De tre foregående Galaxy S-modellene har DN ved hver lansering kalt den «beste telefonen akkurat nå». Men i 2018 kom Huawei med to modeller, P20 Pro og Mate 20 Pro, som satte en helt ny standard for mobilkamera og batteritid. Både Apple og Samsung har mistet mange kunder til Huawei, så markedet Galaxy S10 skal konkurrere i ser svært annerledes ut enn da de lanserte Galaxy S9. Gamle suksessformler er ikke lenger nok til å imponere.

Samsung har offentliggjort fire varianter av Galaxy S10, denne testen er av Galaxy S10+.

Design

Samsung har strukket skjermen på Galaxy S10+ slik at den dekker 90 prosent av forsiden. Sensorer og frontkamera ligger ikke lenger over skjermen, men er integrert i høyre hjørne. Fingerskanneren ligger under skjermen og bruker ultralyd fremfor optisk skanning. Det er litt tregere enn optisk skanning, men løsningen er mer stabil og sikker og fungerer bedre enn Huaweis integrerte fingerskanner. Kombinerer man med ansiktsgjenkjenning vil man uansett få låst opp telefonen raskt. Dessverre er ansiktsskanneren bare 2D og dermed noe mindre sikker.

På baksiden sitter tre kamera, blitz og pulsmåler. Samsung har også beholdt hodetelefonpluggen. Telefonen støtter rask induksjonslading (trådløs lading) og kan i likhet med Huawei Mate 20 Pro også avgi strøm til andre dingser som kan lades trådløst.

En ny type skjerm er også på plass i S10-telefonene. Billedkvaliteten er fabelaktig og den beste man kan få, mye mer enn det er det ikke å si.

Fingerskanneren på Samsung Galaxy S10 ligger under skjermen og bruker ultralyd til skanningen.
Fingerskanneren på Samsung Galaxy S10 ligger under skjermen og bruker ultralyd til skanningen. (Foto: Gunnar Blöndal)

Multimedia

Galaxy S10+ (og S10) har klart å hente inn det meste av forspranget Huawei skaffet seg innen mobilkamera i fjor, men hvilket kamera som er best blir til slutt gjerne en subjektiv vurdering.

Testtjenesten DxoMark gir Galaxy S10+ samme karakter som Huawei Mate 20 Pro med 109 poeng. I kategorien Selfie gir de S10+ den beste karakteren noensinne med 96 poeng.

Våre tester av kameraet viser at Samsung har forbedret AI-støtten slik at man får rett eksponering av bildene oftere og raskere. Men S10+ er ikke like rask til å analysere motiv som Huaweis telefoner. Til gjengjeld har Samsung en egen assistent for å hjelpe brukeren til å finne det rette utsnittet for et bilde, i de situasjonene man har god tid.

De tre kameraene på baksiden er ultra vidvinkel, vidvinkel og telefoto. Ultra vidvinkel gir nye muligheter innen landskapsfoto og panorama. På fronten sitter to selfie-kamera som jobber sammen både om dybdeeffekt og vidvinkel.

Det mest utfordrende for mobilkamera er og blir mørke. Samsung har klart seg bra her tidligere, men er nå enda bedre. En egen nattmodus er på plass, men denne slår ikke alltid inn når man ønsker. Totalt sett er dette det beste kameraet Samsung noensinne har laget, med god margin. Det ligger tett opptil Huaweis beste og det som nå blir spennende er å se hva Huawei kommer med i slutten av mars og senere i år.

Lydkvaliteten til Samsung er som alltid god og man kan bruke en veiviser som tilpasser lyden til ens egne hodetelefoner og hørsel. Samtalekvaliteten er også god og det er støtte for moderne høreapparater på plass.

Brukeropplevelse

Samsung har vært den konkurrenten til Apple som har hatt best «flyt» i bruken. Nå er programvaren enda enklere og mer oversiktlig enn noensinne å manøvrere i.

Batteritiden er ok. I testperioden har telefonen vart fra morgen til leggetid, men ikke mer. Her kan det for aktive brukere bli nødvendig med lading i løpet av dagen. Kapasiteten er på linje med Iphone, men et godt stykke bak Huawei Mate 20 Pro. Her tar vi forbehold om at Samsungs nye AI-støttede strømstyring lærer seg brukerens vaner underveis, så batteritiden skal bli bedre over tid.

Samsung Galaxy S10 har en skimmereffekt på baksiden, uansett hvilken farge du velger.
Samsung Galaxy S10 har en skimmereffekt på baksiden, uansett hvilken farge du velger. (Foto: Gunnar Blöndal)

Konklusjon

Samsung Galaxy S10+ er en svært god og flott telefon. Den fungerer sømløst, har en fantastisk skjerm og et veldig godt kamera. Man slipper ikke unna følelsen av at de bare henter inn forspranget Huawei har på en del områder og i løpet av året må vi anta Samsung blir forbigått på nytt. Men at dette er en skikkelig god toppmodell er over enhver tvil.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Denne mobilen har flere funksjoner du aldri har sett før
Usynlig fingerskanner, tre kameraer og «vennelading» – Huawei Mate 20 Pro er fullspekket med spennende løsninger.
03:09
Publisert: