Varsellampene blinker for Telias milliardkjøp av mobilkonkurrenten Phonero i høst.

– Konkurransetilsynet har sendt varsel til partene i transaksjonen om at tilsynet vurderer å gripe inn mot oppkjøpet. Dette er basert på en foreløpig vurdering om at transaksjonen kan redusere konkurransen og være til skade for norske mobilkunder, sier avdelingsdirektør Gunnar Nese i Konkurransetilsynet.

«Hindre effektiv konkurranse»

I brevet tilsynet har sendt partene heter det blant annet at «foretakssammenslutningen vil kunne medføre høyere priser» og at «det er rimelig grunn til å anta at foretakssammenslutningen i betydelig grad vil hindre effektiv konkurranse i sluttbrukermarkedet»

Konkurransetilsynet understreker at de to største aktørene i det norske mobilmarkedet, Telenor og Telia, vil få en samlet markedsandel på over 90 prosent etter oppkjøpet.

«Tall fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet over markedsandeler viser at partene etter oppkjøpet vil få en markedsandel på 37,1 prosent i et samlet sluttbrukermarked».

 – Innen 20. februar må vi ta stilling til om saken skal avsluttes eller om det skal sendes et nytt varsel til partene om at tilsynet vurderer å stanse oppkjøpet, sier Nese.

«Ber om mer tid»

Telias ledelse tar varslet med fatning.

– Konkurransetilsynet ber om mer tid og varsler at det ønsker å jobbe videre med saken. Det er helt normalt av transaksjoner av denne størrelsen og karakter og veldig forståelig gitt at høringsrunden ble avsluttet for kun kort tid siden, sier Henning Lunde, kommunikasjonsdirektør i Telia Norge.

– Men frykter dere at Konkurransetilsynet vender tommelen ned for kjøpet?

– Det er viktig å understreke at dette ikke er et varsel om et nei til oppkjøp. Det er også i tråd det vi tidligere har kommunisert at vi forventer en endelig konklusjon i første kvartal i neste år, sier Lunde.

Han mener at Telias kjøp av Phonero vil være bra for konkurransen.

– Det vil styrke vår posisjon og vi vil bli en sterkere utfordrer til Telenor som dominerer bedriftsmarkedet med en markedsandel på 67 prosent, sier Lunde.

Storgevinst kan glippe

I begynnelsen av november kjøpte Telia opp det Kristiansand-baserte selskapet Phonero for 2,3 milliarder kroner.

Phonero er Norges tredje største mobilaktør i bedriftsmarkedet og har over 200.000 kunder. Kun Telenor og Telia er større enn Phonero i bedriftsmarkedet på mobilsektoren.

Dersom kjøpet godkjennes av Konkurransetilsynet vil Christen Sveaas' investeringsselskap få 400 millioner kroner for sine eierandeler. Det vil gi Kistefos en regnskapsmessig gevinst på 250 millioner kroner.

Blant vinnerne av et eventuelt mobiloppkjøp er også administrerende direktør Thore Bertelsen i Phonero, som kan tjene rundt 140 millioner kroner på salget av aksjene.

Han vil ikke kommentere Konkurransetilsynets varsel.

«Spørsmål om denne saken må tas med Telia», skriver Bertelsen i en sms.

Støtter tilsynets kritikk

Bransjerådgiver Morten Evjen i Telehjelpen er fornøyd med Konkurransetilsynets avgjørelse. Han har tidligere advart mot et teleduopol dersom Telia får kjøpe Phonero.

– Jeg er enig med tilsynets merknader at oppkjøpet kan hindre konkurranse og frykter som dem at det kan gi høyere priser. Spørsmålet blir hvilke avdempende tiltak Telia og Phonero kan gjøre, i og med at Telia kjøper en hel portefølje med bedriftskunder med unntak av noen få privatkunder, sier Evjen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.