Surroundanlegg har gått fra å bli allemannseie til å være en smal nisje. Det har lydplankene sørget for, etter de har inntatt nærmest enhver tv-krok. En lydplanke er en avlang høyttaler som nesten ikke synes, der den ligger eller henger under tv-en. Én eneste høyttaler erstatter hele det gamle surroundanlegget.

Vel, ikke helt. For mens de beste av dem leverer ganske ok lyd, og til og med kan brukes til musikklytting i stereo, så klarer de aldri å helt simulere ekte surroundlyd. Og spesielt ikke for dem som sitter et annet sted enn midt foran skjermen. Og enten det er lyden av biler som kommer bakfra, en fiende som spretter frem, eller rett og slett rasling fra løvtrær, der en befinner seg midt i skogen, så mister man verdifull informasjon dersom surroundlyden ikke er på plass.

Løsningen

For noen lydplanker finnes det en enkel løsning: tilsett trådløse bakhøyttalere! Flere lydplanker kan grupperes trådløst med et par multiromshøyttalere, slik at sistnevnte fungerer som et par bakhøyttalere – og dermed gir ekte surroundlyd i stua. Og fordi de er trådløse, er de langt mer plasseringsvennlige enn sine kablede slektninger. Forutsetningen er at alle høyttalerne støtter det samme multiromssystemet, og det betyr som regel at de må være av samme merke.

Subwoofer

Ikke alle lydplanker har subwoofer. Vi mener dette er nødvendig for å tilføre troverdig bass til hjemmekinoopplevelsen. Gudskjelov finnes det en trådløs subwoofer til de aller fleste multiromsplanker, mens hos andre følger subwooferen med i esken. Her har vi tatt med subwoofer til alle systemer hvor det ikke er inkludert fra før.

Slik testet vi

Når man skal koble opp et slikt multiromsanlegg i surround, må man alltid lese bruksanvisningen, da det er litt ulike måter å sammenkoble på. Anleggene ble testet på vårt testrom, med én og én av lydplankene plassert liggende på en TV-benk foran TV-en, med de trådløse satellitthøyttalerne symmetrisk på hver sin side, litt bak lytteposisjonen. Subwooferen sto på venstre side for TV-en, men Sonys flate sub prøvde vi også under sofaen.

Til film brukte vi Mad Max: Fury Road på Ultra HD Blu-ray, mens musikk i surround var den klassiske musikkutgivelsen Northern Timbre av Ragnhild Hemsing og Tor Espen Aspaas. Til musikk i stereo brukte vi Björks elektroniske ballade Blissing Me, Martha Wainwrights folkballade Proserpina og – for å rocke opp kåken litt – A Perfect Circles Counting Bodies Like Sheep to the Rhythm of the War Drums. Alle i CD-kvalitet fra Tidal der det støttes, ellers med Spotify Connect.

Les hele testen på lydogbilde.no


Sony HT-MT500 + 2 stk. SRS-ZR5

Overraskende god mini

Da vi først så den lille lydplanken fra Sony, hadde vi nærmest avskrevet den. Men den leverer varene bedre enn vi trodde.

Den lille HT-MT500 er bare halvparten av bredden til en vanlig lydplanke. I tillegg til å være en god match til små TV-er er den lett å flytte rundt på og bruke som Bluetooth-høyttaler når man ønsker. Subwooferen er også flat nok til å gå under sofaen.

Foruten Bluetooth har MT500 trådløs Wi-Fi og innebygd Spotify. Strømming gjøres via Chromecast, men ikke alle apper funker. Blant annet Tidal.

Trenger du ikke strømming, multirom eller bakhøyttalere, som i denne anledningen er SRS-ZR5 , er HT-MT300 ellers identisk til halvparten av prisen.

Sony-planken har ingen HDMI-innganger, men en HDMI-utgang som støtter lydretur (ARC) fra en kompatibel TV. Har du projektor eller en eldre TV, henvises du i stedet til optisk digitalinngang.

Vår dom

Anlegget fra Sony baserer seg på en knøttliten lydplanke, men ikke avskriv den. Sammen med bakhøyttalerne låter det overraskende stort og involverende. Lyden er naturlig og luftig, med god diksjon på dialogene. Film fungerer utmerket om du ikke forventer et lydtrykk som kan simulere jordskjelv. Det får du ikke her, og i større rom bør du nok ha noe annet.

Innenfor sine begrensninger låter både film og musikk brillefint, og vi liker at subwooferen kan gjemmes under sofaen.

Les hele testen av Sony HT-MT500 + 2 stk. SRS-ZR5


Samsung HW-MS760 + SWA-9000S + SWA-W700

Gjør det meste riktig

Anlegget fra Samsung gjør det meste veldig bra. Det har egentlig bare ett problem.

Samsungs lydplanke HW-MS660 begeistret med glimrende presisjon på både film og musikk, selv uten subwoofer. I ettertiden har den trådløse subwooferen W700 kommet.

Nå er det storebror MS760 som skal til pers, sammen med nevnte subwoofer. Den ligner sin lillebror med ni høyttalerelementer, bare at MS760 i tillegg har et par elementer rettet mot taket for å gi mer tredimensjonal lyd. Den støtter likevel ikke Dolby Atmos og DTS:X, som er ekte høydelydformater. Da må du ha HW-K960.

For ekte surroundlyd finnes bakhøyttalersystemet SWA-9000S. Fra en trådløs forsterker trekkes vanlige høyttalerledninger til bakhøyttalerne, det er altså ikke trådløst men man slipper lange ledninger tvers over rommet.

Vår dom

Samsung HW-MS760 er en flott lydplanke, like god som lillebror MS660 og med en bonus i form av høyttalere på toppen. Sammen med bakhøyttalere blir surroundlyden på film og musikk enda bedre. Film i surround låter enda tøffere med subwooferen W700. Musikkopplevelsen lider derimot av en liten forsinkelse som gjør at rytmene aldri helt sitter.

Vi sitter igjen med følelsen av at lillebror MS660 gir mer for pengene enn MS760. Og om du ønsker full surroundlyd og subwoofer, er det HW-K960 du skal ha. Da får du bedre lyd med ekte trådløse bakhøyttalere, en bedre integrert subwoofer og dessuten Dolby Atmos, til omtrent samme pris.

Les hele testen av Samsung HW-MS760 + SWA-9000S + SWA-W700


Sonos Playbar + Sub + 2 stk. Play:1

Fortsatt blant de beste

Selv om Sonos-anlegget begynner å dra på årene, er det fortsatt et svært trygt kjøp.

Har du et Sonos multiromssystem fra før, er Playbar en naturlig forlengelse inn i TV-stuen. Den styres med en app, noen fjernkontroll medfølger ikke. Her finnes ingen HDMI-inngang, i stedet kobles TV-en til optisk inngang. Den støtter Dolby Digital men dessverre ikke DTS. I 2017 begynner dette å føles noe gammeldags og begrensende.

Vår dom

Ser vi bort fra den glimrende brukervennligheten og strømmemulighetene til Sonos, er oppsettet forbasket godt til både film og musikk. Lyden er naturlig, både ved lavt og ganske høyt lydnivå. Subwooferen gir film- og musikkopplevelsen et taktfullt fundament, og bakhøyttalerne tilfører en ny dimensjon.

Men: HDMI-innganger er et savn, og systemet støtter ikke DTS. Noen skulle nok også heller ønsket seg fjernkontroll fremfor appstyring fra mobilen.

Les hele testen av Sonos Playbar + Sub + 2 stk. Play:1

Heos Bar + Sub + 2 stk. Heos 1 HS2

Klasselederen

Endelig en lydplanke fra HEOS som er så komplett at den overgår alt annet i klassen.

Bar er den første lydplanken fra HEOS til å støtte trådløse bakhøyttalere. Den er en god prisklasse opp fra lydplanken HomeCinema, her er vi i Sonos-land og vel så det.

HEOS har samme type multiromsfunksjonalitet som Sonos, og et lignende brukeroppsett. Men der hvor Sonos mangler HDMI-innganger har HEOS hele fire som støtter 4K-oppløsning. Dette i tillegg til en HDMI-utgang til TV med lydretur, som mottar TV-lyden tilbake gjennom kabelen.

I motsetning til Sonos støtter HEOS DTS-lyd i tillegg til Dolby, også de høyoppløste versjonene vi finner på Blu-ray. Til og med fjernkontroll følger med, om du ikke vil bruke appen. Anlegget støtter også høyoppløst lyd trådløst.

Vår dom

HEOS Bar er blant de mest komplette lydplanken på markedet i dag, med fire HDMI-innganger og støtte for både Dolby og DTS. Med subwoofer og trådløse bakhøyttalere blir filmopplevelsene meget underholdende, vi begynner virkelig å nærme oss ekte hjemmekino. Ikke minst fordi man kan justere avstanden til bakhøyttalere og suwboofer. Musikk i stereo funker også bra, og subwooferen integreres meget godt.

Sonos har møtt sin likemann.

Les hele testen av Heos Bar + Sub + 2 stk. Heos 1 HS2(Vilkår)

Gråbeins Gadget Guide: En lydplanke gir tv-en din skarpe skudd
Jo flatere tv-en blir, jo dårligere blir lyden også. Gråbein gir deg den enkleste løsningen på dette.
00:48
Publisert: