Ved starten av 2018 hadde Huawei fem prosent markedsandel innen smarttelefoner i Norge. I november passerte de 22 prosent markedsandel. Denne formidable veksten skyldes de to telefonene P20 Pro og Mate 20 Pro, som begge markerte en ny standard for mobilkamera og batteritid. Nå er P30 Pro kommet til Norge.
Kamera
Kameraene er den funksjonen hvor Huawei skiller seg mest ut. Fjorårets telefoner kom med tre hovedkamera, mens P30 Pro har fire. Ett av disse er et Time of Flight-kamera (ToF), som kort fortalt ikke tar et tradisjonelt bilde, men måler avstanden fra telefonen til hver piksel i bildet. Det gir telefonen et detaljert dybdekart over alt som er i bildet. Huawei har ikke avslørt alle detaljer rundt ToF-kameraet, men slike kamera er som oftest ikke avhengige av lys for å fungere. Det vil si at det kan hjelpe til med å få skarp fokus også i mørke omgivelser. Men hovedfunksjonen til ToF-kameraet er å hjelpe de andre kameraene med dybdeskarphet og fokus.
Andre endringer er gjort også. Standardkameraet, med 1x zoom, har fått en ny bildesensor som er langt mer lysfølsom enn de forrige. Billedstørrelsen er på hele 40 megapiksler og linsen har optisk billedstabilisering.
Ultra vidvinkelkameraet er det samme som på Mate 20 Pro i hovedsak, og inkluderer makro med nærgrense på 2,5 centimeter og nattmodus.
Telefotokameraet er helt spesielt. Det har 5x optisk zoom, noe som ikke er vanlig i telefoner siden antallet linseelementer som kreves vil gjøre at kameraet stikker mye ut fra baksiden av telefonen. Det Huawei har gjort er å bygge optikken horisontalt inni telefonen og bruke et periskop for å kunne fange lyset som treffer telefonens bakside.
Billedkvaliteten er upåklagelig, av og til imponerende. Eksponeringen er så å si alltid god, skarphet og farger bevares helt ned til veldig mørke omgivelser. Portrettfunksjonen er blitt enda bedre takket være ToF-kameraet. P30 Pro skyver også grensene for hva man kan få ut av fotografering i mørke og med høy zoom. Zooming helt opp til 10x får overraskende gode resultater og man kan til og med gå helt til 50x zoom. Dette er sjelden veldig nyttig og må mest ses på som en «se hva vi klarer»-funksjon, men resultatet er også her overraskende godt så lenge man har dagslys.
Kameranettstedet DxOMark er blitt en internasjonal autoritet på sammenligning av mobilkamera. De kårer P30 Pro til det hittil beste mobilkameraet, med 112 poeng. Til sammenligning har Samsung Galaxy S10+ 109 poeng og Iphone XS har 105 poeng.
I billedspesialen under kan du selv se hvordan P30 Pro klarer seg mot konkurrentene.
Design og brukeropplevelse
Huawei P30 Pro er en temmelig stor telefon. Skjermen er 6,4 tommer diagonalt og dekker 89 prosent av fronten. Selv med store hender er det ofte vanskelig å betjene den med bare én hånd. Fingerskanneren ligger under skjermen som på Mate 20 Pro og Galaxy S10. Den er raskere enn S10+ sin skanner og mer stabil enn Mate 20 Pro sin skanner.
Samtalehøyttaleren er også fjernet og erstattet av akustiske vibrasjoner i skjermen, uten at det merkes på samtalekvaliteten.
Batteriet er veldig stort, 4200 mAh, og varer for de fleste inntil to døgn, noe som gir god trygghet for brukeren. Ladingen er lynrask, man kan lade fra null til 70 prosent på 30 minutter. I tillegg kan telefonen brukes som nødlader for annen elektronikk, enten med kabel eller trådløs magnetisk lading.
En ting vi savner i en såpass dyr telefon er en bedre lydopplevelse. Det er helt ok, standard lyd i telefonen, men i en toppmodell forventer vi egentlig et litt klarere og dynamisk lydbilde.
Når det gjelder generell bruk står ikke Huawei tilbake i forhold til noen andre Android-telefoner. Det eneste enkelte kan reagere på er den veldig hissige strømstyringen som av og til lukker apper man ønsker holdt seg våkne. Dette kan overstyres av brukeren og er en vanesak.
Konklusjon
Huawei P30 Pro er en gjennomført god telefon med god brukeropplevelse. Den har markedets beste kamera og langt bedre batteri enn andre toppmodeller. Når prisen i tillegg ligger en tusenlapp eller tre under konkurrentene blir P30 Pro en telefon vi anbefaler alle å vurdere. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.