Torsdag ettermiddag sendte konsernsjef Sigve Brekke i Telenor ut en internmelding om medieomtalen av uroen i telegiganten de siste ukene. Her skriver han at han mener «interne prosesser blåses ut av alle proporsjoner».

VG/E24 var først ute med å sitere fra denne meldingen.

Under Arendalsuka for to uker siden nektet konsernsjefen å svare på spørsmål fra DN om han synes Skandinavia-sjef Berit Svendsen gjør en god jobb og om han har tillit til henne.

I internmeldingen DN har tilgang til skriver Brekke nå at «Berit gjør en veldig god jobb for Telenor, og jeg har selvfølgelig tillit til henne».

Uroen rundt toppsjef Brekke og konserndirektør Svendsen splitter Telenor. Flere hendelser og prosesser i den delvis statseide telegiganten har skapt uro fordi de tolkes helt ulikt internt i selskapet, har kilder fortalt til DN.

Sigve Brekke skal ha diskutert internasjonale lederjobber med Skandinavia-sjef Berit Svendsen. Det tolkes av noen som forsøk på å skvise henne ut.

Kommenterer ikke

Brekke skriver at det er «tungt å se at Telenor omtales på denne måten».

«Jeg er sikker på jeg har Berit med meg når jeg sier at det viktigste vi kan gjøre nå er å fokusere på det vi er her for: kundene og forretningen vår», avslutter han.

I forbindelse med Brekkes forsøk på oppklaring overfor de ansatte i Telenor, har DN spurt Berit Svendsen om hun er enig i konsernsjefens utsagn om at interne prosesser er blåst ut av proporsjoner, samt stilt to andre spørsmål:

  • Hvordan har hun selv oppfattet samtalene med Brekke om sine jobbmuligheter i utlandet/ konsernet?
  • Oppfatter Svendsen at Sigve Brekke ønsker å ta fra henne makt?

Svendsen viste fredag videre til kommunikasjonsavdelingen i selskapet.

Informasjonssjef Anders Krokan i Telenor skriver i en epost:

– Berit ber meg hilse og si at hun har fullt fokus på jobben hun nå har, og hun ønsker ikke å gi kommentar.

«Mellom de det gjelder»

En av sakene som har fått stor oppmerksomhet, er at Brekke skal ha tilbudt Svendsen lederjobben i Telenors thailandske mobilselskap Dtac, som NRK meldte for to uker siden.

Dette anses av Svendsens støttespillere som et forsøk på å kvitte seg med en sterk leder som stiller Brekke i skyggen i offentligheten, opplyser kilder til DN. Andre mener det tvert imot er et forsøk på å utvikle Svendsen som leder ettersom hun mangler internasjonal erfaring.

I internmeldingen skriver Brekke at han har jevnlig dialog med alle sine ledere om nye muligheter, roller og stillinger. «Rullering av roller er en innarbeidet praksis for å sikre bred kompetanse på toppledernivå i Telenor», skriver han, og viser til praksisen DN omtalte tidligere denne uken, at mange på toppledernivå i Telenor har tidsbegrensede kontrakter.

Brekke skriver at grunnen til at de så langt ikke har imøtegått «spekulasjoner og påstander i offentligheten», er fordi dialogen mellom leder og ansatt «er mellom de det gjelder»

Ikke bekreftet, ikke avkreftet

Svendsen har også tidligere vært ordknapp om uroen. Hun har vist til at hun ikke ønsker å kommentere interne prosesser eller personlige betingelser.

Hun har hverken bekreftet eller avkreftet sakene om at hun skal ha blitt tilbudt andre jobber i konsernet.

Under Arendalsuka, samme dag som NRK publiserte sin første sak, svarte hun slik på DNs spørsmål om Brekke har forsøkt å bytte henne ut som Skandinavia-sjef:

– Jeg har verdens mest spennende jobb og jeg gleder meg hver eneste dag til å gå på jobben og jobbe sammen med så mange flinke mennesker som det jeg gjør, sa Svendsen, som heller ikke svarte på om hun er blitt tilbudt en annen jobb i konsernet.

Det angivelige internasjonale jobbtilbudet er ikke det eneste som har skapt støy i selskapet.

Som både DN og VG har omtalt, reagerte mange da kommunikasjonsavdelingen og flere andre funksjoner i Telenor Norge rett før sommeren ble omorganisert og underlagt konsernledelsen, og nå skal rapportere til Brekke i stedet for Svendsen. Svendsens støttespillere tolker dette som et forsøk på å frata henne makt, mens andre mener omorganiseringen var et rasjonelt tiltak, ifølge DNs kilder.

Tok kontakt med departementet

TV 2 meldte torsdag kveld at styreleder i Telenor, Gunn Wærstad, har gitt en orientering til Næringsdepartementet om uroen i selskapet.

– Siden det har vært såpass mye medieomtale tok jeg kontakt med departementet for å gi en orientering om fakta i saken, skriver Wærsted i en melding til DN.

Departementet takket ja til orienteringen. Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen understreket overfor DN fredag at det var Telenors styreleder som selv ba om å få orientere departementet.

– Hvis noe oppstår som setter det statlige eierskapet på spill, hadde det vært naturlig å be om en orientering fra styreleder. Det har ikke skjedd nå, sa Røe Isaksen.

Han mener Telenor-støyen ikke er en sak for Næringsdepartementet, som eier 54 prosent av selskapet.

– Min jobb er å forvalte eierskapet, ikke være en løpende kommentator for den daglige driften, sa Røe Isaksen til DN.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Å være toppleder er toppidrett
Berit Svendsen, Skandinavia-sjef i Telenor, om å være toppleder i Telenor.
01:14
Publisert: