Dagens tv-er har med få unntak veldig dårlig lyd. Det skyldes at tv-designen i stor grad gjør at lyden sendes ut bak tv-en, som oftest nedover, i stedet for å sendes rett mot dem som ser på skjermen. En lydplanke fikser dette problemet og selv de rimeligste modellene er bedre enn den innebygde lyden i selv dyre tv-er.

Sonos er mest kjent for sine trådløse multiromsanlegg hvor man via en app kan styre musikk i hele huset, men de har også lydplanker. De for forrige modellene, Playbar og Playbase, er ganske store og har en prislapp på nesten 7000 kroner. Sonos' nyeste lydplanke heter Beam og er både mindre og billigere enn de andre. I tillegg er Beam forberedt for stemmestyring, som på sikt kan gjøre fjernkontrollen overflødig.

Design

Sonos Beam måler 65 centimeter i lengde og tar derfor ikke mye plass under tv-en eller på veggen. Er du av dem som ikke har en stor tv vil Beam derfor ikke se helt malplassert ut. Den er heller ikke særlig høy, så om du har tv-en på en benk vil den ikke dekke for bunnen av tv-bildet.

Ren utseendemessig er den lett gjenkjennelig som et Sonos-produkt. Den er avrundet i kantene og generelt lite prangende. På toppen finner man berøringskontroller for å styre musikk og volum, men man er selvsagt ikke avhengig av disse, noe vi kommer tilbake til senere.

På baksiden er det tre tilkoblinger; strøm, nettverk og hdmi. Man trenger ikke bruker nettverksporten for Beam er like trådløs som andre Sonos-produkter. Hdmi-porten kobles til tv-en og dersom du ikke har en ledig hdmi-port i tv-en følger det med en overgang til optisk tilkobling til tv-en.

Lydkvalitet

Sonos har ennå ikke laget et produkt med dårlig lydkvalitet og Beam er ikke noe unntak. Den inneholder fire fullskala høyttalere og en diskanthøyttaler, alle med hver sin digitale forsterker. I tillegg er det tre passive bassradiatorer som forsterker bassfrekvensene i kabinettet.

Koblet til tv-en vil Beam etter beste evne emulere det lydformatet som kommer med tv-bildet. I seg selv spiller den av et slags bredt stereoperspektiv med ekstra fokus på å gjøre tale klar og tydelig.

Lydbildet til Beam er klart og rent og den spiller både musikk og tv-lyd veldig bra ut fra forutsetningene. Det er kun på de høyeste volumene man kan merke litt slingring. Den har overraskende god bassgjengivelse også, med tanke på utforming og bestykning.

Parer man Beam med en Sonos Sub og Sonos bakhøyttalere (samme hvilken modell, men Sonos One eller Play: 1 er mest hensiktsmessig) får man full surround med skikkelig trykk.

Kun tre tilkoblinger og en knapp er å finne på baksiden, så tilkoblingen bør de fleste klare selv. Resten av oppsettet mot tv-en går av seg selv.
Kun tre tilkoblinger og en knapp er å finne på baksiden, så tilkoblingen bør de fleste klare selv. Resten av oppsettet mot tv-en går av seg selv. (Foto: Magnus Eidem)

Funksjonalitet

I tillegg til å spille lyd direkte fra tv-en fungerer Beam også som en del av et vanlig multiromsoppsett. I appen kan man gruppere den med andre høyttalere i huset og spille musikk eller nettradio fra den som med andre Sonos-høyttalere.

En funksjon som bli mer aktuell om noen måneder er stemmestyring. I øyeblikket støtter Sonos kun Amazons Alexa-tjeneste, og den er ikke tilgjengelig i Norge. Men hvis du registrerer deg som amerikansk Amazon-bruker og amerikansk Sonos-bruker kan du ta i bruk tjenesten. Da kan du – på engelsk – styre hele Sonos-anlegget ditt og tv-en med stemmen.

Sonos har sagt de vil støtte flere digitale assistenter på sikt. Her i Norge vil Google Assistant komme først, antagelig på sensommeren, og da vil forhåpentlig Sonos raskt støtte denne tjenesten. Selv om Beam integrerer seg med fjernkontrollen din og lett kan styres fra appen er det veldig brukervennlig å bare kunne si «Slå på tv-en og spill neste episode av Westworld», «volum opp», «pause» og andre kommandoer. Det samme fungerer for musikk.

Brukeropplevelse

Oppsettet av Sonos Beam er veldig enkelt. Har man en tv-som støtter HDMI-ARC (de fleste nyere tv-er har det) vil Beam introdusere seg for tv-en, fortelle at den er en lydplanke og overstyre tidligere lydinnstillinger på tv-en. I tillegg integrerer den seg med fjernkontrollen du justerer lyden med, enten det er tv-en, tv-dekoderen eller et mediesenter som Apple TV.

For å kunne spille musikk må du ha Sonos-appen. Har du Sonos fra før er oppsettet veldig raskt, du bare legger til den nye høyttaleren i appen. Er dette ditt første Sonos-produkt må du opprette en Sonos-konto og legge til de musikk, nettradio og lydbok-tjenestene du ønsker.

I Appen justerer man også lydegenskapene og skrur av og på taleforbedring. Beam støtter Sonos sin Trueplay kalibrering. Trueplay setter opp lyden ut fra de akustiske egenskapene i rommet.

Konklusjon

Har du allerede et Sonos-anlegg og ønsker bedre tv-lyd er dette et utmerket valg. Prisen og størrelsen er langt mer spiselig enn storebrødrene og kompromisset i lydkvalitet er lite. Beam har også noen tricks eldre Sonos-høyttalere og lydplanker ikke har, som stemmestyring.

Til en pris av 3999 kroner får man mange muligheter og bra lyd. Det finnes andre lydplanker som gir mer lyd for pengene, men ikke de samme mulighetene.

Sonos Beam kommer i butikkene 17. juli.(Vilkår)

Gråbeins Gadget Guide - Lydplanker med bass
Slik får du en lydplanke til under 6000 kroner - uten å miste bassen.
02:45
Publisert: