Ved Telenors hovedkontor på Fornebu tester telekonsernet 5G rett utenfor døren til selskapets store mobilnett-kunde Huawei. Det kinesiske selskapet har levert rundt 8000 basestasjoner til Telenors 4G-nett, og er også en stor leietager av Telenor. Men det er ikke Huaweis 5G-nett som nå benyttes på Fornebu.

– Nå tester vi 5G på Fornebu sammen med Ericsson, men vi skal også teste 5G ved hovedkvarteret med Huaweis utstyr. Vi benytter begge telekomprodusentene ved 5G-pilotprosjektene vi har, sier Anders Krokan, kommunikasjonssjef i Telenor Norge.

Både Telenor og konkurrenten Telia vil i nærmeste fremtid beslutte hvem som skal levere utstyr for bygging av 5G-nettverk. De to selskapene står i fare for å skifte opptil 14.000 basestasjoner dersom Huawei utestenges som følge av strenge sikkerhetskrav. Konkurrenten Ice har allerede kjøpt 5G-nett fra finske Nokia.

– Vi gjennomfører nå en anbudsprosess der Telenor Norge skal velge 5G-leverandør på radioutstyr i løpet av 2019, sier Krokan.

Han legger til at Telenor har inngått avtaler med Ericsson og Nokia som sammen skal levere en modernisering av kjernen i mobilnettet i Norge.

Huaweis ledelse er ikke bekymret for at Telenor tester 5G-utstyr fra Ericsson på Fornebu eller andre steder.

– Fra vår side tror vi fortsatt på konkurranse på like vilkår med andre leverandører, sier kommunikasjonssjef Erik Thomas Ganer i Huawei Norge.
– Fra vår side tror vi fortsatt på konkurranse på like vilkår med andre leverandører, sier kommunikasjonssjef Erik Thomas Ganer i Huawei Norge. (Foto: Huawei)

– Vi finner det helt naturlig at telekomoperatørene tester ulike leverandører i forkant av større investeringer i nettverkene. Vi deltar i noen tester, mens øvrige leverandører tester andre steder. Fra vår side tror vi fortsatt på konkurranse på like vilkår med andre leverandører, sier Erik Thomas Ganer, kommunikasjonssjef i Huawei Norge.

Amerikansk press

Mens de norske teleoperatørene vurderer kjøp av 5G-nett, presser amerikanske myndigheter på at allierte land ikke skal la kinesiske Huawei levere utstyr til kritisk infrastruktur av frykt for spionasje. Nylig inngikk USAs visepresident Mike Pence og Polens statsminister Mateusz Morawiecki en samarbeidserklæring som hindrer at Huawei blir 5G-leverandør i Polen.

Mens amerikanske myndigheter forlanger 5G-boikott av Huawei, har flere europeiske land unnlatt en fullstendig utestengelse av den kinesiske telekomprodusenten. Ifølge Huawei har selskapet sikret seg 50 kommersielle kontrakter for 5G-utbygging globalt.

Men i Nato-landet Danmark har landets største mobiloperatør, TDC, valgt å bytte ut Huawei med Ericsson.

Kinesisk oppdatering

I sommer ba Huawei å få møte med ledelsen i Kommunal- og moderniseringsdepartementet om 5G.

– Vi har en åpen dialog med norske myndigheter for å informere om Huaweis virksomhet og hvordan vi kan bidra i den digitale utviklingen. Vi hadde et møte i august der vi møtte representanter fra departementet for å presentere vår nye administrerende direktør samt å gi en oppdatering av Huaweis forretning i Norge, sier Ganer.

Avdelingsdirektør Heidi Kvalvåg i Kommunal- og moderniseringsdepartementet opplyser at møtet med Huawei dreide seg om situasjonen knyttet til USAs Entity List som gir restriksjoner på amerikanske selskapers leveranser til Huawei.

«Huawei fikk her anledning til å gi myndighetene en oppdatert status på mulige konsekvenser for det norske markedet. Statssekretær Paul Chaffey deltok på møtet sammen med embetsverk i departementet», skriver Kvalvåg i en epost.

Huaweis ledelse mener selskapets produkter er like sikkert som andres.

– Så langt har vi ingen indikasjoner på at utstyret vi leverer gir mindre sikkerhet enn andres, understreker kommunikasjonssjef Erik Thomas Ganer i Huawei Norge.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.