Vi tester veldig mange høyttalere hvert år. Blant dem er kategorien for trådløse høyttalere den mest varierte, da den i prinsippet kan omfatte alt, så lenge musikksignalet overføres uten kabel. De minste modellene er således bærbare Bluetooth-høyttalere som får plass i vesken eller lommen, mens de dyreste utelukkende er til hjemmebruk, og bruker husets trådløse nettverk. Multiromshøyttalere inngår også i denne kategorien.

Høyttaleren, slik vi kjenner den, har over 100 år på baken. Og selv om det er skjedd mye i løpet av denne tiden, er grunnprinsippet fortsatt det samme som den gang. Men det er i ferd med å endre seg. En stadig større del av de nye modellene som sendes på markedet, er nemlig aktive, og fylt med digital elektronikk.

Nye teknologier har gjort at det ikke bare er mulig, men også billigst, å bygge det meste av anlegget inn i høyttaleren. Og fortsatt lages flere høyttalere i både passive og aktive varianter, med bare en beskjeden prisforskjell. Noe som bør få produsenter av stereoforsterkere og høyttalerkabler til å se seg over skulderen. Den klassiske høyttaleren til stereoanlegget vil neppe dø ut, men den er ikke lenger den eneste løsningen.

Vi har samlet et utvalg av trådløse høyttalere i forskjellige prisklasser, som alle har gjort seg ekstra godt bemerket i våre tester i 217. Enten du leter etter en rimelig bærbar høyttaler eller et alternativ til stereoanlegget, er det her du skal se.

Les hele testen på lydogbilde.no


Bose Soundlink Mini 2

Bose SoundLink Mini 2.
Bose SoundLink Mini 2. (Foto: Bose)

Musikkmagi i miniformat

Den første Soundlink Mini utnevnte vi til den beste lille trådløse høyttaleren. Så hva må vi ta frem av superlativer for den forbedrede toeren? Den er lettere å bruke, har lengre batteritid, og kan nå også brukes som høyttalertelefon. Som forgjengeren blir man overrasket første gangen man lytter til den. Blikket begynner å lete etter en større høyttaler i rommet, for det kan vel ikke være den lille rakkeren der som spiller? Joda, Soundlink Mini har overraskende volumressurser og en meget påtakelig bass. Magi! Dette er dessuten etter vårt syn en av de mer sobre små høyttalerne, og dens lettmetallskall gjør den dessuten robust. I det minste mot slag, for den er dessverre ikke fuktbeskyttet, noe som gjør at vi ikke kan ta den med til stranden.

Pris: 2.000 kr.

Les hele testen av Bose Soundlink Mini 2


Audio Pro Addon C5 & C10

Audiopro C5
Audiopro C5 (Foto: Audiopro)

Fyller hjemmet

Audio Pros første skikkelige multiromshøyttaler pryder ethvert rom med sin avskallede design. Den er enkel å koble opp, og låter akkurat like bra som sine mindre, tilkoblede forgjengere. Det er støtte for alle nødvendige musikktjenester, og den har både AirPlay og Spotify Connect. Med et mindre format og tilsvarende mindre prislapp enn C10 kan lillebror C5 være et prisgunstig alternativ. Storebror C10 koster en tusenlapp ekstra. Da den heller ikke spiller like høyt eller dypt som storebror, holder den ikke helt til å være hovedhøyttaler. Men den kan være et bra alternativ for soverommet eller kjøkkenet. Med en hyggelig design lar man den gjerne stå fremme, og C5 kan i motsetning til gråskalaen på C10 dessuten fås i rosa.

Pris: 2.400 kr.

Les hele testen av Audio Pro Addon C5 & C10


Adio Pro Addon T10 Gen 2

Audiopro T10.
Audiopro T10. (Foto: Audiopro)

Mesteren er tilbake

Da vi testet den opprinnelige Addon T10, falt vi nesten av stolen da vi hørte hvor bra den låt. Såpass bra at vi kåret den til årets beste trådløse høyttaler i 2013. På utsiden er det meste kjent, med det stilrene og elegante utseendet. Vi noterer flere og bedre kontroller, mens innsiden har fått både oppdatert elektronikk, forsterkere og elementer. Og den har fått en basskontroll, slik at man selv kan velge hvor sinte naboer man vil ha. For Addon T10 Gen 2 har skikkelig med kraft som fyller et helt rom med enda renere og vakrere lyd. Og tilsynelatende uten anstrengelse. Lyden kan kanskje ikke sammenlignes med gullvinneren, men til en tidel av prisen er dette et mer overkommelig kjøp for de aller fleste. Hatten av!

Pris: 2.800 kr.

Les hele testen av Adio Pro Addon T10 Gen 2


Bose Soundlink Revolve+

Bose Soundlink Revolve+
Bose Soundlink Revolve+ (Foto: Bose)

Rundtspillende termos

Med Soundlink Revolve fyller Bose et tomrom i sortimentet ved en rundstrålende høyttaler. Den finnes både i en mindre og lettere modell, samt denne større pluss-modellen med bedre batteritid. Som vanlig med Bose er kvalitetsfølelsen på topp, med pent solid metall rundt omkring, og gummiert topp og bunn. Om Revolve er riktig for deg eller ikke, avhenger av hvor du skal bruke den. Har du en åpen planløsning der du beveger deg rundt omkring høyttaleren, er den rundtstrålende lyden perfekt. Batteridriften er også et pluss om du vil flytte rundt på høyttaleren, eller rett og slett lytte på musikk når du tar deg et bad. Om du derimot vil ha en høyttaler som står på en plass, så er andre stasjonære høyttalere et bedre valg. De gir et mer korrekt lydbilde, og behersker en dypere bass.

Pris: 3.500 kr.

Les hele testen av Bose Soundlink Revolve+


Urbanears Stammen

Urbanears Stammen.
Urbanears Stammen. (Foto: Urbanears)

Overraskende livsstilshøyttaler

Overraskende nok var det ikke det beslektede rockemerket Marshall som ble Zound Industries første multiromshøyttaler. Det er lett å vifte bort søsterselskapet Urbanears som et merke som satser mer på stil enn på lydkvalitet. Men det ville være urettferdig mot merkets første høyttaler. Den låter faktisk meget bra, om man ikke presser den for hardt eller stiller urimelige hifi-krav. Og vil man ha mer kraft, kan man velge storebror Baggen for en tusenlapp mer. Foruten Bluetooth kan man få bedre lydkvalitet via Wifi, og til og med sette opp et multiromssystem. Via Wifi får man innebygget Chromecast-støtte, AirPlay og Spotify Connect. Det gjør jo heller ingen ting at Stammen dessuten kan fås til å matche innredningen med sitt pene stoff i mange farger.

Pris: 3.500 kr

Les hele testen av Urbanears Stammen


Beoplay M5

Beoplay M5.
Beoplay M5. (Foto: Beoplay)

M5 ”Kicks ass”

Beoplay M5 er nok en av de peneste høyttalerne jeg har sett. I tillegg spiller den fremragende, og har et vell av trådløse tilkoblingsmuligheter. Bruk den alene eller koble den til A6 eller A9 i et multiromssystem. Overflaten er kledd med møbelstoff fra Kvadrat i sort eller grått, og den matte skiven på toppen er av aluminium. Denne er en knapp som kan brukes til å starte/stoppe musikken samt skru opp og ned volumet. Dette er ikke en høyttaler som bare skal spille diskré i bakgrunnen, men i stedet en slagkraftig boks, som både kan og skal spille opp til fest. Som en hissig liten terrier gjør den seg bemerket, og det skal den få lov til. Hvis du er glad i tung bass, men fortsatt krystallklar lyd, er den definitivt verdt å vurdere.

Pris: 5.790 kr

Les hele testen av Beoplay M5


DALI Zensor 5 AX

Dali Zensor 5AX
Dali Zensor 5AX (Foto: Dali)

Tre-i-en

Dali Zensor 5AX er noe av det nærmeste man kommer en WAF-vennlig gulvhøyttaler: smal, diskré og med beskjeden høyde. Og det som tas av gulvplass får man igjen i reolen, da den har innebygget forsterker. Den gjør alt riktig – og det meste er faktisk ganske imponerende. Lydbildet er stort og sjarmerende, langt utover forventningen fra prislappen, og den kan spille opp i en mellomstor stue, uten å få pusteproblemer. At den i tillegg er forholdsvis pen å se på, og passer inn i innredningen, er et ekstra pluss. Sammenlignet med sin egen passive utgave, er det mye hi-fi å hente for bare litt mer. Bluetooth-strømming er behagelig, men kan du leve med ledninger, løfter det lydkvaliteten betydelig.

Pris: 7.998 kr

Les hele testen av DALI Zensor 5 AX(Vilkår)

Gråbeins Gadget Guide - Giftig gode høyttalere
Høyttaleren «Focal Kanta No.2» har diskanter av det giftige stoffet beryllium og koster 80.000 kroner. Når du hører dem skjønner du hvorfor.
02:08
Publisert: