Høyttalerprodusenten Sonos har lenge vært populær i Norge takket være sine brukervennlige trådløse multiromshøyttalere med god lydkvalitet. Nå har de sammen med Ikea laget to høyttalere som selges i Ikeas varehus under navnet Symfonisk, til en lavere pris enn man er vant til fra Sonos.

Den ene høyttaleren er en såkalt bokhyllehøyttaler som er laget for å kunne plasseres enkelt. Den andre er en lampe med innebygget høyttaler. Vi har testet begge to.

Design

Bokhyllevarianten av Symfonisk kan brukes både liggende og stående. Dersom man ønsker det, kan den også festes til veggen og brukes som en liten hylle eller nattbord. Rent estetisk er den ikke så spennende, men har rene flater og diskret fremtoning. På fronten sitter knapper for volum og spill/pause. For å få den helt inntil en vegg er det furer på baksiden hvor ledningen kan skjules. Mange vil nok synes Ikea-varianten er mer stuevennlig enn Sonos' egne design.

Bordlampehøyttaleren, et ord mange ikke har brukt så ofte, har høyttaleren mellom lampen og foten. Høyttaleren er rund, men spiller bare i en retning. Også her sitter tre knapper i fronten, på lampefoten. Høyttaleren sklir godt inn i lampedesignen, men hvor lekker lampen er i seg selv har jeg ikke tenkt å si så mye om, utover at jeg til nå ikke har møtt noen som ville hatt den fremme i stuen.

Alle Sonos' høyttalere er såkalte trådløse multiromshøyttalere. Ikea-variantene er akkurat som Sonos' egne. De bruker trådløst nettverk til å motta musikk og man kan styre høyttalere i ulike rom fra én app. De kan settes i stereopar eller inngå i en gruppe av Sonos-høyttalere, samt fungere som bakhøyttalere i et hjemmekino-oppsett. Man kan naturligvis blande dem med andre Sonos-produkter.

Symfonisk-høyttalerne har de samme knappene som Sonos pleier å ha, diskret innfelt.
Symfonisk-høyttalerne har de samme knappene som Sonos pleier å ha, diskret innfelt. (Foto: Magnus Eidem)

Lydkvalitet

Begge Symfonisk-produktene skal ligge på omtrent samme nivå som Sonos One og Sonos Play:1, de minste høyttalerne i Sonos` utvalg. Og det er vi enige i. Begge variantene spiller veldig bra og innfrir de kravene vi etter hvert har fått til Sonos.

De spiller både rent og kraftig og leverer mer bass enn mange vil forvente. De får noen utfordringer på høyt volum, spesielt lampehøyttaleren, men det er kun i ekstra krevende situasjoner at man merker de designmessige kompromissene som er inngått i samarbeidet med Ikea. Én av disse kan ikke levere musikk til en fest alene, men i hverdagen holder de mål med godt monn.

Å rangere produktene er flisespikkeri, men vårt inntrykk er at bokhyllehøyttaleren er bedre enn bordlampehøyttaleren. Sonos' egne Play:1 er bittelitt bedre enn begge Ikea-variantene.

Kort oppsummert låter de veldig bra og fungerer på både lavt og høyt volum.

Brukeropplevelse

En av Sonos' suksessfaktorer er enkelt oppsett. Man plugger i strøm i høyttaleren og venter på et grønt lys. Så åpner man Sonos-appen. Er dette den første høyttaleren man har starter oppsettet automatisk. Har man Sonos fra før velger man Legg til høyttaler og følger en enkel veiviser. I appen kan man også justere lyden og lage grupper, definere rom og lignende.

Man får hverken batteridrift eller blåtann i disse høyttalerne, de er ment å ha en fast plass. Når alt er satt opp, formodentlig uten problemer, fungerer de stabilt og godt hver gang. Man kan spille på dem direkte fra Spotify og lignende, men bruker man Sonos-appen får man bedre kontroll.

I Sonos-appen kobler man seg til de musikk, radio og lydbokappene man har. Søkefunksjonen i appen fungerer på tvers av tjenester og alle som er tilkoblet samme nettverk kan åpne appen og styre systemet samtidig med alle tjenester som er lagt inn. Det er med andre ord ikke nødvendig å ha Spotify på alle mobiler og nettbrett i huset, så lenge man har Sonos-appen.

Bokhyllehøyttaleren tar seg best ut inne i en bokhylle og helt ærlig tenker vi at lampen neppe blir et må-ha-objekt i norske stuer.
Bokhyllehøyttaleren tar seg best ut inne i en bokhylle og helt ærlig tenker vi at lampen neppe blir et må-ha-objekt i norske stuer. (Foto: Magnus Eidem)

Konklusjon

Symfonisk-høyttalerne gir Sonos kvalitet og brukeropplevelse til Ikea-pris. Det er en kombinasjon man bare må like. Bokhyllehøyttaleren konkurrerer direkte med Sonos Play:1, men koster 500 kroner mindre. Vi har ingen reservasjoner mot å anbefale disse høyttalerne.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.