Helt siden Iphone 6 kom på markedet i 2014 har min mening vært at hver nye Iphone har representert små fremskritt og ingen virkelig innovasjon. Spesielt etter at Huawei kom på banen og gjorde store fremskritt innen kamerakvalitet og batteritid har inntrykket av at Apple ikke har anstrengt seg skikkelig blitt forsterket. Dette har de til dels også blitt straffet for gjennom lavere markedsandeler over hele verden.

Det er derfor gledelig at Iphone 11 Pro gjør et par store fremskritt, hovedsakelig innen kamerakvalitet.

Fronten på Iphone 11 Pro inneholder lite nytt.
Fronten på Iphone 11 Pro inneholder lite nytt. (Foto: Magnus Eidem)

Design

Det er ikke mye som skiller Iphone 11 Pro fra Iphone XS i form av ytre egenskaper. Størrelse og vekt er tilnærmet likt, knappene er de samme og forfra ser man ingen forskjeller, selv den omdiskuterte «busslommen» i toppen av skjermen er lik.

På baksiden er det nå tre kamera i stedet for to, noe som for øvrig ser uvant usymmetrisk ut til Apple å være. Bakdekselet er ikke lenger i blankt glass, men er nå mattere.

Mindre synlige endringer er enda hardere glass over skjermen og bedre vannbeskyttelse. Strengt tatt skal man nå kunne ta med Iphone i dusjen, hvis frykten for å gå glipp av noe skulle bli for sterk.

Kamera

Det skulle bare mangle at Apple som et av selskapene i verden med størst pengesekk ikke kunne lage et ledende mobilkamera. Selv om Iphone har vært god på mye har spesielt bilder i mørke omgivelser ligget et godt stykke bak konkurrentene. Med Iphone 11 Pro innhenter Apple forspranget Huawei og Samsung har hatt på kamerasiden.

Iphone 11 Pro klarer nå å ta fullgode mobilbilder i alle situasjoner hvor konkurrentene klarer det. Men det er fortsatt noen områder hvor Apple ikke har hentet inn hele forspranget. I nattmodus, som aktiveres automatisk på Iphone, foreslår kameraet selv en lang lukkertid. Denne kan reduseres, men å ta øyeblikksbilder i mørke er fortsatt vanskelig på Iphone. Man kan få like gode eller bedre bilder som på P30 Pro, men da må man ha tid til å sette opp bildet.

Det andre Apple fremdeles kan jobbe litt med er zoom. Iphone har optisk zoom på 0,5x, 1x og 2x. Huawei har inntil 5x optisk zoom. Dette har ganske mye å si for billedkvaliteten når man vil gå tett på motivet, men ikke står nært.

Iphone 11 Pro befester seg også i posisjonen som videofotografens beste venn fremover. Videoene kommer ut i høy kvalitet, med god bildestabilisering og fin flyt. Betjeningen er enkel og endring av fokus og eksponering er problemfri.

Iphone 11 Pro har en uvant usymmetrisk kameramodul.
Iphone 11 Pro har en uvant usymmetrisk kameramodul. (Foto: Magnus Eidem)

Brukeropplevelse

Iphone 11 Pro kommer med Ios 13, som også tidligere modeller får som en oppdatering. Ios 13 bringer flere nyheter til Iphone. Den har fått en «mørk» modus som passer god å bruke på kveldstid og samtidig sparer strøm. De fleste av standardappene man bruker hver dag er blitt endret på, med nye knappeplasseringer og utseender.

Ikke alle er like vellykkede, men det er i hvert fall nytt.

Det norske standardtastaturet er fortsatt det samme som for 12 år siden, så vi oppfordrer igjen leserne til å finne et godt tredjeparts tastatur.

Batteritid er et annet område hvor Apple har ligget bak feltet, men har startet opphentingen. Iphone 11 Pro kan man med normal bruk få en og en halv dag ut av, så det er ikke like avgjørende å lade hver natt eller i løpet av dagen. Laderen som følger med er også raskere enn tidligere ladere, så markedet for nødladere kan få seg en smell fremover.

Konklusjon

Iphone 11 Pro er det beste Apple har lansert på lenge. Det er gjort viktige fremskritt i viktige kategorier som batteri og spesielt kamera. Prisen er stiv og det er fortsatt markedets dyreste telefon. Men Iphone har aldri forsvart prisen bedre enn nå. Iphone 11 Pro er telefonen Apples trofaste kunder fortjener.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.