For en del år siden var hodetelefonmarkedet magert. Man hadde kanskje et par skikkelige hodetelefoner hjemme, som man plugget i stereoen eller tv-en når man ikke ville forstyrre familien. Og kanskje et par «walkman-hodetelefoner» til sitt portable musikkapparat. Men med inntoget av mobilen og strømmende musikk har markedet eksplodert. I dag er det ikke uvanlig at man har et par musikkhodetelefoner hjemme, et par trådløse propper når man pendler til jobben, et par støyreduserende for langturene, et par robuste til trening. Og så videre.

Skal du bare lytte hjemme eller også på farten? Lytter du bare til musikk, og er det i så fall viktigst med naturlig lydgjengivelse, eller mer innsmigrende med tung bass? Trenger du en mikrofon slik at du kan svare i telefonen eller bruke dem til internettelefoni? Skal du bruke dem til flere ulike apparater som kanskje har ulike tilkoblinger? Alt dette påvirker hvilken hodetelefon som er riktig for deg. Eller hvilke.

Årets beste trådløse hodetelefoner

Audio Technica ATH-DSR7BT
Audio Technica ATH-DSR7BT (Foto: Audio Technica)

Audio Technica ATH-DSR7BT

Strålende debut

Jeg har hørt mye god musikk trådløst. Men ikke med den overfloden av detaljer som møter meg her. Det er spesielt diskanten som skiller seg positivt ut. Små fine high-hat-detaljer og sprø treblåserlyder. Audio Technica ATHDSR7BT gjør Bluetooth-hodetelefonenes rykte som en praktisk, men mindre hi-fi-egnet teknologi til skamme. Det er full åpning hele veien, i en grad som man sjelden finner til denne prisen. Og når man så i tillegg får en trådløs forbindelse og en digital forsterker med på kjøpet, er det intet mindre enn imponerende.

Pris 3.245 kroner.

Les hele testen av Audio Technica ATH-DSR7BT

Årets beste støyreduserende hodetelefoner

Sony WH-1000XM2.
Sony WH-1000XM2. (Foto: Sony)

Sony WH-1000XM2

Perfeksjonert støydemping

I likhet med sin forgjenger har WH-1000XM2 meget god lyd. Sony har nå forsket enda mer på støydemping, og tar nå også hensyn til lufttrykket. Bassen er kontant og fyldig, og lyden er et godt hakk mer raffinert enn Bose QC35. Spesielt i overtoneområdet er det vesentlig mer finmasket hos Sony. Ofte vil man ha et par støydempende hodetelefoner til reiser og et vanlig par til seriøs musikklytting. Med WH-1000XM2 vil vi påstå at du ikke trenger å velge.

Pris 3.990 kr

Les hele testen av Sony WH-1000XM2


Årets beste hodetelefoner, high-end

Focal Utopia.
Focal Utopia. (Foto: Focal)

Focal Utopia

Bra, bedre, dyrest!

Når høyttalerprodusent Focal skal demonstrere sin ekspertise innen personlig lyd, spares det ikke i noe ledd. Utopia er presisjonshåndverk fra ende til annen. Det hele låter så rent, dynamisk og musikalsk, at gåsehuden er dømt til å melde seg. Det er nok likevel den billigste måten du kan oppnå denne lyden på. Ønsker du tilsvarende lyd fra et par høyttalere, ser du lett på 300.000 kroner, uten forsterker og kabler. Smak litt på den, du!

Pris 41.990 kroner

Les hele testen av Focal Utopia

Årets beste ørepropper

KEF Motion One.
KEF Motion One. (Foto: KEF)

KEF Motion One

Luksuriøse og fleksible

For den som er ute etter bra lydkvalitet, og bryr seg mindre om prislappen, er KEF et forlokkende valg. De plukker frem detaljer i musikken som de andre proppene skjuler. Og vil man ha enda bedre lyd, kan man bruke dem med ledning. For pengene får man også utsøkt design med utmerket byggekvalitet. Derimot føles Motion One ikke like elegant rundt halsen på grunn av den uventede klumpete kragen. Et kompromiss som musikkelskeren nok kan leve med.

Pris 2.500 kroner

Les hele testen av KEF Motion One

Årets beste ørepropper, trening

JBL Reflect Contour.
JBL Reflect Contour. (Foto: JBL)

JBL Reflect Contour

Som limt fast

JBL er en av de kjente aktørene når man skal teste hodetelefoner, og klarer seg da også alltid ganske glimrende. Lydkvaliteten er fin, uten å være prangende, og batterilevetiden god. Der hvor Reflect Contour imidlertid virkelig skiller seg ut, er på passformen. De vil bare ikke ut, uansett hvor hardt du river i ledningen, noe som er et kjempepluss, og hadde det vært litt mer bass og en lettere fjernkontroll, hadde det holdt til en toppkarakter.

Pris 990 kroner

Les hele testen av JBL Reflect Contour

Årets beste ørepropper, high-end

Beyerdynamic Xelento.
Beyerdynamic Xelento. (Foto: Beyerdynamic)

Beyerdynamic Xelento remote

Kanskje verdens beste

Ofte foretrekker vi å bruke ørepropper eller et par små on-ear-klokker, fremfor digre hodetelefoner. Det betyr ofte å gi avkall på noe av lydkvaliteten, mot at man slipper å se ut som idioter. Den byttehandelen synes ikke Beyerdynamic at man skal måtte gjøre. Beyerdynamic Xelento er utvilsomt noen av de aller beste musikkproppene vi har hørt. De spiller hva som helst av musikk med overbevisning, ved å låte superdetaljert men aldri kjedelig. Et par perfekt balanserte ørepropper som feier gulvet med resten.

Pris 9.990 kroner

Les hele testen av Beyerdynamic Xelento remote(Vilkår)

Derfor bør du betale litt ekstra for de støyreduserende hodetelefonene
Gråbeins Gadget Guide: Hodetelefoner med støyreduksjon bør koste litt, og selvsagt skal de de være trådløse.
01:37
Publisert: