Da Sony WH-1000MX3 kom på markedet i fjor høst tok den oss med storm. Den slo konkurrentene på alle sjekkpunkter, med best lyd, best støydemping, aktiv støyfiltrering, lang batteritid, god design og gode materialer. Erkerivalen Bose ble parkert. Men med en pris på 3700 kroner var det ikke et produkt for alle lommebøker.

Siden da er det kommet til flere, rimeligere trådløse hodetelefoner med justerbar støydemping på markedet. Vi har sammenlignet to nye modeller, Jabra Elite 85h og JBL Live 650BTNC, opp mot Sony for å se om man kan finne like god kvalitet til en rimeligere penge.

Design

Det er ingen overraskelse at Sonys dyre toppmodell har en mer eksklusiv design enn de rimeligere utfordrerne. Men både JBL og Jabra er veldesignet og helt ok å se på. Kvaliteten er imidlertid ikke helt den samme som hos Sony – spesielt JBL er vanskeligere å tilpasse og klemmer litt på ørene.

Sony har berøringskontroller og derfor få synlige knapper. Berøringen kan være litt ustabil i kulde, men er mer brukervennlig enn å kjenne etter knapper.

Jabra har bare to synlige, diskré knapper og tre usynlige. Elite 85h slås av og på ved å vri øreklokkene, noe vi trakk for i testen.

JBL har knapper til alt, noe som er veldig stabilt, men ikke så brukervennlig fordi man må lete med fingertuppene.

Sony WH-1000XM3 har renere linjer og mer skinn enn Jabra Elite 85h og JBL Live 650BTNC.
Sony WH-1000XM3 har renere linjer og mer skinn enn Jabra Elite 85h og JBL Live 650BTNC. (Foto: Magnus Eidem)

Lydkvalitet

Alle de tre hodetelefonene har en app som brukes til å justere lyd og støydemping. For full utnyttelse bør man ha appen tilgjengelig, selv om den ikke er nødvendig å ha åpen.

Sonys lydbilde er åpent, detaljert og rent. Bassen er kraftig og dyp, men samtidig veldig stram. Mellomtonene forsvinner ikke og er detaljerte, de høye frekvensene skurrer aldri. Og ikke minst har Sony flott klang.

Jabra er på høyde med Sony, bare med mindre forskjeller. Kraftig, stram bass, detaljer i mellomtonene og diskanter som ikke skurrer. De er litt mindre klare i lydbildet, men ikke mye.

Både Sony og Jabra fungerer til all slags lyd, fra dansemusikk, til lydbøker, klassisk, metal og film.

JBL er også overraskende balanserte. De er mindre klare i lydbildet enn de to andre og har litt mindre disiplin i bassen. Klangen i de høye tonene mangler også litt klarhet, men sett i sammenheng med pris er lydkvaliteten svært god.

Vi holder fortsatt en knapp på Sonys lydkvalitet, men begge utfordrerne legger seg på høyt nivå, med Jabra som en god nummer to og JBL på en hederlig tredjeplass.

Store hodetelefoner som dette må kunne legges sammen for transport.
Store hodetelefoner som dette må kunne legges sammen for transport. (Foto: Magnus Eidem)

Støydemping

Støydemping er ikke lenger en av eller på-funksjon. Både Sony og Jabra bruker aktiv støyfiltrering, som lar brukerne bestemme hvilken støy som skal fjernes. Dette justeres i appen, og begge har også en automatisk funksjon som endrer profil når man beveger seg. Kort sagt slipper de inn mer viktig lyd fra omgivelsene når man går på gaten enn når man sitter på kontoret, på et tog eller i et fly.

Sonys hodetelefoner kan optimaliseres til omgivelsene til enhver tid og har også trykkmåling som gjør dem bedre på fly enn noen andre. Ingen andre produsenter har dette, så her er Sony umulige å slå.

Jabra har god støydemping og filtrering, men automatikken ligger et stykke bak Sony og oppleves som tilfeldig og ustabil. Ved maks støydemping er de nesten like stille som Sony.

JBL når ikke helt opp til de to andre her. JBL har ikke justerbar støydemping og når dempingen er aktiv hører man en del elektronisk støy og susing i ørene. Støydempingen er imidlertid veldig effektiv og klarer å fjerne så å si all støy.

Sony er fortsatt best, Jabra en god nummer to og JBL, som riktignok ikke prøver å være like avanserte, kommer på tredjeplass.

Andre funksjoner

Batteritid er viktig. Her leder Jabra an med inntil 36 timer brukstid med støydemping aktivert, Sony har 30 og JBL 20 timer.

Alle tre kan brukes med kabel om man ønsker. Sony og Jabra lades raskt med USB-C, JBL bruker den tregere USB Micro-teknologien.

Samtlige kan brettes sammen for transport og kommer med reiseetui. Kommer det forbedringer kan de oppdateres via appen.

En felles svakhet er samtaler. Ingen klarer å lage mikrofoner som fanger opp stemmen godt nok og man ender ofte med å fiske opp telefonen og ta den til øret i stedet.

Pris

Sony kostet 3700 kroner ved lansering. Nå kan den kjøpes for ned mot 3000 kroner på tilbud.

Jabra koster 2990 kroner og JBL 1990 kroner. Disse er så nye at de ikke er veldig aktuelle for tilbud og lagersalg ennå.

Konklusjon

Sony WH-1000XM3 er fortsatt kongen blant trådløse, støydempende hodetelefoner. Når den i tillegg ofte fås på tilbud til omtrent samme pris som Jabra, er det ikke noe å diskutere. Jabra Elite 85h anbefales dersom Sony ikke er på tilbud. Dersom 3000 kroner er for mye, som mange synes, er JBL Live 650BTNC et veldig godt kjøp. Man får god valuta for pengene med disse hodetelefonene, som tross alt dekker de flestes behov for både støydemping og lydkvalitet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.