Årets nye OLED-modeller fra Panasonic (FZ800 og FZ950) har som vanlig billedkvaliteten i fokus. Samtidig virker det som de har tatt til seg dette med prisen: Innstegsmodellen TX-65FZ800 har fått en langt hyggeligere prislapp enn forgjengerne, og kan dermed konkurrere mer direkte med LG og Sony.
Design
Utseendemessig er Panasonic-skjermen en ganske enkel affære: Den relativt tynne OLED-skjermen har en kullsvart utførelse på sokkel og innramming, helt fri for glorete detaljer. Panasonic har imidlertid sørget for at ledninger kan trekkes skjult bak deksler og ned gjennom foten. FZ800 er ikke like slank og blankpolert som konkurrentene fra Sony og LG, men virker til gjengjeld bra bygd: Både TV-kabinettet og sokkelen føles tyngre og mer solid enn konkurrentene.
Brukervennlighet og finesser
Panasonic er kjent for å være ganske konservative når det kommer til betjening, menysystem og smart innhold. Dette er ekstra tydelig på fjernkontrollen, som er av den tradisjonelle typen; stor med en hel masse knapper. Den ser unektelig litt gammeldags ut, men er enkel å bruke – og du slipper å gå omveier, siden det finnes en knapp til det meste.
Mens konkurrenter som Sony og Philips for lengst har gått over til Android tv, tviholder Panasonic fortsatt på sitt eget brukergrensesnitt, My Home Screen. Dette er et enklere menysystem med begrenset antall apper og finesser, men det fungerer veldig godt. Raskt, enkelt å bruke, og du slipper all «støyen» som følger med Googles heldekkende hovedmeny. Dette gjør TV-en godt velegnet til å bruke som en ren monitor, for eksempel i kombinasjon med en mediespiller som Apple TV 4K.
Hastigheten er det ingenting å si på: TV-en starter, slukker og zapper kanaler like raskt som konkurrentene. Panasonic-skjermen har også gode tilkoblingsmuligheter, med kortinngang for både parabol, kabel og bakkenett. Den kan også streame TV-innhold til en annen tv i huset via internett (IP). Panasonic har også en dedikert gaming-mode for ihuga spillentusiaster, hvor vi målte forsinkelsen til bare 18 millisekunder.
Billedkvalitet
Panasonic TX-65FZ800 har alle forutsetninger for å levere god billedkvalitet. Foruten et topp moderne OLED-panel kommer FZ800 med siste versjon av selskapets HCX videoprosessor. Ingeniørene har jobbet som besatt for å skvise ut høyere ytelse, og alliert seg med Panasonics Hollywood-avdeling i søken etter en mer naturtro og presis fargepalett. I tillegg har de fått TV-en testet og godkjent av THX.
Besettelsen har gitt resultater, for når det kommer til korrekt og naturlig fargegjengivelse er Panasonic TX-65FZ800 blant de aller, aller beste vi har sett. En visuelt gjennomført serie som Breaking Bad ser fantastisk bra ut via Panasonic-skjermen, med større dybdefølelse og fargevariasjon enn konkurrentene. Mens LG og Sony gir de mange ørkenscenene et rødlig fargestikk, greier Panasonic å få frem nyanseforskjellene i fjell, sand og hudtoner på en helt annen måte.
Svartnivået er som på OLED-er flest: Helt kullsvart, men Panasonic-skjermen får også frem detaljene i de aller mørkeste gråtonene, i stedet for å drukne dem i «black crush». Dette er ekstra tydelig på en mørk film som Blade Runner (4K Blu-ray).
Forbedret HDR-håndtering
Panasonic var nær ved å kapre tittelbeltet under fjorårets OLED-kamp. Blant de få ankepunktene var manglende støtte for Dolby Vision HDR-formatet, som ga konkurrentene fra LG og Sony en synlig fordel i noen tilfeller. Dolbys format inneholder nemlig mer informasjon om opptaket – såkalte dynamiske metadata – som igjen åpner for bedre kontrast fra scene til scene.
Ikke overraskende er det nettopp dette Panasonic har ønsket å «fikse» på årets nye modeller. Men i stedet for å betale lisens til Dolby, har de utviklet et nytt format – HDR10, i samarbeid med Samsung og Philips. I tillegg har de jobbet aktivt med sin egen billedbehandling slik at den kompenserer for manglende dynamisk informasjon.
Sistnevnte ser ut til å ha gitt resultater: FZ800 tåler fint sammenligning med LG OLED65C8, selv når denne drar nytte av Dolby Vision. Vi testet blant annet med Netflix-seriene Stranger Things og Iron Fist, og forskjellen fra scene til scene er langt mindre enn ventet. I noen tilfeller foretrakk vi faktisk Panasonics «statiske» HDR-versjon over Dolby-versjonen.
Lydkvalitet
Den største forskjellen mellom FZ800 og den mer påkostede FZ950 ligger nettopp i lydsystemet. Mens storebror har en egen lydplanke i sokkelen, tydelig inspirert av «Dynamic Blade» høyttaleren fra fjorårets flaggskip – må FZ800 klare seg med enklere, nedovervendte høyttalere. Lydgjengivelsen er tydelig og klar, men står likevel ikke i stil med det heftige bildet. Tale og lydeffekter mangler litt futt, spesielt i de lyse tonene. Sammenlignet med Sonys spenstige høyttalerløsning låter det hele litt tamt.
Konklusjon
Blant alle TV-ene vi har testet hittil i år, er det Panasonic som gir oss den aller mest korrekte billedkvaliteten – og du behøver ikke være «akademiker» for å sette pris på det. TX-FZ800 har en fantastisk flott fargegjengivelse som kommer godt frem på alt slags TV-innhold, kombinert med den gode kontrasten og svartnivået vi forbinder med OLED. Panasonic-skjermen koster en slant mer enn de billigste OLED-konkurrentene, men hvis du virkelig er serienerd og filmfanatiker på din hals – og vil ha med deg hver minste detalj i handlingen – finnes det ikke noe bedre tv i skrivende stund.
Les hele testen på Lydogbilde.no(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.