Alle åtte høyttalerne i denne testen faller innenfor hva man kan kalle designhøyttalere.

Høyttalerne er aktive og trådløse, og de fleste er utstyrt med multiromsfunksjoner og strømmetjenester, og man kan med få trykk på mobilen la musikken strømme ut.

I tillegg til det pene utseendet er testdeltagerne alle kompetente lydgivere.

På et enkelt punkt må man imidlertid inngå et kompromiss. Den klassiske stereooppstillingen med to strategisk plasserte høyttalere er blitt ofret på estetikkens alter. Modellene i testen er enkeltstående enheter, som er beregnet til å bli plassert der det ser best ut. Og avstanden mellom stereokanalene er enten smal, eller det spilles i ren mono.

Slik testet vi

De høyttalerne som bruker nettverk, ble innlemmet i husets trådløse nettverk, hvor de ble kontrollert fra mobil og nettbrett. Musikken ble levert i form av strømmede filer over Spotify og Tidal Hi-Fi samt fra en NAS med tapsfrie musikkfiler.

Da temaet for testen er «designhøyttalere», ble det også lagt stor vekt på utseende og høyttalernes evne til å gli inn i boliginnredningen. Godt hjulpet av et panel av hi-fi-messige lekdommere (også kjent som familien).

Til slutt teller antall ekstrafunksjoner med. Nettverk, Bluetooth, strømmetjenester, internettradio, og ikke minst multiromsfunksjonaliteten bidrar positivt.

I en test av denne typen hvor designen spiller like stor rolle som lyden, og hvor prisspennet mellom den dyreste og billigste modellen er mer enn fire ganger, er det vanskelig å kåre en entydig vinner. Ingen av høyttalerne faller lydmessig igjennom, og valget avgjøres til slutt av hvilken høyttaler som best passer inn mellom designermøblene.

Les hele testen på Lyd& Bilde

Dali Kubik One

Stereoanlegg i løpemeter
Kubik One er en velvoksen lydplanke hvor lydkvaliteten har førsteprioritet.

Kubik-serien er Dalis forsøk på å komme inn på markedet for livsstilshøyttalere. Serien består foreløpig av to modeller, den smale Kubik Free og testemnet, Kubik One. Kubik One ligner med sin avlange slanke form en lydplanke, men er tenkt som et fullverdig minianlegg som kan henges på veggen, og brukes over alt i huset i likhet med for eksempel BeoSound 35.

Konklusjon
Kubik One er en utmerket stilfull, møbleringsvennlig høyttaler fra Dali. Den har ikke det store utvalget av strømmetjenester som de dyreste modellene, og heller ikke AirPlay, DLNA Google Cast eller for den saks skyld app-styring. Men det avspeiles heldigvis i en forholdsvis rimeligere pris. Samtidig er den et ekte stereosystem. Lydmessig utfyller den oppgaven utmerket, med god vekt på rytmen, og nok volum til å fylle stuen.

Les hele testen av Dali Kubik One på Lyd& Bilde

B& O Play A6

Musikalsk boomerang

Stor lyd og unik design. BeoPlay A6 gir deg i både pose og sekk.

Play-merket er for dem som vil ha B& Os lekre design, men til mer overkommelige priser. For eksempel i form av høyttaleren A6, som enten kan brukes solo eller som del av et multiromssystem. A6 er flat og avrundet, nesten boomerang-formet. Fronten er kledd med grovvevd stoff i møbelkvalitet (levert av tekstilfirmaet Kvadrat). Et touchfelt langs toppen styrer avspilling, valg av numre og volum.

Konklusjon
Selv om A6 er liten og har utseendet med seg, kan den levere annet og mer enn bare bakgrunnsmusikk. Lydkvaliteten tåler å bli opplevd ved høyere volum. Som andre B& O-produkter til hjemmebruk kan den brukes i multiromsoppsett. Med et godt utvalg av strømmetjenester samt Google Cast, vil den levere musikkglede til hverdag og fest, uansett hvor i huset den brukes.

Les hele testen av B& O Play A6 på Lyd& Bilde

Harman Kardon Go + Play

Stor sjel i liten kropp

Harman Kardons bærbare høyttaler kan lett brukes hjemme.

Harman Kardon Go + Play skiller seg fra de øvrige modellene i testen ved å være bærbar. Det er de bløte og runde formene som preger Go + Play. Kabinettet er avrundet, og håndtaket fortsetter den halvsirkelbue som sidene starter. Front og bakside er dekket av sort stoff, og toppen er belagt med et gummilignende sort materiale.

Konklusjon
Harman Kardon Go + Play gir deg ikke mange finurlige funksjoner. Den er og blir en enkel Bluetooth-gettoblaster uten WiFi, strømming og app-styring. Men du betaler heller ikke mer enn det. Og det den er beregnet til, klarer den med glans. Hvis du vil nøye deg med å spille musikk fra mobil, nettbrett eller laptop, får du et fint og lite «anlegg», som til og med kan tas med.

Les hele testen av Harman Kardon Go + Play på Lyd& Bilde

Electrocompaniet EC Living

Norsk avslappet livsstil

High-end folkene hos Electrocompaniet har skapt en elegant strømme-serie.

EC Living er en helt ny serie fra Electrocompaniet. Som navnet antyder, har vi med et «livsstilsanlegg» å gjøre. Lett, bekvemt og med alle funksjoner innebygget. Tana SL-1 er basismodellen, som inneholder høyttaler, forsterker og strømmeenhet. Den kan brukes alene eller kombineres med den aktive høyttaleren L-1 til et stereosystem.

Konklusjon
Ingen slår EC Living på fleksibilitet og antall filformater. Hvis man har som mål å bygge opp et innredningsvennlig flerkanals multiromssystem til høyoppløst lyd, er dette det mest nærliggende valget. EC Living leverer dessuten en åpen og veloppløst lyd som er behagelig å legge øret til. Lyden er imidlertid litt tilbakelent – i hvert fall uten subwoofer.

Les hele testen av Electrocompaniet EC Living på Lyd& Bilde

Geneva Aerosphére Large

Stor, rund lyd

Designen er like markant som lyden er imponerende

Geneva Aerosphére Large ligner ikke noe annet lydutstyr: En stoffball på 40 cm i diameter, som hviler på en lav aluminiumsokkel med Genevas logo i lysende grønt eller blått. Ballen kan enten settes på et bord eller på et medfølgende stativ.

Konklusjon
Geneva Aerosphere Large er et designmessig statement som man enten vil elske eller hate. Lyden er det til gjengjeld ingen diskusjon om. Høyttaleren fyller selv den største stuen, med et overskudd og en bass som godt kan klare en nyttårsfest. Vil du ha vesentlig mer, må du opp i et fullvoksent stereoanlegg, men da må du både legge en del flere penger på disken, og gå på kompromiss med utseendet.

Les hele testen av Geneva Aerosphére Large på Lyd& Bilde

Teenage Engineering OD-11

Gjenfødt klassiker

En hyllest til den avdøde lydtrollmannen Stig Carlsson.

Det svenske design- og elektronikkfirmaet Teenage Engineering har laget en kjærlighetserklæring til den 42 år gamle Sonab OD-11-høyttaleren, som var designet av Sveriges mest kjente høyttalerkonstruktør Stig Carlsson. Utvendig er 70-tallsikonet gjenskapt nøyaktig til minste detalj av: en liten hvitmalt terning med sidelengder på 26 cm (den fås også i rød og valnøttfinér). De to høyttalerenhetene er gjemt under et sortlakkert metallnett på toppen.

Konklusjon
Teenage Engineering OD-11 er ingen dusinhøyttaler. Designmessig passer den like godt i en minimalistisk skandinavisk stue som i en finurlig retroinnredning. Lydmessig er den tro mot den gamle svenske lydtrollmannens idealer. Bare gjort up-to-date med trådløs musikkstrømming. Siden vi testet OD-11 første gang, er prisen nesten halvert. Det, sammen med den beste og dypeste bassgjengivelsen, stiller den i forveien utmerkede høyttaler i et så mye bedre lys, at den blir vinner av testen.

Les hele testen av Teenage Engineering OD-11 på Lyd& Bilde

BeoSound 2

Stilikon med rockemuskler

Designen er stram, men lyden er alt annet enn tilkneppet.

Hvis det er et merke hvor designen er gjennomtenkt fra først til sist, er det B&O. Det gjelder Play-serien, som også er representert i testen, men det er i enda høyere grad tilfellet når vi har med selve moderskipet Bang & Olufsen å gjøre. BeoSound 2 er storebror til den BeoSound 1 som vi testet tidlig i høst. Begge er kjegleformede aluminiumstårn med en diskant med spredelinse på toppen og en nedoverrettet bassenhet i bunnen på kabinettet.

Konklusjon
I disiplinen designerelektronikk er det ingen over og ingen ved siden av B& O (det må i tilfelle være Geneva). Men de indre verdiene er heller ikke oversett. BeoSound 2 fyller stuen med musikk i overbevisende lydkvalitet, om det gjelder bekvemme strømmetjenester eller lokale HD-lydfiler. Den kan både levere bakgrunn og spille opp til fest. For det tar B& O seg til gjengjeld betalt med den høyeste prisen.

Les hele testen av BeoSound 2 på Lyd& Bilde(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.