Glem alt om spillkonsoller du kobler til TV-en. Deres innmat er ofte ikke kraftig nok til å trekke tunge spill i en passe oppløsning og hastighet. Ordentlige gamere spiller på PC!
Dessverre betyr PC-gaming også oftest at du er bundet til et stort, tungt og støyende kabinett som kan huse den kraftige maskinvaren. Den samme maskinvaren tar plass og støyer grundig, og skaper heftig varmeutvikling, noe man i stasjonære maskiner kan komme til livs med vannkjøling og store vifter. Men hva nå hvis man ikke gidder å ha en stor strømslukende kasse stående, allerede er glad for å kunne ha tingene med seg, og egentlig bare gjerne vil kunne spille og jobbe på en og samme maskin? Da bør man vurdere en gaming-laptop. Flere selskaper beiler om de bærbare spilleres gunst, og utvalget er større enn noensinne. Dessverre vil man her måtte gjøre kompromisser på noen områder.
Kompakt er dyrt: Maskinen kommer på grunn av sin størrelse til å koste betydelig mer enn en stasjonær i samme klasse.
Det mindre kabinettet betyr også at det er vanskeligere for prosessor, og spesielt grafikkprosessoren, å bli kvitt varmen. Det betyr mye viftekjøling – fra små, raske, støyende vifter.
Og sist, men ikke minst, er de fleste bærbare en alt-i-en-løsning, hvor alt er integrert i grunnkortet, og hvor det er ingen eller liten mulighet for oppgradering av komponentene, spesielt grafikkortet.
Kan du leve med disse begrensningene, er det likevel mye godt å få fatt i. Vi har testet seks forskjellige bærbare, hvor alle har det til felles at de både kan brukes som arbeidshest og gaming-laptop. Alle er utstyrt med nyere Core i7-prosessorer fra Intel, rikelig med RAM, og grafikkort fra Nvidias siste Geforce GTX 10-serie. Prisene er deretter. Men la oss gå tilbake til innledningen. Hvorfor overhodet bruke PC-en til spill? Det er det et par riktig gode grunner til.
Slik testet vi
Spillemaskinene skal naturligvis testes med tunge 3D-spill, og vi har derfor utfordret maskinene med en rekke nye og representative titler. Felles for disse er at de kan kjøre på svakere maskinvare, men krever planlegging for virkelig å skinne. Vi har siktet etter en stabil framerate på minimum 60 fps. I tillegg har vi naturligvis utført diverse målinger med vanlige testprogrammer, Browsermark og Geekbench, supplert av 3DMark fra finske Futuremark. Hastigheten på SSD-disk ble testet med verktøyet HD tach. De dyre og støyende grafikkortene er det som virkelig skiller disse maskinene fra 99 % av markedets laptoper, men vi så selvfølgelig også på de egenskapene som vi normalt vurderer bærbare datamaskiner på, som ergonomi, vekt, lyd og kvaliteten på skjermen.
Les hele testen på lydogbilde.no
The New Razer Blade 2016
Den sorte Macbook Pro
Er du glad i Macbook, vil du garantert sette pris på Razer Blade.
Razer Blade er en laptop for deg som allerede har og er glad i en Macbook Pro som du ønsket du også kunne spille på. Det kan du med denne, og den ligner og er omtrent like stor. Men skinnet bedrar, og inni finner du en kompetent spillmaskin, som støyer vilt og inderlig fra undersidens vifter når du starter opp spillene. Vi er svært begeistret, og trekker litt nesten bare på grunn av prisen. 25 tusenlapper er lovlig mye.
Benchmark:
- GeekBench 3: 12 524 (multi-core), 3282 (single-core)
- Basemark 3.0: 489.9
- 3DMark 15: 6423
- 3DMark TimeSpy: 3050
- CineBench R15: 29,57 fps / 673 cb
- HD Tach: 1148,3 MB/s
- Futuremark Peacekeeper: 2 t. 12 min.
MSi GS73VR-7RF Stealth Pro
Total luksus til spill
En lekker skjerm og slank design gjør MSi-en til en lekker, men kostbar fornøyelse.
Å lage en bærbar som kan brukes både til gaming og sivilt bruk er en balansegang. Men MSi GS73VR klarer det, selv om proff-gamere vil rynke på nesen over å måtte nøye seg med det tredje raskeste grafikkortet på markedet. Man kan godt få enda større grafikkmuskler til samme pris, men det koster på vekten.
I realiteten svarer ytelsen fortsatt til hva man for et år siden fant i de absolutt kraftigste bærbare. Det betyr at alt unntatt de aller nyeste spillene, bør kjøre glatt. Tilhører man til gjengjeld den lille eliten av virkelig seriøse spillere, vil man velge en maskin hvor en større del av ressursene er brukt på grafikken.
Benchmark:
- Geekbench 3: 13 514 (multi-core), 3203 (single-core)
- Basemark 3.0: 562,88
- 3DMark 15: 9714
- 3DMark Time Spy: 3761
- Cinebench R15: 94,55 fps/726 cb
- HD Tach: 1393 MB/s
- Futuremark Peacekeeper: 1:25 timer
HP Omen 17 w203no
Fra nest øverste hylle
Fornuftige, gjennomtenkte kompromisser gir en maskin som leverer mye for mindre penger.
HP Omen 17 er ikke like så superkul å se på og røre ved som konkurrentene. Men det handler (også) som de indre verdier. Og her får man riktig mye for pengene. Hvis du kan nøye deg med det nest beste Nvidia grafikkortet, som fortsatt er langt raskere enn fjorårets toppmodell, og "bare" har en lynrask 512 GB SSD til å lagre dine spill på, er Omen 17 et fremragende godt kjøp.
HP er fortsatt klassens nye gutt, og kvalitetsfølelsen på Omen er ikke så gjennomført som på de øvrige i feltet. Til gjengjeld slipper du unna med langt billigere kjøpspris.
Benchmark:
- Geekbench 3: 11 838 (multi-core), 3 456 (single-core)
- Basemark 3.0: 951,72
- 3DMark 15: 12 484
- 3DMark Time Spy: 4800
- Cinebench R15: 111,16 fps/620 cb
- HD Tach: 1635 MB/s
- Futuremark Peacekeeper: 1t. 14 min
Alienware 13 R3
Stor bakpart og OLED-skjerm
Man blir begeistret for Alienware, selv om designen er litt merkelig.
Alienware har i mange år vært kjent for solide gaming-maskiner i det dyre sjiktet, og har dessverre også vært forbehold det amerikanske markedet. Det er de ikke lenger, og det må vi egentlig være fornøyd med. Denne maskinen har kanskje ikke det kraftigste grafikkortet, men klarer seg likevel ganske godt, og har en utrolig lekker og skarp OLED-skjerm. Batteriet er et av de klart bedre, og kan holde maskinen kjørende i lang tid. Vil du ha en maskin som fortsatt er transportabel og kan brukes til annet enn gaming, og hvis du kan leve med den blanke skjermen og den litt fjollete designen, er Alienware et godt kjøp.
Benchmark:
- GeekBench 3: 13 437 (multi), 3512 (single)
- Basemark 3.0: 523.52
- 3DMark 15: 9653
- 3DMark TimeSpy: 3643
- CineBench R15: 86,62 fps / 719cb
- HD Tach: 990,0 MB/s
- Futuremark Peacekeeper: 2 t. 50 min.
Les hele testen på lydogbilde.no
Acer Predator 17X GX-792
Pantersort rovdyr
Acers bidrag til en killermaskin oser av luksus, og spiser spillene dine til frokost.
Acer jobber hard med Predator-serien for å bite seg fast i gaming-markedet, og Predator 17X er en glimrende og velkonstruert maskin som kan tilfredsstille selv de mest krevende spillere. Ytelsen ligger i topp, og det krever nærmest et målfoto for å avgjøre forskjellen mellom Acer og erkerivalen Asus.
Ytelsen av slikt kaliber i en laptop har sin pris. Både målt i kroner og bærbarhet. Predator 17 krever en solid PC-veske, og batteriet er mer til pynt. Og den koster en formue – men ikke mer enn en seriøs racersykkel eller annet toppklasse hobbyutstyr.
Benchmark:
- Geekbench 3: 14 352 (multi-core), 3496 (single-core)
- Basemark 3.0: 1352,68
- 3DMark 15: 14 307
- 3DMark Time Spy: 6599
- Cinebench R15: 108,44 fps/764 cb
- HD Tach: 605 MB/s
- Futuremark Peacekeeper: 1 t. 4 min.
Asus ROG G701VIK BA044T
Grotesk luksusgamer
Asus satser beinhardt på ytelsen, noe som presser pris og vekt i været.
Asus ROG G701 er en maskin for de få, hvor prisen ikke betyr noe, og hvor det ikke gås på kompromiss med ytelsen. Den er grotesk stor, og støyer som en støvsuger. Den det er en mening med galskapen. Den trekker alle nyere spill som bare det, og spytter imponerende flott grafikk ut på sin 17,3 tommer skjerm. Har du penger, og vil du på liv og død ha en maskin du i prinsippet kan ta med rundt, er den derfor verdt å vurdere. Vil du ha mest mulig for pengene, er du likevel langt bedre tjent med en stasjonær med to 1080-kort i. Den løsningen vil være mer fremtidssikret og til og med billigere enn monsteret fra Asus.
Benchmark:
- GeekBench 3: 16 047 (multi-core), 3976 (single-core)
- Basemark 3.0: 1320.21
- 3DMark 15: 16 262
- 3DMark TimeSpy: 6644
- CineBench R15: 117,02 fps / 883cb
- HD Tach: 3528,6 MB/s
- Futuremark Peacekeeper: 1 t. 45 min.
Les hele testen på lydogbilde.no(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.