Subwoofer. Sub. Basskasse. Jordskjelvmaskin og Low Frequency Effects (LFE). Kjært barn har mange navn, og du kommer ikke utenom en eller flere slike om du vil ha en skikkelig hjemmekino. Det mange ikke vet, er at subwooferen også kan gi en ekstra dimensjon til musikklytting. Bass er nemlig like essensielt når du lytter til favorittmusikken, som når du benker deg med en Hollywood-blockbuster hjemme i sofaen.
Lite er så deilig som å kjenne stolryggen riste når Vin Diesel trykker klampen i bånn på en Chevy V8. Film blir ikke ordentlig moro før eksplosjoner og geværskudd føles på kroppen, og det skal helst knirke litt i gulvplankene når King Kong tramper over en uskyldig stakkar. Det samme med musikk – trommene skal slå og bassgitaren bør dirre i brystet, hvis ikke blir det en temmelig anonym opplevelse.
Vanlige høyttalere klarer fint å gjengi bassfrekvenser ned til 50 herz eller lavere, men det holder ikke bare å høre dem, du vil føle dem også. Dette krever en dedikert høyttaler, og det er subwooferens jobb å ta over der alminnelige høyttalere må gi tapt.
Les hele testen på lydogbilde.no
Yamaha NS-SW1000
Gjør det den skal
Yamahas subwoofer har nok kraft til å trøkke løs, og den er rask nok på musikk. Den har bare ett problem.
NS-SW1000 er produsentens største subwoofer, med en solid vekt på 42,6 kilo. Yamaha-suben tilfører lydbildet en fet og standhaftig bass. Rytmene smeller bra, man føler det på kroppen, og vi skjønner straks at dette er en annen klasse enn man typisk får fra basskasser i 5-6.000 kronersklassen. Men enkelte ulyder melder seg smått når man drar opp lydnivået, som vi får bekreftet med testtoner fra 40 Hz og nedover. Til tross for Yamahas påstand er det faktisk en hel del forvrengning i refleksporten, fra 40 Hz og nedover, når man guffer opp til dansbart lydnivå. Film låter tøft, og det røsker godt i kroppen når Alien: Covenant går i Blu-ray-skuffen, spesielt i den intense scenen som leder til at romfartøyet går i luften. Men også her hører man innimellom høyfrekvent støy fra bassporten.
Les hele testen av Yamaha NS-SW1000
Monitor Audio Silver W12
Når musikken er viktigst
Denne er for deg som først og fremst trenger en kompakt subwoofer som låter utmerket på musikk.
Som navnet antyder har W12 et 12-tommers basselement, og den er så kompakt at elementet går nesten helt ut i kantene på kabinettet. Til å drive seg sitter en forsterker på 500 watt med kontinuerlig effekt. Kabinettet er lukket, så man slipper støy fra noen refleksport. Det betyr gjerne at de dypeste tonene uteblir, men DSP og lang slaglengde kompenserer for dette. Og i motsetning til Yamaha-suben så er det ingen ulyder å høre fra W12, selv ikke fra de dypeste basstonene. Den fungerer meget godt på akustisk musikk, da den ikke frarøver instrumentene sine egentlige klangfarger. Den er også habil nok på film, selv om vi ikke akkurat trenger noen gnistfanger når fyrverkeriet smeller. Stort pluss i margen for romkorreksjon, som gjør subwooferen enkel å plassere.
Les hele testen av Monitor Audio Silver W12
B&W DB4S
Teknologisk vidunder
Hvis Nasa skulle laget subwoofere, ville de gjort det på denne måten.
I nyere tid bruker Bowers & Wilkins heftige datamaskiner med sofistikert programvare for å beregne nøyaktig hvordan en høyttalerkonstruksjon må være for å oppnå ønsket frekvens- og pulsrespons. Den nye DB-serien med subwoofere er også laget på samme måte. Forsterkeren på hele 1.000 watt bør holde god kontroll på elementet. Prikken over i-en settes av en avansert DSP med romkorreksjon, som aktiveres med en mobilapp. I likhet med Monitor Audio er ikke B&W-suben den mest brutale i feltet sitt. Men den er likevel overraskende kompetent. B&W har her laget en subwoofer som med sofistikert teknologi går avgrunnsdypt i bassen, samtidig som den sømløst tilpasses rommet med digital romkorreksjon. Suben funker svært godt på både musikk og film, det er bare det siste lille når vi snakker rent lydtrykk som begrenses noe.
Les hele testen av Bowers & Wilkins DB4S
XTZ SUB 1X12
Samme moroa til halve prisen
Subwooferen fra XTZ koster bare halvparten av hva de andre krever for tilsvarende størrelse og slagkraft. Og den viker ikke for noen!
For svenske XTZ er det om å gjøre å tilby den beste lydkvaliteten til den laveste prisen. Produktene er produsert i Kina, men utviklet på XTZs hovedkontor i Torup, Sverige. XTZ SUB 1X12 er en rå subwoofer, som spiller film og musikk med like stor overbevisning. Den kan misforstås som litt snill til tider, siden den integreres så bra og den har et så stramt grep om bassen at det nesten kan bli litt «tørt». Men straks den blir fôret med skikkelig basslyd, så kvitterer den på femøringen og pumper løs så rommet nesten skjelver! Alien: Covenant låter særdeles heftig! Subwooferen er uanstrengt i leveringen av pulserende subbasstoner, og når romskipet eksploderer gjøres det med brask og bram.
Det eneste som mangler her er enda en subwoofer! Og det kan du faktisk velge, uten at totalprisen blir noe dyrere enn du får med én av de andre i klassen. Ingen tvil: beste kjøp!
Les hele testen av XTZ SUB 1x12
Sumiko S. 10
Elegant muskelbunt
Når det kommer til subwoofere må man ofte velge mellom kraft og presisjon, men Sumiko har begge deler i fullt monn.
S10 er den største subwooferen fra Sumiko, og har en lekker utførelse i blank pianolakk. Ut fra navnet kunne man gjette at den var bestykket med en 10” bass. Men nei da, her er det 12” som gjelder – to av dem, faktisk! I tillegg til en aktiv tolvtommer som spiller ned mot gulvet, har den en identisk, passiv membran på siden som hjelper subwooferen med å gjengi de laveste frekvensene. Dette er en mer sofistikert, dyrere løsning enn tradisjonell bassrefleks – men den virker.
Sumiko S10 er den dyreste subwooferen i testen, men den byr også på en litt mer eksklusiv utførelse, samt allsidige tilkoblinger og justeringsmuligheter. Lydmessig er dette også en subwoofer som henvender seg til de audiofile feinschmeckerne som vil ha i pose og sekk. Bassen er stram og superdetaljert, men den mangler ikke kraft heller. Her får du en god kombinasjon av muskler og finesse i en og samme sub!
Les hele testen av Sumiko S. 10
M&K Sound V12
Rask og presis
Vil du ha dyp, slagkraftig bass fra en kompakt og lettplassert subwoofer, er V12-eren fra M&K klart blant de beste.
M&K Sound er definitivt ingen nybegynner når det kommer til bass. Miller & Kreisel var en av pionerene innen subwoofere på 70-tallet, og har holdt det gående med en lang rekke forrykende suber siden da. V12 er laget for å være et rimeligere alternativ til verstingene i X-serien, med en enkel tolvtommer i lukket kabinett. Dette en enkel og velbygd subwoofer, som skapt for å lage liv og røre i hjemmekinoen så vel som i musikkens verden. Den kjemper helt i toppen blant alle subwooferne i testen når det kommer til transientrespons og lydkvalitet. Det finnes andre subwoofere som kan spille høyere og dypere, men for deg som søker en kompakt subwoofer i et middels stort rom er M&K absolutt et godt valg.
Les hele testen av M&K Sound V12
Arendal Sound 1723 Subwoofer 2
Jordskjelv på boks!
Når det kommer til ren og uanstrengt dypbass har vi knapt hørt det bedre enn denne «dommedagsmaskinen» fra Arendal.
Etter å ha vært distributør for en rekke potente høyttalermerker, har den norske distributøren L-Sound fra Arendal tatt saken i egne hender. Resultatet er den kruttsterke høyttalerserien 1723, oppkalt etter året da Arendal fikk bystatus! Den THX-godkjente 1723 Subwoofer 2 er akkurat stor nok til å huse to kraftige basselementer på 13,8 tommer, samt en forsterker på hele 1000 watt.
1723 Subwoofer 2 er et skonummer større enn de andre testdeltagerne, men selv med dette i mente overgår den våre forventninger. Ingen av utfordrerne klarer å matche kraften og presisjonen fra Arendal-suben. Den går aldri tom for damp, og serverer musikk og filmlyd med attakk og jordskjelvlignende egenskaper. Alt i alt må vi si oss imponert over hva Arendal Sound har fått til, til en meget konkurransedyktig pris. Best i test!
Les hele testen av Arendal Sound 1723 Subwoofer 2(Vilkår)