En ny Iphone-modell betyr av og til noe helt nytt, vanligvis litt mer av alt. I fjor markerte Iphone X en ny design og en ny størrelse for Iphone, i år kommer det tre modeller basert på den nye designen, og et helt nytt prisnivå.

Iphone XS og XS Max er de nye flaggskipene, mens det senere i høst vil komme en rimeligere Iphone XR. XS og XS Max er identiske foruten to ting: Skjermstørrelsen og batterikapasiteten. Her er det Iphone XS som er testet, men de fleste funnene, foruten batteritiden, gjelder også for XS Max.

De viktigste forskjellene fra fjorårets Iphone X er et bedre kamera, en raskere prosessor, flere kunstig intelligens-oppgaver som utføres på telefonen og en raskere ansiktsgjenkjenning.

Design

Iphone XS er kliss lik Iphone X, foruten tre gram høyere vekt. Fronten og baksiden er dekket av herdet glass og karmen er av blankt stål. Apple oppgir ikke hva slags glass de bruker eller hvor hardt det er, men påstår usjenert at det er markedsledende og skal motstå riper bedre enn før. At skjermen er utrolig god er det ingen tvil om. Ifølge lab-testerne ved Displaymate.com har Iphone Xs sammen med Samsung Galaxy Note9 den beste smarttelefonskjermen hittil.

Kameraet stikker fortsatt en del ut, men vi liker den varme gløden fra stålrammen på gull-utgaven av Iphone XS.
Kameraet stikker fortsatt en del ut, men vi liker den varme gløden fra stålrammen på gull-utgaven av Iphone XS. (Foto: Petter Berntsen)

Ansiktsskanning er den eneste biometriske ID-metoden på Iphone XS. Apple sier den er både raskere og mer presis enn før. Min erfaring etter å ha målt XS mot Iphone X er at forskjellen ikke er vesentlig.

Multimedia

Her ligger den største merkbare forbedringen i Iphone XS og XS Max. De to hovedkameraene er fortsatt på 12 megapiksler, begge med optisk bildestabilisering. Vidvinkelkameraet har fått en litt større bildefangstbrikke som øker ytelsen i mørke. Men aller viktigst er at programvaren som styrer kameraet og behandler bildene er betydelig oppgradert med støtte fra den nevrale prosessoren. Så lenge kameraet er aktivert analyserer denne prosessoren motivet slik at riktig eksponering er valgt før man knipser.

Etter at bildet er tatt behandler telefonen det på en rekke ulike måter for å sette sammen det beste resultatet, basert på millioner av profesjonelle bilder Apple har analysert.

Resultatet er det overlegent beste kameraet Apple noensinne har laget. Iphone har aldri vært markedsledende innen mobilkamera, men nå er de høyst konkurransedyktig.

Alle typer bilder blir merkbart bedre enn på Iphone X, spesielt mørke partier blir mer detaljerte. Portrettene ser mer ekte ut og bilder med høy kontrast blir mer balanserte. Bilder tatt i mørke blir skarpere og mer detaljerte. Mange vil også sette pris på at man nå kan endre fokusdybden i portretter etter at bildet er tatt.

Testnettstedet DxOMark gir Iphone XS Max 105 poeng. Det er den hittil nest høyeste poengsummen som er gitt, etter Huawei P20 Pro med 109 poeng.

Her kan du se hvordan Iphone XS klarer seg mot Iphone X og Samsung Galaxy Note9.

Brukeropplevelse

For den jevne bruker har brukeropplevelsen på Iphone vært temmelig lik de siste årene. Ting går alltids litt raskere og det kommer alltids noen nye småfunksjoner til, men om man surfer på nett, bruker sosiale medier eller sjekker epost merker man ikke all verdens forskjell fra en Iphone 7 til Iphone XS.

Det er først når man setter telefonen på prøve at man merker virkelig forskjell. Iphone XS kan kjøre spill som for et utrent øye ser ut til å ha pc- eller konsollkvalitet. Den kan også vise AR-applikasjoner med høy presisjon og imponerende grafikk uten forsinkelse.

Batteritiden er sammen med kameraet det folk flest er mest opptatt av. Og dessverre er det ikke noen voldsom forbedring med Iphone XS. Apple sier at batteriet er bedre enn før, men oppgir ikke hvor lenge det skal vare. Vår erfaring er at med gjennomsnittlig bruk må man belage seg på å lade en gang i døgnet. Batteritester viser at Iphone XS ofte faktisk har dårligere batteritid enn forgjengeren. XS Max varer noen timer lenger, men heller ikke her er det voldsomt stor forskjell.

Den største skuffelsen er som vanlig at det norske tastaturet på Iphone fortsatt er mer eller mindre det samme som i 2007. Det er etter min mening en hån mot brukerne og jeg anbefaler sterkt å laste ned et mer moderne tastatur fra App Store.

Konklusjon

Tatt de rekordhøye prisene i betraktning hadde vi ønsket oss mer av Iphone XS. Brukeropplevelsen er det meste av tiden som før og batteriet er ikke blitt særlig bedre. Kameraet er mer konkurransedyktig enn noensinne, men det alene forsvarer ikke prisen. Det gjør heller ikke muligheten til å spille avanserte 3D-spill.

Iphone XS er en fantastisk smarttelefon, men det er vanskelig å oppfordre dem med Iphone 7 eller nyere å bytte så lenge den gamle fungerer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Beosound Edge – verdens dyreste og mest vellydende romdeler?
Beosound Edge er først og fremst en glimrende smarthøyttaler. Men den har noen helt nye triks i ermet også.
01:54
Publisert: