Alle som går på treningssenter har lagt merke til hvor mange som går rundt med propper i ørene. Musikken gjør anstrengelsene litt lettere å komme gjennom, og kan samtidig gi lyst og tempo til for eksempel en god løpetur.

Med pulsmåler og annet løpeutstyr tilkoblet kan hodetelefonene samtidig fungere som motivator med diskrete beskjeder i øret. Det gir akkurat det lille ekstra pushet når kroppen ellers ikke orker mer. Har du ikke allerede investert i et par trådløse hodetelefoner, gir vi her et lite utsnitt av mulighetene.

Slik testet vi

Produsentene ble bedt om å levere deres nyeste trådløse modeller beregnet til trening. Hver modell er vurdert ut fra passform, lydkvalitet, batteritid, ekstrafunksjoner og pris. De er alle blitt testet både i daglig bruk samt til løping og styrketrening. Hver test avrundes med en konklusjon og en samlet karakter.

Les hele testen på Lyd & Bilde

Jabra Sport Pulse Special Edition

Mengder av bass

Jabras propper blir sittende der de skal, og spiller både høyt og dypt.

Med Jabra får du, som hos Bose, en pulsmåler med i pakken. Det er praktisk hvis du ikke har en fra før, og gir headsettet et fortrinn i forhold til de øvrige modellene i samme prisklasse. Felles for de to er imidlertid også en dårligere batterilevetid, da pulsmåleren en god til å spise av batteriet. Årsaken til at Jabra kaller dette en spesialutgave, er at disse i forhold til siste modell nå også har mulighet for å regne ut ditt optimale luftopptak ved hjelp av pulsmåleren. Med headsettet følger en avansert app som godt kan virke litt overveldende med alle sine innstillinger.

Konklusjon

Med Sport Pulse Special Edition har Jabra fått til noe riktig. Passformen er utrolig god, takket være spesialdesignede propper og vinger, og headsettet kan spille både høyt og dypt. Om man vil ha den tette passformen og den tunge lyden, må være opp til den enkelte. Vil man fortsatt høre hva som foregår omkring en, og ikke synes at tung bass er noe å strebe etter, bør man kanskje likevel se etter noe annet.

Les hele testen av Jabra Sport Pulse Special Edition på Lyd & Bilde.

Jaybird Freedom F5

Jeg forventet mer
Tvilsom passform og flat lyd skuffer hos Jaybird.

Jaybird har tidligere høstet stor ros for sine Jaybird X1, som både hadde god lyd og var behagelige å ha på. De nye Freedom bygger videre på det gode fra den modellen, men gjør det i en mindre innpakning, noe mange sikkert vil sette pris på. De små proppene betyr imidlertid at noe av mekanikken må flyttes ned til fjernkontrollen, som er blitt større.

Konklusjon

Jaybird Freedom ligner på og føles som et kvalitetsprodukt. Det er imidlertid ikke alle som liker å ha vingene i ørene, og den avtagbare batteripakken er en dårlig løsning. Tar man den av, kan de kun holde på strømmen i fire timer, og klipses den på, blir fjernkontrollen en tung kloss på ledningen. Prisen tatt i betraktning hadde jeg ærlig talt forventet mye mer.

Les hele testen av Jaybird Freedom F5 på Lyd & Bilde

JBL Reflect Contour

Som limt fast
Selv en ivrig mosjonist vil få problemer med å få revet JBL ut av ørene.

JBL møter opp til kamp med Reflect Contour som slår seg stort opp på passformen, som da også er spesielt god. De kaller det selv for «Dual Lock Technology», noe som resulterer i at hodetelefonene stort sett ikke beveger seg, uansett hvor hardt du drar i kabelen som forbinder de to proppene. Årsaken til det finner man i de doble bøylene på hver side, som både sitter inne i og utenfor øret. Den skal JBL ha stor ros for, da dette er en av de viktigste egenskapene til et trenings-headset. Dermed egner JBL seg også til mer intense sportsgrener, og ikke bare løping. Batterilevetiden er satt til åtte timer, noe de fint levde opp til.

Konklusjon

JBL er en av de kjente aktørene når man skal teste hodetelefoner, og klarer seg da også alltid ganske glimrende. Lydkvaliteten er fin, uten å være prangende, og batterilevetiden god. Der hvor Reflect Contour imidlertid virkelig skiller seg ut, er på passformen. De vil bare ikke ut, uansett hvor hardt du river i ledningen, noe som er et kjempepluss, og hadde det vært litt mer bass og en lettere fjernkontroll, hadde det holdt til en toppkarakter.

Les hele testen av JBL Reflect Contour på Lyd & Bilde

Monster iSport Victory

De spiller virkelig godt
Man skal ikke skue hunden på hårene.

Er du på utkikk etter et par billige og velspillende hodetelefoner til treningsbruk, bør du kanskje se på Monster og deres iSport Victory, som de selv kaller «atletens hodetelefon». Pene er de definitivt ikke, men ikke døm for hardt på forhånd. Jeg ble positivt overrasket da jeg først fikk dem i ørene.

Konklusjon

Monster iSport Victory er fornuftig prissatt, og spiller overraskende godt. Batterilevetiden er ganske fornuftig, og spesielt artig er det med de to lydprofilene. Utseendet er en smakssak, og personlig kan jeg godt se gjennom fingrene med at de er stygge, når de til gjengjeld vinner så mye på lyden, som jo bør være det viktigste. Passformen er også god, noe som er viktig når det går hardt for seg.

Les hele testen av Monster iSport Victory på Lyd & Bilde

Panasonic Wings RP-BTS50E

Panasonic gir deg vinger
Det er det indre som teller, og Panasonic er slett ikke så dumme som de ser ut.

Jeg har flere ganger stått med Panasonics offisielle OL i Rio-headset i hånden og fundert på hvordan de nå skulle sitte. De bøyelige bøylene og vingeformede hodetelefonene er mer spesielle enn de er pene. Panasonic skal likevel ha for at de sitter behagelig i ørene, og slett ikke føles så klossete som de ser ut. Takket være bøylen sitter de såpass langt ute at du ikke føler at du blir lukket helt inne, og du kan fortsatt høre hva som foregår omkring deg. Som en merkelig detalj kan du slå på noen blå LED-dioder hvis du vil ha lys i vingene. Jeg kan ikke se hva denne funksjonen er godt for, men det er en artig detalj. Fjernkontrollen på ledningen føles dessverre ganske billig, og man må trykke hardere enn man har lyst til.

Konklusjon

Panasonic Wings RP-BTS50Eer nok ikke det peneste som har kommet ut fra Panasonics fabrikker, men takket være god innmat spiller de utrolig bra, og fortjener likevel en sjanse. Bøylen rundt ørene er litt rar, og det virker unaturlig at de skal stikke slik ut fra ørene. Ser man bort fra dette og den plastaktige fjernkontrollen på ledningen, får man et sett spesielt velspillende Bluetooth-hodetelefoner til en rimelig pris.

Les hele testen av Panasonic Wings RP-BTS50E på Lyd & Bilde 

Plantronics Backbeat Fit

Fin Bluetooth-bøyle
Backbeat Fit er behagelige å ha på, og spiller godt.

Headsettet fra Plantronics skiller seg litt ut fra de andre ved at det ikke er snakk om en egentlig ledning mellom proppene, men nærmere en slags integrert bøyle. Vi har tidligere hatt modellen i hendene, men fordi Plantronics har sendt en oppdatert modell på markedet, tar vi dem med igjen. Til det kan jeg starte med å si at det ikke er mye nytt under solen, noe som ikke nødvendigvis er en dårlig ting. Eneste reelle forskjell er farger og noen refleksstreker.

Konklusjon

Plantronics Backbeat Fit var et godt headset sist vi testet det, og er det også i dag. Jeg forstår imidlertid ikke beslutningen om å fjerne armbåndet til mobilen, da jeg syntes det var et glimrende USP. Likevel har jeg imidlertid ikke vanskeligheter med å anbefale Backbeat Fit, som både er behagelige å ha på og spiller godt.

Les hele testen av Plantronics Backbeat Fit på Lyd & Bilde 

AfterShokz Trekz Titanium

Lyd i kraniet
Trekz Titanium skal ikke inn i øret, men pumper isteden inn lyd gjennom kinnbenet.

Headsettet fra Aftershokz skiller seg ut fra de øvrige i feltet på et ganske vesentlig punkt. I stedet for at proppe-endene går inn i ørene, skal de festes på utsiden av hodet. Lyden transporteres inn til ditt indre øre via kinnbenet. Ja, det låter kanskje merkelig, men det fungerer overraskende godt. Årsaken til denne konstruksjonen er at man fortsatt skal kunne høre hva som foregår rundt seg når man løper eller sykler utendørs. I stedet for å lukke seg inne i sin egen lille osteklokke kan man høre både trafikk, fuglesang, egne skritt og pusting. Det er en mening med galskapen.

Konklusjon

Trekz Titanium var en artig sak. De er behagelige å ha på, og spiller godt tross sine naturlige begrensninger. Dessverre er bruken av dem noe begrenset da de ikke passer til annet enn utendørsaktiviteter. Her er de til gjengjeld fremragende.

Les hele testen av AfterShokz Trekz Titanium på Lyd & Bilde 

Bose Soundsport Pulse

Velspillende klumper
Bose gir god lyd, men skuffer på batterilevetiden.

Bose er kjent for å lage noen velsittende in-ear hodetelefoner som ikke minst spiller bra. Soundsport Pulse er intet unntak. Modellen bygger videre spå SoundSport Wireless, og har som navnet antyder, fått kastet inn en pulsmåler på den ene siden. Den fungerer godt, og erstatter fint en smartklokke eller tracker.

Konklusjon

Bose Soundsport Pulse er et godt trådløst trenings-headset. Noen få ting trekker imidlertid i den gale retningen. Størrelsen betyr at det har med å falle ut av ørene, og pulsmåleren tapper batteriet for fort. I tillegg er prisen temmelig høy. På den positive siden spiller det utrolig godt, og er behagelig å ha på. Man kan ikke få alt.

Les hele testen av Bose Soundsport Pulse på Lyd & Bilde(Vilkår)