Mange spådde et blaff da salget av vinylplater tok av for et par år siden. Men salget av LP-er har bare økt ifølge ferske bransjetall, og det drar opp salget av platespillere.

Det har medført at utvalget av spillere har økt kraftig, og nå er det mulig å finne spillere under tusenlappen. Det er ikke disse vi er mest opptatt av. Fordi vi alltid søker etter de beste kjøpene, må listen legges høyere. Platespillere som lyder godt er ikke billige, men de behøver ikke å koste all verden – noe vi fant ut for et halvt år siden, da vi testet fem platespillere rundt 5000 kr stykket.

Denne gangen skal vi legge listen litt lavere, og ta for oss en rimelig platespiller fra testvinneren Audio-Technica, i duell med en spiller fra Pioneer. Begge leveres med pickup ferdig montert, og krever ingen forkunnskaper for å sette opp og komme i gang med.

Plug’n'play

Du trenger heller ikke en ekstra platespillerforsterker (RIAA-trinn) for å bruke spillerne. De har RIAA innebygget, og Audio-Technica-spilleren har i tillegg USB-utgang. Den plugger du rett i pc-en. Da kan du nemlig rippe platene på pc-en, og overføre musikken digitalt til mobilen.

Pioneer PL-30 K platespiller

Spiller for ferskingene

Pioneer-spilleren er et godt valg for alle som trenger enkel betjening og grei lyd.

En gang i tiden lagde Pioneer svært forseggjorte platespillere. De var noe av det beste fra Japan på den tiden, men etter CD-revolusjonen, forsvant de fleste av dem fra katalogene. Nå har Pioneer flere interessante spillere, kanskje ikke helt i samme klasse som de beste fra LP-enes glansdager, men likevel.

Den slanke og relativt lette PL-30, er laget for nybegynneren med liten erfaring med platespillere. Derfor er spilleren helautomatisk. Det vil si at du trenger bare å trykke på en knapp, så starter avspillingen av seg selv. Vinylplaten begynner å snurre, armen løfter seg og pendler inn mot starten på platen, hvor den senker seg ned i rillene.

Når avspillingen er ferdig, stopper den av seg selv, og armen går tilbake til armhvileren.

Det blir ikke enklere enn det.

Pioneer-spilleren er ellers en enkel konstruksjon. Med et lettvektschassis for det meste i plast, hvilende på plastføtter som ikke har demping eller justering. Den stansede metalltallerkenen er remdrevet, og en tykk gummimatte sørger for masse. Som stabiliserer rotasjonen.

Audio-Technica AT-LP120 

. . Foto: .
. . Foto: . (Foto: Audio-Technica)

Solid vinyl spinner

Gunstig pris, solid kvalitet og god lyd gjør dette til et godt valg.

Audio-Technica er ikke de eneste som kopierer det tidløse designet til Technics legendariske SL-1200-spiller. Men det er bare designet som er likt, teknisk sett slekter de bare litt på hverandre, men det behøver ikke å være noen ulempe. Audio-Technica-spilleren har den samme direktedriften av tallerkenen, hastighetskontroll (pitch) og en høydejusterbar arm.

Den veier drøyt 10 kg, og er langt mer solid bygget enn vanlig for spillere i samme prisklasse. Den har også USB-utgang for dem som ser nytten av å rippe LP-er digitalt til en pc. Enten for arkivering eller avspilling på mobilen.

Spilleren kan også kobles til en vanlig forsterkers analoge innganger, siden den har RIAA-trinnet innebygget, men den kan også kobles til et separat RIAA-trinn for enda bedre lyd.


Pickupen er ikke uventet den velkjente AT95E fra Audio-Technica. Den brukes av mange andre også, og lyder godt nok i massevis for en billig pickup. Forutsatt at den er montert på en bra arm.

Spilleren er helmanuell. Her må du starte motoren selv, legge nålen i rillene, og passe på å stoppe avspillingen når platesiden er ferdigspilt. Hastighetsvelgeren,

Slik får du bedre lyd

Hvis de fysiske forutsetningene med plassering og justering er tilfredsstillende, er alt i skjønneste orden. Men det er fullt mulig å få enda bedre lyd også fra billige platespillere.

Regelen er at mer penger gir deg bedre lyd. Grunnen er enkel. Kraftige motorer med mer nøyaktig styring, stivere chassis, bedre mekanikk og elektronikk – og ikke minst høyere presisjon og snevre toleranser – gir bedre lyd.

Her har vi samlet fem eksempler på platespillere som koster opp til 30.000 kr, avhengig av hva slags pickup de utstyres med, som tilfredsstiller kravene til bedre lyd:

Pro-Ject The Classic, 10.990 kr

Denne er på testbenken når dette publiseres. Spilleren er designet slik platespillere ble på 60-tallet, bare med moderne materialer og mye bedre teknikk. Det evigunge designet og den engasjerende lyden, har gjort dette til en av de mest vellydende spillerne i denne prisklassen. En spiller for kjennere.

Rega RP8, 21.990 kr

Du har neppe sett maken. Rega-spilleren er bygget på et unikt lettvekts chassis, men ekstremt snevre mekaniske toleranser, og leveres med et ytterchassis, som bare holder støvlokket på plass. Resultatet er en uvanlig frisk og dynamisk lyd, som er så fokusert og klar, at du ikke skjønner hva du skal med cd-er lengre.

Rega Planar, 2.490 kr

Årets platespiller 2016. Det er slett ikke tilfeldig. Engelske Rega lager enkle, men meget forseggjorte spillere, som lyder bedre enn det meste der ute. Denne tåler mye dyrere pickuper, og er spilleren for deg som har tenkt å utvide platesamlingen, og planlegger å snurre mye vinyl.

Thorens TD-203, 7.690 kr

Legendariske Thorens har laget platespillere lengre enn de fleste. Det merkes på denne, som både lyder knallgodt, og er enkel å bruke. Her får du elektronisk hastighetskifter, en unik tonearm som trives med gode pickuper, og meget fin kvalitetsutførelse.

Les hele testen på lydogbilde.no(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se trailer: «Kammerpiken»
Nære forhold. Fire hovedpersoner er alle overbevist om at de sitter med esset på hånden i et erotisk spill. Flere av dem tar feil, i «Kammerpiken».
01:01
Publisert: