Apple er ofte ikke det første selskapet i verden med nye funksjoner. Men selskapet sørger stort sett alltid for at når noe nytt introduseres, så er det gjennomarbeidet og med god brukeropplevelse. Den fjerde generasjonen Apple Watch går litt imot denne tradisjonen. Her finner vi et par funksjoner vi ikke har sett i elektronikk for massemarkedet før, men de fungerer ikke ennå.
Apple Watch Series 4 er den første smartklokken i verden som kan ta et elektrokardiogram av brukeren, bedre kjent som EKG. EKG brukes til å identifisere ulike hjertefeil eller midlertidige tilstander som ujevn hjerterytme, blokkeringer, oksygenmangel og blodpropp. I tillegg har klokken innebygget fallsensor med tilhørende nødkontakt.
EKG-funksjonen sier Apple blir klar «i løpet av året». Foreløpig har de sagt at funksjonen muligens vil få en slags godkjennelse av det amerikanske legemiddelverket FDA. Om funksjonen blir tilgjengelig utenfor USA er faktisk usikkert.
Fallsensoren fungerer allerede. Den registrerer om brukeren faller og dersom brukeren blir liggende urørlig i 45 sekunder etter fallet kan klokken kontakte egendefinerte nødkontakter eller en nødsentral. Vi spurte Apple hvordan klokken skal ringe 113 for en bruker som ikke kan snakke, men det hadde de ikke noe svar på. Riktignok kan man kontakte 110, 112 og 113 med sms i Norge og dermed sende en posisjon, men Apple kan ikke bekrefte at dette vil fungere.
Dersom man ikke besvimer av fallet og man er innen trådløs rekkevidde av den parede telefonen kan man bruke klokken som handsfree om man trenger hjelp.
Heldigvis er ikke disse to tingene det eneste nye i Apple Watch 4.
Design
De tre foregående generasjonene av Apple Watch har vært like. Apple Watch 4 kommer fortsatt i to størrelser, men skjermen er nå blitt rundt 30 prosent større uten at hele klokken er blitt nevneverdig større. Og større skjerm er alltid positivt. Apple Watch 4 er også tynnere enn tidligere.
Rullehjulet på siden har fått såkalt haptisk respons, det vil si en følbar tilbakemelding til brukeren. Det føles som rullehjulet har «trinn» som klikker når man ruller. Det føles ikke helt som et mekanisk rullehjul, men gir en litt bedre brukeropplevelse enn trinnløs rulling.
Knappen på høyre side går nå i flukt med kabinettet slik at klokken ser mer helhetlig ut.
Det meste på innsiden av Apple Watch er oppgradert. Prosessor og sensorer er raskere og mer presise enn før.
Brukeropplevelse
Smartklokker brukes i hovedsak til to ting: Å lese av varslinger som er kommet til telefonen og til helse og mosjon.
Varslingene fungerer som før, man kan få svært mange av dem eller velge bort dem man ikke vil ha. Apple Watch fungerer også som en kontaktflate mot Siri dersom man vil bruke stemmestyring, og en ny walkie-talkie-funksjon lar deg sende talebeskjeder frem og tilbake med andre Apple Watch-brukere.
Den generelle brukeropplevelsen blir bedre av den større skjermen. Det er plass til mer informasjon og det er kommet nye urskiver man kan tilpasse med inntil åtte såkalte komplikasjoner, det vil si hvilken type tilleggsinformasjon man ønsker å få vist frem på skjermen.
Selv om alle sensorene er blitt bedre er noe som før: Apple Watch er god til å måle aktivitet, men til trening fungerer den kun opp til et visst nivå. Er du noenlunde seriøs med treningen og har konkrete mål å trene frem til vil en dedikert treningsklokke fortsatt være å foretrekke.
Her kommer også batterikapasiteten inn. Den er nå på 18 timer. Det er Apple Stolte av, men det er ikke mye å skryte av i dagens marked. Mange smartklokker nærmer seg en ukes batteritid, og mange av klokkene som startet som aktivitetsmålere eller treningsklokker begynner å bli bra som smartklokker også.
Konklusjon
Apple Watch Series 4 har flere gode elementer som større skjerm, mer presise sensorer og bedre høyttaler og mikrofon, men de oppgavene folk flest bruker klokken til oppleves som før. Fallsensoren og EKG-målingen er viktige innovasjoner, men inntil EKG-måling kan tas i bruk oppleves Apple Watch 4 som en Apple Watch 3 med større skjerm. Prisen starter på 4390 kroner og det oppleves som stivt inntil de nye funksjonene kan tas i bruk.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.