Med en splitter ny mobiltelefon som ikke er lansert i markedet ennå, sjekkes hastigheten i Telias 5G-testnett utenfor Telias norske hovedkontor i Nydalen i Oslo.

– Se, hastigheten i nettet er nå på én gigabit per sekund, sier kommunikasjonsdirektør Henning Lunde i Telia Norge.

– Og hva betyr det?

– Det er ti ganger raskere enn det bredbåndet folk har hjemme. Med 5G får kundene fiberhastighet på bussen og i bilen. Nedlasting av filmer vil gå kjemperaskt, sier Tommy Strand, sjefarkitekt for nettverk i Telia Norge.

Selskapet er Norges nest største teleoperatør og Telenors hovedkonkurrent.

«Åtte millisekunder»

Med telefonen Huawei Mate 20X 5G har Telia-ledelsen fått et verktøy som kan brukes i selskapets 5G-test av nettet ved hovedkontoret i Oslo.

– Dette er den første 5G-telefonen som er bruk i Norge i et 5G-nett, sier kommunikasjonsdirektør Henning Lunde (til høyre). Ved hans side står Tommy Strand, sjefarkitekt for nettverk i Telia Norge.
– Dette er den første 5G-telefonen som er bruk i Norge i et 5G-nett, sier kommunikasjonsdirektør Henning Lunde (til høyre). Ved hans side står Tommy Strand, sjefarkitekt for nettverk i Telia Norge. (Foto: Knut Egil Wang)

– Dette er den første 5G-telefonen som er i bruk i Norge i et 5G-nett, sier Lunde.

Hastigheten i 5G-nettene skal bli så stor at det er nærmest er snakk om eksakt sanntid.

– Forsinkelsen er på kun åtte millisekunder. Det tilsvarer åtte tusendelssekunder, mens dagens mobilnett har en forsinkelse på mellom 26 og 30 tusendelssekunder. Med hastighet på én gigabit er 5G-nettet mellom 13 og 14 ganger raskere enn dagens 4G-nett. Og husk 4G-nettene i Norge er blant verdens aller raskeste, sier Strand.

Vil 5G medføre at det ikke er nødvendig å bruke fiber?

– Nei, fiber vil alltid kunne tilby høyere hastigheter ved oppgradering, men 5G vil være et godt supplement for dem som har bredbånd over kobbernettet i dag, sier Strand.

De to understreker at det vil ta litt tid før den vanlige mobilkunde bruker 5G.

– Vi vil nok ikke rulle ut 5G-nettet som vi gjorde med 4G. Utbyggingen vil tas steg for steg, sier Lunde.

Press mot Huawei

Ledelsen i de norske mobiloperatørene har hatt møter med myndighetene om trusselen vedrørende spionasje i mobilnettene blant annet i forbindelse med 5G-utbyggingen.

De to desidert største mobiloperatørene i landet, Telenor og Telia, som kontrollerer over 90 prosent av markedet, har satset tungt på å bruke utstyr fra Huawei blant annet til utbygging av 4G-nettet.

Etter press fra USA er Huawei blitt utestengt fra 5G-utbygging i flere land på grunn av frykt for selskapets tette bånd til kinesiske myndigheter.

– Når vil Telia Norge ta en beslutning om valg av 5G-leverandør?

– Det vil vi gjøre når tiden er inne for å gjøre det, sier Lunde.

Heller ikke Telenor har valgt 5G-leverandør.

– Vi håper å konkludere i løpet av året, sier administrerende direktør Petter-Børre Furberg i Telenor Norge.

Kaprer mobilkunder

Etter Telias storkjøp av kabel-tv-selskapet Get og TDC Norge for 21 milliarder kroner i fjor sommer arbeider den norske ledelsen i det svenske telekonsernet å få mest mulig lønnsomhet ut av kjøpet.

– Vi leverer et solid økonomisk resultat i en krevende sammenslåingsfase. Vi har stabil underliggende inntektsutvikling, en bedret bunnlinje, og vi ser en fortsatt positiv utvikling på mobilkundesiden, samtidig som vi vokser på bredbånd. Det omfattende integrasjonsarbeidet går som planlagt, og vi er godt i rute for å nå våre synergimål på 800 millioner norske kroner i bedret kontantstrøm innen utgangen av 2021, sier administrerende direktør Abraham Foss i Telia Norge i en pressemelding.

I mai besluttet ledelsen å kutte 240 årsverk i Telia Norge, det tilsvarer at én av ti mister jobben i selskapet.

I andre kvartal økte Telia Norge antall mobilkunder med 12.000 til 2.337.000, mens hovedkonkurrenten Telenor Norge tapte 20.000 kunder i samme kvartal og hadde 2.904.000 mobilkunder ved utgangen av juni.

Av en omsetning på 3,4 milliarder svenske kroner i andre kvartal oppnådde Telias norske virksomheten et driftsresultat før avskrivninger (ebitda) på 3,4 milliarder kroner, noe som gir en margin på 42 prosent.

Det medfører at Telia Norge og Telenor Norge er så godt som like lønnsomme. Telenors norske virksomhet oppnådde en ebitda-margin på 43 prosent i annet kvartal.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.