Det er lite man får gjort med fysiske lover. En flat tv gir alltid flat lyd. Man kan argumentere at lyden er halve opplevelsen, og nettopp derfor anbefaler vi på det sterkeste å oppgradere til ekstern lyd. Selv om Disney har kjøpt opp Star Wars-franchisen har man ikke lyst til at Darth Vader skal låte som Mikke Mus.

Heldigvis trenger det ikke å være dyrt. Eller ulekkert. Du behøver nemlig ikke nødvendigvis et fullblods surroundanlegg for å få et snev av hjemmekinofølelse i stuen. Alle andre enn feinschmeckerne kommer langt med en lydplanke av god kvalitet.

Subwoofer

I denne testen ønsker vi å finne ut hvor bra lyd man kan få fra en lydplanke til under 6.000 kroner. Vi har satt som krav at ekstern subwoofer må følge med i prisen, da all erfaring tilsier at det ikke er nok kabinettvolum i en lydplanke til å gi nok bass på egen hånd. Dette ekskluderer dermed populære lydplanker fra blant andre Sonos, HEOS, Bluesound og Bose, som alle blir for dyre om man legger til subwoofer.

Ikke nettverksstrømming

Denne gangen har vi ikke hatt noe krav om multiromsfunksjonalitet eller musikkstrømming over nettverk, men ønsker rett og slett den beste lyden i TV-stuen. Derfor har alle lydplankene i denne testen, med unntak av én (LG SJ8), skrotet nettverkstilkobling og satset på Bluetooth som eneste måte å strømme musikk trådløst på.

Hvem er lydplanker for?

En lydplanke er midt i blinken for svært mange som ønsker et godt steg opp i lydkvalitet fra de pinglete høyttalerne som sitter innebygd i TV-en. Den er likevel ikke nødvendigvis det optimale valget om du først og fremst skal bruke den til musikk. Da vil et tradisjonelt stereoanlegg gi bedre lyd for pengene. Et par små, vellydende stativhøyttalere gir et bedre stereoperspektiv og bedre oppløsning på musikken, men når man skal se film, vil man savne basseffektene man får fra lydplanken med den tilhørende subwooferen.

Alle lydplankene i testen på ett brett.
Alle lydplankene i testen på ett brett. (Foto: Geir Nordby)

9 lydplanker

Vi har funnet frem til ni lydplanker, som rangerer i pris fra 2.500 og opp til 6.000 kroner. Størrelsen varierer også, men felles for dem alle er at de dekoder filmlyd digitalt, enten med HDMI eller optisk digitalinngang, og de har trådløs Bluetooth-tilkobling for musikklytting.

Les hele testen på Lydogbilde.no


LG SJ8

LG Sj8
LG Sj8 (Foto: LG Electronics)

LG SJ8 er en bred lydplanke, og tar seg derfor best ut sammen med litt større TV-er. Den har innebygd nettverksfunksjoner og strømming, som gjør musikken mer tilgjengelig med bedre kvalitet enn å bruke Bluetooth. Den låter også ganske så bra. Best låter den på film, med klar og åpen lyd. Den er ingen kraftpakke, men gjør jobben.

Les hele testen av LG SJ8 på lydogbilde.no


Klipsch RSB-6

Klipsch RSB-6.
Klipsch RSB-6. (Foto: Klipsch)

Med et såpass rocka ytre og en klangkarakter som minner om PA-lyd, er det litt skuffende å konstatere at Klipsch RSB-6 er en nokså blodfattig affære. Det låter nokså flatt, actionscener gjengis uten store kontraster, og vi lar oss aldri lure til å tro at det er surroundlyd her. Verst er lyden fra Bluetooth, som er nært sagt ubrukelig. Flatt som pulsen til et utstoppet dovendyr.

Vi savner også display, og fjernkontrollen er tatt fra nederste hylle.

Les hele testen av Klipsch RSB-6 på lydogbilde.no


Samsung HW-N660

Samsung HW-N660.
Samsung HW-N660. (Foto: Samsung)

Samsung har etter hvert blitt veldig gode på å lage vellydende lydplanker, og HW-N660 er intet unntak. Den er meget velbalansert i klangen, låter oppløst og naturlig på både film, spill og musikk. Den kunne kanskje hatt enda litt mer kraft, men totalpakken er så bra at den fortjener vår fulle anbefaling.

Displayet kunne rommet mer tekst, ellers er også brukervennligheten meget god.

Les hele testen av Samsung HW-N660 på lydogbilde.no


Panasonic SC-HTB250

Panasonic SC-HTB250.
Panasonic SC-HTB250. (Foto: Panasonic)

Panasonic SC-HTB250 er en liten lydplanke med en slank, trådløs subwoofer som passer under sofaen. Til tross for sin lille størrelse har den et stort nok lydbilde på film, og lyden er kraftigere enn man skulle tro.

Bluetooth-overføringen er altfor dårlig til å nyte musikk fra mobilen. Musikklytting må skje fra kilder som kan kobles med optisk inngang eller via TV-en. Eller spill av musikkfiler fra minnepinne.

Les hele testen av Panasonic SC-HTB250 på lydogbilde.no


Creative Sound BlasterX Katana

Creative Soundblaster X Katana.
Creative Soundblaster X Katana. (Foto: Creative Labs)

Creative Sound BlasterX Katana er et greit forsøk på en lydplanke. Den er på ingen måte noe kraftmonster, men har muskler nok til å engasjere på spill, og den funker også greit på film og tv.

Vi savner oppløsning i diskanten, som gjør musikkopplevelsen mindre fristende. Uten HDMI-inngang må vi ty til optisk inngang fra TV-en, og da er man ikke garantert perfekt lip sync.

Les hele testen av Creative Sound BlasterX Katana på lydogbilde.no


Yamaha YAS-207

Yamaha YAS-207.
Yamaha YAS-207. (Foto: Yamaha)

Yamaha YAS-207 briljerer med et stort lydbilde på film, som langt på vei gir surroundfølelse og også åpner opp lydbildet i høyden. Lydplanken er blant de kraftigste i sin klasse, som gjør det tøft på film og spill. Musikk kan tidvis låte noe krast i toppen, men stort sett funker det greit.

Bortsett fra at den mangler display er dette en vellykket lydplanke, og et godt kjøp.

Les hele testen av Yamaha YAS-207 på lydogbilde.no


Philips Fidelio B1/12

Philips Fidelio B1/12.
Philips Fidelio B1/12. (Foto: Philips)

Philips Fidelio B1 er brukervennlig, og mange vil falle for dens diskré utseende. Lyden er større enn dens fysiske størrelse, og den fungerer bra nok på tv og film. Den er derimot ikke vår favoritt på musikk, og det finnes bedre lydplanker med omtrent samme størrelse. For eksempel Sony HT-MT500.

Et stort minus er at HDMI-inngangen ikke støtter 4K Blu-ray.

Les hele testen av Philips Fidelio B1/12 på lydogbilde.no


Sony HT-XF9000

Sony HT-XF9000.
Sony HT-XF9000. (Foto: Sony)

Med simulert surroundlyd og dessuten et godt inntrykk av høyde i lydbildet, låter Sonys lydplanke engasjerende nok på film. Man kommer godt inn i handlingen, og dialogene er klare og tydelige.

Det kan tidvis oppleves noe krast og grovkornet, spesielt musikk i stereo mangler litt magi. Men det følges bra opp i bassregisteret, og vi liker totalt sett Sonys lydplanke ganske godt.

Les hele testen av Sony HT-XF9000 på lydogbilde.no


JBL Bar 3.1

JBL Bar 3.1.
JBL Bar 3.1. (Foto: JBL)

Bassen til JBL Bar 3.1 er i en egen liga, og film og spill går et godt steg opp på spenningsstigen med denne. Musikk kan du spille høyt, og det låter også ganske bra. Når brukervennligheten i tillegg er i toppsjiktet, er det ingen vi heller vil anbefale om du søker noe som er i nærheten av hjemmekino fra en lydplanke. Med Bar 3.1 fyller JBL inn så mange punkter på sjekklisten, at den står ganske alene i sin prisklasse.

Det finnes de med litt mer raffinement, men ingen som er i nærheten av denne kraften.

Les hele testen av JBL Bar 3.1 på lydogbilde.no(Vilkår)