De beste musikkopplevelsene er ikke gratis, og slik er det også med både hodetelefoner og ørepropper. Krysser man 3.000-kronersgrensen er det svært mange gode hodetelefoner å få kjøpt. Som for eksempel Beyerdynamic T70p med sitt perfekt balanserte lydbilde til 3.500 kroner, eller de spennende Sennheiser hd 630VB som til 4.000 kroner har trinnløs bassforsterkning som perfekt kan tilpasses lytterens smak. Felles for disse er at de er av typen øreklokker. Jada, de ligger svært behagelig utenpå ørene, men mange vil vegre seg for å bli sett utendørs med slike, da de ikke akkurat er diskré hodepryd. Dessuten tar selv de mest sammenleggbare hodetelefoner sin plass, og dermed ikke noe du tar med deg overalt. De går ikke akkurat i lomma, for å si det sånn.
Av den grunn sverger mange til ørepropper. Eller in-ear hodetelefoner, som de også kalles. De er superdiskré å ha på seg, du kan bruke dem til å løpe og trene med, og de er dessuten ultrabærbare. Kveil dem sammen og legg dem i lomma. Fiks ferdig! Og trodde du ørepropper er nødt til å gi dårligere lyd enn hardbarka hodetelefoner, så tar du grundig feil!
Les hele testen på lydogbilde.no
AKG N40
Skreddersydd vellyd
AKG lar deg skreddersy N40 med tre ulike filtre. På sitt beste låter de meget musikalsk og oppløst.
AKG N40 har en fin passform og en svært heftig bass. Blir det for mye av det gode, kan du skifte til et annet filter, da det finnes hele tre lydfiltre for ulik klangkarakter. Vi likte diskantforsterkerfilteret best, som gir den mest balanserte lyden. Bassen tones ned et hakk og blander seg bedre, mens overtoner skinner klart som dagen. Men enkelte musikkproduksjoner kan bli litt hissige i toppen, det finnes ørepropper med enda bedre oppløsning.
Les hele testen på lydogbilde.no
Sony XBA-N3AP
Den beste bassen
At Sony-proppene er de rimeligste i testen er umulig å høre.
Med Sony N3AP trenger du aldri være bekymret for ikke å få dagens bassdose. Bassgitar og stortromme har nydelig fundament, og maler en bekmørk bakgrunn for overtonene å poppe frem fra. Sangstemmer låter åpent og dynamisk, mens det er masse luft i overtonene. Hør det synger av messingcymbaler!
Noen kan nok synes bassområdet kan bli i overkant, se i så fall i retning av de mer nøytrale monitorproppene.
Les hele testen på lydogbilde.no
ACS Evolve STUDIO Universal
Når sant skal sies
Proppene fra ACS avslører sannheten i enhver musikkinnspilling. På godt og vondt.
Proppene fra ACS forteller sannheten. En del musikk låter litt kjedelig og flatt, fordi proppene er så avslørende, spesielt i mellomtonen. En bærbar forsterker hjelper med å få frem livet og gnisten, men viktigst er det med musikk som faktisk låter bra.
Nå henvender ACS seg først og fremst til musikere og teknikere, og Evolve Studio er et meget godt verktøy for den som trenger in-ear-monitoring på scenen. Beveger du deg mye på scenen, kan du vurdere den dyrere Custom-versjonen, laget etter avstøpninger av øregangene.
Les hele testen på lydogbilde.no
RHA CL1
Dette er bare for drøyt
Alt med RHA oser av kompromissløshet. Lyden også. Men i prosessen har prisen blitt i stiveste laget.
RHA har gått hele veien med CL1. Et piezoelektrisk diskantelement er like sært som det er dyrt, og gjør sitt for at CL1 er helt avhengig av en ekstern forsterker.
Gi øreproppene det de trenger, og de kvitterer med å gjenskape enhver liten mikrodetalj i musikken. Det skulle ikke forundre oss om du kan høre forskjell på om gitarstrengene er to eller tre dager gamle!
Men mens bass- og mellomtoneområdet er plettfritt gjengitt, er det interessant nok diskantområdet som er hovedproblemet for vår del. Det låter for krast på det meste av musikk.
RHA CL1 blir rett og slett for dyre i forhold til hva de leverer.
Les hele testen på lydogbilde.no
Audiofly AF180
Perfekt balanse
Vårt første møte med Audiofly blir garantert ikke det siste. Her får du lyd i perfekt balanse.
Audiofly lager ørepropper for profesjonelle musikere, som ikke bør gå på tvers av ønskene til audiofile. Men ofte gjør det det, for musikkelskere foretrekker gjerne en litt fyldigere lyd enn hva teknikere kan tillate seg å jobbe med. Audiofly AF180 har ingen tilgjort fylde noe sted, men gjengir musikken på nøytralt vis. Men med glimrende dynamikk blir det likevel ikke kjedelig, og man sitter og lytter til musikken i stedet for å henge seg opp i svakheter i enhver innspilling.
Audiofly sitter med sannhetsserumet. Sannheten blir bare ikke like nådeløst gjenfortalt som med RHA og ACS, og for musikkelskeren er det bare positivt.