en 20 megapiksler bildebrikke, med muligheten for 50 Mp-modus, som gir synlig bedre detaljskarphet i bildene.

Raskt er det også, med en skuddtakt opp til 10 bilder/s og kjapp autofokus.

Den integrerte OLED-søkeren er en av de beste elektroniske søkerne i markedet, og den praktiske pekeskjermen kan vippes ut og vris. Med fingeren kan du velge innstillinger, velge fokuspunkt og faktisk ta bilde med pekefingeren på skjermen. Akkurat som på mobilskjermen.

Det har Olympus store utvalg av kunstfiltre integrert, og flere sorthvitt-innstillinger med tre valgbare profiler, fargeprofiler og justering av fargebalanse, fargetemperatur og fargemetning. Her kan du virkelig få brynet kreativiteten, med Insta-lignende effekter, og dine egne innstillinger.

Kameraet leveres med en 17mm f1,8 som alternativ til den slanke normalzoomen, og med den er det ikke stort større enn et kompaktkamera, og betydelig mindre enn et speilreflekskamera.

Billedkvalitet

Olympus-kameraets detaljskarphet er fremragende og velger man 50 Mp-funksjonen, er detaljskarpheten fullt på høyde med Canon EOS 5DSR til 50.000 kr. Som har en fullformat 50 Mp brikke. Ulempen sammenlignet med Canon-kameraet, er at kameraet må stå på stativ og motivet stå stille når man velger 50 Mp-modusen.


Fujifilm X-T20

 
 

Det beste avanserte systemkameraet
Med dette systemkameraet har Fujifilm tatt innersvingen på konkurrentene.

I klassen for virkelig små systemkameraer, er Fujifilm X-T20 et av de beste valgene. Det kombinerer beskjedne mål og lav vekt, med klassisk betjening à la speilrefleks. Slik skal både unge og eldre føle seg komfortabel med det lille kameraet.

Som forresten ikke må sammenlignes med forgjengeren T10, annet enn hva det ytre designet angår. Dette er det fjerde kameraet i rekken, som er utstyrt med Fujfilms egen bildebrikke på 24 megapiksler.

Den spesielle X-Trans CMOS-brikken fanger lyset på en spesiell måte, og billedkvaliteten tåler sammenligning med langt dyrere mellomformatkameraer.

Raskt er det også. Skuddtakten på 8 bilder/s og kameraets presise autofokus med 325 fokuspunkter, holder lett følge med bevegelige motiver, og gir deg fremragende skarphet selv når det går fort for seg.

Noen av knappene er små, det er prisen å betale for å få et lite systemkamera, men innstillingshjulene og programhjulene er enkle å betjene. Selv med én hånd. Håndgrepet kunne vært større, men kameraet ligger godt i hånden, og sammen med den meget fine 18-55mm zoomen, er dette en meget reisevennlig kamerapakke.

Det kan også bruke alle Fuji XF-objektiver, som stadig øker i utvalg, og en reisepakke med vidvinkel, normalzoom og teleobjektiv tar ikke store plassen.

Billedkvalitet

Få kameraer i denne prisklassen, klarer å matche Fuji-kameraet på bildedynamikk og detaljskarphet. Bildestøyen er marginal selv på 12800 ISO, det er på høyde med dobbelt så dyre proffkameraer, og fargebalansen svært nøytral og jevn.


Panasonic Lumix FZ2000

 
 

Det beste ultrazoomkameraet
Trenger du 20 x zoom og skarp 4K-video, er dette kameraet det beste valget.

Hvis man ikke vil ha et systemkamera, men ønsker seg mye zoom, er dette en kameratype som passer perfekt.

Det er større enn et vanlig kompaktkamera, men mindre enn et speilreflekskamera, og har et kraftig zoomobjektiv med 24-480mm rekkevidde. Skal du ha samme rekkevidde i et speilreflekskamera, trenger du et ekstra objektiv.

Det er hele 20 x zoom, med optisk bildestabilisator hele veien. Noe som åpner for variert bruk. Landskapsfotografering, ville dyr, sport eller feriekamera? Panasonic Lumix FZ2000 er kameraet som kan brukes til omtrent hva det skal være.

Man kan også skyte 4K-video i 30 FPS hastighet, og plukke stillbilder i 8 Mp oppløsning fra videostrømmen. Når 4K-Photo er valgt, blar man bare i 4K-opptaket med fingeren langs pekeskjermen, så lagrer man det beste bildet som stillbilde på minnekortet.

Kameraet er stort nok til at det er plass til knapper og ratt av komfortabel størrelse. Håndgrepet både foran og bak gir godt grep, og balansen er nesten perfekt. En liten fordel er at zoomen ikke vandrer når du zoomer – enten med bryteren rundt utløseren eller zoomringen, objektivet zoomer nemlig internt. Det vil si at linser flyttes på innsiden, uten at den ytre delen flyttes frem og tilbake.

Den elektroniske OLED-søkeren er formidabel for et kamera i denne klassen. Den er både stor, skarp og rask nok til at man ikke irriterer seg over forsinkelse når man panorerer, eller skyter serieopptak, opp til 12 bilder/s, faktisk.

Billedkvalitet

Kameraets 1-tommers bildebrikke har 20 megapiksler oppløsning, med større billedflate enn vanlige kompaktkameraer har, noe som fanger mer lys og gir bedre bilder. Kjapt er det også. Autofokusen har 49 målepunkter og skuddtakten på 12 bilder/s, og gir deg skarpe actionbilder på serieopptak i godt lys.

Les hele testen på lydogbilde.no(Vilkår)