Tv-produsentene jobber iherdig med å forbedre sine produkter, og lanserer stadig bedre apparater fra år til år. Bortsett fra på ett punkt: lydkvalitet. I en verden der flatere er bedre, er det ikke rom for å bygge inn høyttalere av god kvalitet.
Den enkleste og mest elegante løsningen på lydproblemet er en lydplanke. En separat høyttaler, hvor alt av høyttalerelementer, forsterkning og prosessering av det digitale lydsignalet fra film eller musikk er bygget inn i ett og samme kabinett. Da får du sett lørdagsfilmen med ti ganger bedre lydkvalitet, og plutselig får du brukbar lydkvalitet på musikk også. Trådløs strømming av musikk har blitt nærmest en nødvendighet, derfor har alle produktene i denne testen mulighet for dette. Vi har i denne omgang valgt å si at Bluetooth ikke er bra nok, da det kan være noe ustabilt og mobiltelefonen eller annen musikk-kilde til enhver tid må være i nærheten av lydplanken. Derfor har vi kun gått for lydplanker som kan strømme musikk over det trådløse hjemmenettverket. Noen av dem har til og med mulighet for å spille musikk og lyd sammen med andre produkter i andre rom i huset, såkalt multiromsfunksjonfunksjonalitet. Dette har ikke vært et krav i denne omgang, men dersom dette er viktig for deg, finner du riktig lydplanke for deg i denne testen.
Les hele testen på lydogbilde.no
Philips HTL5160
Klar tale
Philips-planken gjør jobben sin, med klokkeklare dialoger og en ganske balansert lyd.
Til tross for lav pris gir lydplanken fra Philips ganske god lyd på film, med klare dialoger. På musikk skulle vi gjerne hatt mer luft i cymbaler, og lydbildet er for snevert – stereoperspektivet er nærmest ikke-eksisterende.
Philips-planken fungerer alt i alt helt greit, vi liker strømming med Google Cast, dette er et fint valg om du vil ha en tynn og rimelig lydplanke.
Yamaha YAS-306
Ganske komplett
Søker du et rimelig alternativ med multirom, og ikke ønsker en ekstra basskasse, så er denne grei.
Yamaha ønsker med YAS-306 å gi bedre lyd fra TV-en uten behov for separat subwoofer. Den fungerer i multiromsoppsett sammen med andre MusicCast-produkter, og den er svært enkel i bruk.
Den fungerer ok på film, med fyldig nok lyd og klare dialoger. På musikk i stereo blir den derimot for blodfattig.
Samsung HW-MS660
Imponerende balanse
Samsung lansert en lydplanke som låter like bra på musikk som film.
Samsung har her laget en lydplanke som låter meget klart og rent, og den er dessuten fyldigere i bassen enn man skulle tro, med tanke på at den ikke har ekstern subwoofer. Meget imponerende.
Vi så en prototype på en subwoofer på CES i Las Vegas i januar, så alt tyder på at det vil komme en matchende subwoofer i handelen, uten at Samsung her hjemme offisielt bekrefter dette.
Sony HT-NT5
Godt kompromiss
Denne er laget for å ligge flatt og peke opp mot taket, men likevel låte bra fremover. Det funker ganske bra.
Sonys lydplanke er flat og elegant, den fungerer fint på film og TV, med et naturlig og åpent lydbilde, og den er overraskende ok på musikk til å være en lydplanke som ligger flatt og spiller oppover.
Strømming med Google Cast fungerer ypperlig, og brukermessig trekker det opp at planken ikke blokkerer for TV-ens nedkant, ulempen er at man ikke ser displayet fra sofaen. Men med skjermmeny på TV-en er det ikke noe å tenke på.
Bose SoundTouch 300
Ikke bra nok
Bose satser på brukervennlighet, men har dessverre glemt lydkvaliteten.
Bose SoundTouch 300 er meget lett å koble opp og bruke. Den har dessuten automatisk romkorreksjon, som reduserer noe av rommets negative påvirkning.
Selve lydkvaliteten er dessverre ikke noe å rope hurra for, verken på film eller musikk, til det låter det for innestengt og ullent. Bedre enn TV-lyd, men ikke noe mer enn det. Systemet har dessuten begrenset støtte for strømmetjenester.
Sonos PlayBase
TV-ens hvilepute
Sonos sin nye lydsokkel PlayBase fungerer som et underlag for TV-en. Men kom den for sent?
Sonos PlayBase låter ganske bra, med god fylde i bassen i forhold til en del lydplanker. Den er også svært brukervennlig og støtter mange strømmetjenester. Akkurat som andre Sonos-produkter.
I likhet med Sonos PlayBar mangler det HDMI-inngang her. Men enda viktigere er at lydsokkelen ikke har nok dynamikk i forhold til lydplanken fra samme produsent. Det hele blir for blodfattig og snilt. Skal du absolutt ha en lydsokkel, vil vi heller anbefale Canton DM75.
Heos HomeCinema
Brukervennlig og tøff
Heos har skjønt dette med brukervennlighet, og her får du dessuten tøff og fyldig lyd for pengene.
Heos HomeCinema er en meget brukervennlig lydplanke. Den blir en naturlig forlengelse av Heos-familien med multiromprodukter og er en direkte konkurrent til Sonos. Den medfølgende subwooferen sørger for bedre basstrykk enn med Sonos og Bluesound, inntil disse suppleres med en ekstern subwoofer, som blir veldig fordyrende.
Lydmessig varter Heos opp med mye futt og fart, med en fyldig og fin basslyd. Dialogene er store, med god tyngde nedover. De mangler bare litt nyanser oppover. Det samme gjelder musikk i stereo, som kan låte noe tilslørt.
Klipsch RSB-14
Mye lydtrykk, lite annet
Klipsch har det høyeste lydtrykket i testen. Men lydplanken skuffer på lydkvalitet.
Lydplanken fra Klipsch er enkel å koble til og bruke, og tre HDMI-innganger er mer enn de fleste kan skilte med. Den er også testens kraftigste, man kan spille meget høyt med Klipsch RSB-14, og Play-Fi er ikke merkeavhengig for å fungere i multirom.
Det hjelper dessverre lite, siden lydplanken rett og slett ikke låter bra nok. Dialoger på film mangler oppløsning, og musikk i stereo fungerer dårlig. Lyden er rett og slett ullen.
Yamaha YSP-2700
Fislete lyd
Det største problemet til denne lydplanken er et enormt hull i lydbildet.
Yamaha YSP-2700 bruker avansert digitalprosessering og mange høyttalerelementer for å gjengi ekte surroundlyd, ved hjelp av rommets vegger, tak og gulv. Den har også MusicCast multiromsfunksjon, som gjør at den kan integreres med et allerede eksisterende multiromsoppsett fra Yamaha. Fiffig.
Det som ikke er så fiffig, er at den ramler tvers igjennom på lydkvalitet. Lydplanken går ikke langt nok ned i frekvens, så subwooferen er nødt til å spille mellomtone. Vokaler på sangstemmer og dialoger kommer fra subwoofer, konsonantene fra planken. Det funker dårlig.
Bluesound Pulse Soundbar
Den mest gjennomførte
Bluesounds lydplanke koster litt mer, men betaler seg i form av mye bedre opplevelser både på film og musikk.
Bluesound Pulse Soundbar har bra med kraft, og låter tøft på både film og musikk. Dialoger er store og klare, og det er meget bra med trøkk på actionfilm, i tillegg til at rytmene på festmusikken kommer godt ut. Sammen med subwoofer vil det bli enda heftigere, det er ikke til å komme bort fra at lydplankene med subwoofer har enda dypere og fetere bass.
Men Bluesound har så mange kvaliteter kombinert med kraft, i tillegg til at vi liker brukervennligheten og multiromsfunksjonen, at den totalt sett er best i feltet.