FM-radio er borte i nesten hele landet. Det fases gradvis ut over det ganske land til fordel for dab+, og da trenger du en radio med dab+ mottak. Ellers får du bare inn nærradioer på fm, som fortsetter å sende på FM-båndet til 2022. Det gamle fm-nettet fases ut til fordel for digitalradio i form av nettradio, og dab+. Dab+ sendere erstatter fm og digitale sendere er plassert over alt i Norge. Innfasingen av dab+ fortsetter i 2017 og innen utgangen av året skal du kunne høre dab+ radio i hele Norge.

Dermed er største radiostasjonene som NRK, Radio Norge og P4, snart bare å finne på dab+ og i store deler av landet er FM-sendingene allerede slukket. Det betyr at du må kjøpe ny radio hjemme, på hytta, i båten, campingvognen, bilen og på jobb. Du kan selvsagt bruke internettradio, som kan strømmes fra mobilen med Bluetooth.

Den tradisjonelle radioen er for lengst blitt digital, og er samtidig en trådløs høyttaler for mobilen. Da får man fm-, dab-radio og Spotify i en og samme boks, og et mangedoblet utvalget av radiostasjoner. Med blåtann innebygget kan du skifte fra favorittprogrammet ditt på radio, til favorittartisten din på Spotify, Deezer eller Tidal med et tastetrykk. Det finnes svært mange radioer å velge blant. De fleste av dem har fm, dab og dab+ (Digital Audio Broadcasting) og Bluetooth. Noen kan også kobles trådløst sammen med andre høyttalere, slik at man kan høre den samme musikken i flere rom. Såkalt multirom, men det gjelder som regel bare de dyreste.

Les hele testen på lydogbilde.no


Hama DIR3110

Prisgunstig stereoradio
Hama-radioen er godt utstyrt, og et tilsynelatende godt kjøp.

Den stilige Hama-radioen er ikke bare godt utstyrt med nettverk og nettradio, den kan også styres med Undok-appen, og den har wi-fi – ethernet også – og nettradio integrert. En praktisk fjernkontroll følger med, og med testens laveste pris, er det liten tvil om at man får mye utstyr for pengene. Radioen har til og med sanket priser i utlandet, så forventningene er ikke akkurat beskjedne. Oppsett og betjening er relativt enkel, men den 2,8 tommer store fargeskjermen er nesten uleselig, så blass er den. Hama har valgt å plassere høyttalerne på siden for å få et bra stereoperspektiv, verdt å vite på for dem som tenker å plassere den i bokhyllen.


Roberts Radio Stream 93i

For enkelhets skyld
Roberts-radioen er enkel å betjene og er godt utstyrt.

Britiske Roberts er best kjent for sine retroradioer med designtrekk fra 50-tallet, så denne er en skarp u-sving i så måte. Det mer tidsriktige designet inneholder en lang liste med funksjoner som ikke er så vanlig å finne i denne klassen. Som wi-fi-strømming og nettverksradio i tillegg til FM- og dab+ radio, men ikke Bluetooth. Som er ekstrautstyr på Roberts-radioen. Den kan styres med en Undok-app eller fjernkontrollen, og har fargeskjerm og tydelige merkede knapper og innstillingsratt. Selv om den har bærehåndtak, har den ikke batteridrift, men det finnes en batteripakke som tilbehør.


Tivoli Model One Digital

Digitalt tivoli
Tivoli Audio har digitalisert sin klassiske radiomottager med hell.

Tivoli Audios radio er den digitale utgaven av suksessen Model One. Den har fått en ny design med skjerm og appstyring, pakket inn i et kompakt trekabinett. Her kan man både strømme via hjemmenettverket og Bluetooth, og Model One Digital er en av få med støtte for trådløst multirom. Man kan f.eks. koble til en ekstra høyttaler for stereolyd. Pluss i boken for avtagbar antenne, gjennomgående god kvalitetsfølelse og støtte for strømmetjenester i Tivoli-appen.


Pure Digital Evoke H6

Perfeksjonert ergonomi
Pure-radioen er enkel å bruke og den kan brukes med batterier.

I Pure Evoke H6 får man stereolyd, enkel betjening og fin trefinér i en radio som ikke tar mye plass i hyllen. Eller på benken. Den har bærehåndtak og kan utstyres med en batteripakke til 300 kr, som gjør den bærbar. Store innstillingshjul og knapper gjør den såre enkel å bruke, og den fine fargeskjermen viser masse nyttig informasjon, som for eksempel albumcover. Med to høyttalere integrert, er det også bra lyd i den kompakte radioen.


Sangean DDR-36

Bøllete sjarmør
Sangean-radioen spiller tøffere enn den ser ut, og er enkel å bruke.

Radioen fra Sangean er blant de minste i testen. Likevel har den stereohøyttalere under den avtagbare frontgrillen, og en rektangulær bassenhet på undersiden. Den kan fjernbetjenes med en medfølgende fjernkontroll, og har alle knapper og innstillingshjul på toppen. Den brede skjermen er lett å lese fra avstand, og den er såre enkel å bruke. Den har ikke testens lengste utstyrsliste, men med fm, dab+ og Bluetooth-strømming, bør den dekke til flestes behov for en bordradio.


Tiny Audio Stereo Wide

Mikro med stor lyd
Med alt ett kabinett, er Tinys mikroanlegg et fristende alternativ.

Testens eneste bordradio med CD-spiller. Tiny Stereo Wide lever opp til navnet og spiller både høyt og fint. Anlegget har stereohøyttalere og et basselement på undersiden, som gir fyldig lyd og kraftig bass. Det har selvsagt Bluetooth-strømming og Spotify Connect, og det kan styres fra fjernkontrollen eller Undok-appen En 2,8-tommers fargeskjerm viser mye informasjon, og anlegget er enkelt å bruke.


Jensen Buddy Stereo

Kraftfull stereoradio
Jensens kompakte stereoradio overbeviser med potent bass og enkel betjening.

Den er liten til å være en stereoradio, men rocker bedre enn de fleste. Jensen-radioen leveres med fjernkontroll, og virker solid bygget. Den er tyngre enn den ser ut og de små stereohøyttalerne får hjelp av en basshøyttaler på undersiden, av det fine trefinérkabinettet. Den er relativt enkel å bruke, så lenge man bruker fjernkontrollen. Første gangs oppsett er veldig likt de fleste digitalradioene vi har testet, og tilkobling til wi-fi krever en del tastetrykk før man er tilkoblet.


Ruark R1 mk3

Den beste småradioen
Her er det ikke bare lydkvaliteten som overbeviser, utførelsen ligger også to hakk over konkurrentene.

En av testens minste, er en snerten, men ikke bærbar radio. Det finnes en separat batteripakke til 895 kr, som hektes på baksiden av radioen, og gir 12–15 timers spilletid på en lading. Ruark-radioen er riktignok en liten dab+ radio med Bluetooth for trådløs strømming, men den forsvarer prisen med mer gjennomført kvalitet. Som trekabinetter, eller strofftrekk, og solide knapper som gjør eiergleden og betjeningsvennligheten høy.


Radionette Duett

Et komplett anlegg
Radionette viser hvorfor de stadig gjør det bra i tester med den mest komplette radioen.

Stereoradioen fra Radionette er ikke bare den største i testen, det er også en av de mer avanserte med internettradio, fm, dab+, Bluetooth og lydinngang. Her følger det med en fjernkontroll som styrer nesten alt på radioen, som for øvrig er lettbetjent, men knappene på radioen er alt for myke og må gjerne trykkes hardt inn før det skjer noe. Bortsett fra det, er det lite å trekke for. Den har også optisk lydinngang, slik man kan koble tv-lyden til og bruke Duett-radioen som en høyttaler. Radionette-radioene gjør det ofte godt i test, og denne er ikke noe unntak.


Geneva Classic S

Den beste lyden
Geneva-radioen leveres i vakker trefinér som hinter litt om lyden.

Geneva Classic S fortsetter i samme spor som forgjengerne. Enkel betjening, flott konstruksjonskvalitet og klasseledende lyd, gjør den til kanskje det beste mikroanlegget i én boks. Classic S betjenes helt enkelt med den medfølgende fjernkontrollen, eller på berøringsflaten på toppen. Den er markert med brennmerkelignende logoer preget i finéren. Man trenger ikke å gjøre noe annet enn å velge lydkilde og skanne etter radiokanaler, etter at anlegget er pakket opp og koblet til. I motsetning til mange av konkurrentens modeller, finnes det ingen skjerm på Classic S. Og slett ingen fargeskjerm. Vårt testeksemplar i troverdig valnøttfinér, koster det samme som de lakkerte modellene i rødt, hvitt eller sort, og ser dyrere ut enn tilsvarende produkter vi har testet i samme prisklasse.

Les hele testen på lydogbilde.no(Vilkår)