– Jeg forlater Telenor med en stolthet over å ha bidratt positivt til selskapets utvikling og vekst gjennom 30 år, sier Berit Svendsen, som tirsdag går av som administrerende direktør i Telenor og som sjef for Telenors virksomhet i Skandinavia.

Berit Svendsen er ferdig som sjef for Telenor Norge og Telenors virksomhet i Skandinavia.
Berit Svendsen er ferdig som sjef for Telenor Norge og Telenors virksomhet i Skandinavia. (Foto: Fartein Rudjord)

Svendsen har siden 2011 vært sjef for Telenor Norge, og ble i mars i fjor satt inn som sjef for Telenors virksomhet i Skandinavia. De siste ukene har Svendsen og konsernsjef Sigve Brekke vært i medienes søkelys etter at NRK i midten av august meldte at Sigve Brekke ville bytte ut Berit Svendsen.

Petter-Børre Furberg i Telenor.
Petter-Børre Furberg i Telenor. (Foto: Telenor)

Tirsdag trer hun ut av ledergruppen til Telenor Norge. Telenor-veteran Petter-Børre Furberg går inn som ny sjef for Telenor Norge, mens Morten Karlsen Sørby går inn som sjef for Telenors virksomhet i Skandinavia.

Fikk tilbud om Brekkes rolle som styreleder

Svendsen skal ha blitt tilbudt flere andre stillinger i konsernet, blant annet i det thailandske datterselskapet Dtac, ifølge DNs kilder.

– Jeg har forsøkt å finne en god løsning tilpasset Berits egne ønsker, og samtidig sikre utvikling av kompetanse og erfaring både for henne og andre. Jeg har stor respekt og forståelse for at utenlandsoppdrag ikke alltid passer. Nettopp derfor har jeg prøvd å imøtekomme Berits ønsker og behov, sier Sigve Brekke i en melding.

– Siden Berit selv har vist et stort engasjement for å arbeide videre med Skandinavia og jeg ønsket å beholde henne i konsernledelsen, var nettopp ett av tilbudene å fortsette som sjef for denne regionen og overta etter meg som styreleder i Telenor Norge, sier Brekke.

En av Norges mektigste industrieiere, Ferds Johan H. Andresen, tar tirsdag morgen til Twitter for å lufte sine tanker om avgangen til Berit Svendsen.

Skal nullstille seg

– Jeg har hatt gleden av å bli løftet opp og frem av fantastiske kolleger og medarbeidere. Sammen har vi tatt Telenor til nye høyder. Det er blitt lagt merke til også langt utenfor selskapet. Jeg ønsker alle venner og kolleger i Telenor lykke til videre, sier Berit Svendsen i en melding.

Hun sier at hun nå skal ta seg litt fri og nullstille seg før hun gyver løs på nye, spennende oppgaver et annet sted.

Berit Svendsen har ikke besvart DNs henvendelser tirsdag morgen. DN har vært i kontakt med fungerende kommunikasjonssjef Atle Lessum i Telenor. Han opplyser at selskapet ikke ønsker å gi ytterligere kommentarer før Brekke og styreleder Gunn Wærsted møter pressen klokken 11:00.

Heller ikke styrelederen ønsker å kommentere lederbyttet overfor DN.

– Nå er det veldig tidlig, og vi har pressemøte senere i formiddag. Jeg gir ikke noen kommentarer til pressen før det, sier Gunn Wærsted.

Både Svendsen og Brekke bruker i likhet med Johan H. Andresen Twitter til å formidle sine budskap.

– Vi er også stolte og takknemlige over alt det du har utrettet for Telenor Group, Berit. Vi vil savne deg og ønsker deg lykke til videre, svarer Brekke på Svendsens Twitter-melding tirsdag, der hun har kopiert inn sitater fra pressemeldingen.

«Synd og trist»

Styreleder Gunn Wærsted sier i meldingen at styret er opptatt av at Telenor har et bredt tilgang av ledere som kan ta på seg større oppgaver i konsernet, inkludert mulige etterfølgere til konsernsjef Sigve Brekke.

– Nettopp fordi Berit gjennom syv år har ledet Telenor til gode resultater i Norge, er hun en av dem vi har ønsket å satse på for fremtiden, og jeg synes det er svært synd og trist at Berit har valgt å takke nei til de tilbud hun har fått om nye roller i Telenor. Jeg oppfatter at konsernsjefen har strukket seg langt for å etterkomme hennes ønsker, sier Wærsted.

Dette er den nye sjefen

Petter-Børre Furberg, som tar over Telenor Norge, har jobbet i konsernet siden 1998. Han har vært administrerende direktør i Telenors selskaper i Myanmar og Bangladesh, finansdirektør og markedsdirektør i det thailandske datterselskapet Dtac og leder for virksomheten Finansielle Tjenester i Telenor-konsernet.

– Han har vært med på å lede etablerte organisasjoner, vært ansvarlig for å bygge opp et mobilselskap fra grunnen av og vært ansvarlig for utvikling av nye produktområder. Jeg er glad for at han har akseptert den krevende rollen som leder av Telenor Norge. I likhet med Berit er han en leder som skaper engasjement og entusiasme, og han er den rette personen for å ta over ledelsen av et selskap som både betyr mye for Telenor og for digitaliseringen av det norske samfunnet, sier Sigve Brekke. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Bård Bjerkholt: — Det er på mange måter en bitter sorti i dag
Avgangen til Berit Svendsen bekrefter inntrykket av at når hun ikke fikk toppjobben, så kunne det være det samme, mener DNs kommentator Bård Bjerkholt.
01:12
Publisert: