Berit Svendsens erstattere i Telenor ble annonsert samtidig med hennes avgang tirsdag morgen. Petter-Børre Furberg går inn som ny sjef i Telenor Norge, mens Morten Karlsen Sørby tar over som sjef for virksomheten i Skandinavia.
Dermed går to menn inn som erstattere for én kvinne.
Det er kun to kvinner av de ni som sitter i konsernledelsen, skriver fagforeningen Negotia i en melding. Det får forbundsleder Monica A. Paulsen til å reagere.
– Mangfoldsledelse er tydeligvis ikke noe Telenor kan skryte av. Dette holder ikke i likestillingslandet Norge i 2018. Bedre kjønnsbalanse må være en klar og reell målsetning for Telenor i fremtiden, sier hun.
Brekke: Jobber med saken
Paulsen gir støtte til Svendsen.
– Blant Negotias medlemmer i Telenor Norge har Berit Svendsen vært en vel ansett leder for selskapet. De har hatt stor tillit til Svendsen og beklager at en så dyktig leder nå forlater selskapet. Negotia i Telenor opplever at Berit Svendsen har skapt tillit, vekst og gode resultater for Telenor Norge, sier hun.
Telenor-sjef Sigve Brekke ble spurt om kvinneandelen i konsernledelsen på tirsdagens pressekonferanse:
– Jeg skulle gjerne ønske at den i prosent var høyere og det har vi jobbet systematisk med. Dette er noe vi kontinuerlig jobber med.
Næringsministeren vil ha mangfold
Nærings- og fiskeridepartementet er Telenors største eier og styres av næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).
– Jeg kommenterer ikke denne saken konkret, men det er en kjent sak for alle virksomheter at vi mener det er for få kvinnelige ledere i norske selskaper. Vi trenger mer mangfold, og som eier forventer vi at styrene jobber systematisk med dette. Dette er et tema vi tar opp jevnlig med selskapene, sier han.
Statsråden har tidligere kritisert overvekten av menn i toppen av norsk næringsliv.
– For hver dag som går uten bedre kjønnsbalanse på toppen i næringslivet, så øker selvfølgelig faren og presset for at det skal skje noe politisk, sa han i et intervju med DN i april.
– Selskaper som Telenor har alle forutsetninger til å rekruttere de aller beste blant både kvinner og menn. Hvem skal klare å ha mangfold i ledelsen om ikke et selskap som Telenor skal klare det? For meg er det vanskelig å forstå, sier likestillingsminister Linda Helleland.
Ble orientert
Det var i august det for første gang ble rapportert om en konflikt mellom konsernsjef Sigve Brekke og konserndirektør Svendsen. Siden den gang har Isaksen understreket at å håndtere slike saker er styrets jobb.
– Som Stortinget har fastlagt er det styret som har ansvaret for forvaltningen av selskapet. Det gjelder også interne forhold som ledelsen av selskapet og arbeidet med lederutvikling. Spørsmål om endringene i konsernledelsen bør derfor rettes til Telenor, sier han.
Samtidig fikk departementet i forrige uke en orientering fra Telenor-styreleder Gunn Wærsted om saken.
– Med bakgrunn at det har vært skrevet mye om Telenor i mediene, ringte jeg departementet, på administrativt nivå – ikke statsråden, på torsdag og tilbød en orientering om fakta. Det takker departementet ja til, sier Wærsted.
– Hva slags informasjon ga du til departementet?
– Akkurat den samme informasjonen som jeg har gitt i dag, sier Wærsted.
Det hun sa tirsdag, oppsummerer hun slik:
– Nå i dag har vi gitt fullstendig informasjon om det som har vært diskutert. Blant annet om tilbudet ledelsen har gitt til Berit Svendsen, som ikke vært fremme i mediene før. Når det gjelder andre opplysninger, ønsker jeg ikke å gå i detalj på det, sier Wærsted.
Skuffet likestillingstopp
Det er ikke bare i Telenor og politikken Svendsens avgang har vekket reaksjoner.
Tidligere pr-profil Susanne Kaluza ble nylig hentet inn som sjef for likestillingsselskapet She. Hun er skuffet over dagens nyhet, og at det nå blir mer mannstungt i Telenor-toppen.
– Jeg synes det er utrolig leit at en så erfaren leder som Berit Svendsen går av. Det er selvsagt ekstra leit at det fører til at mangfoldet i norsk toppledelse blir enda dårligere når Svendsen går ut og to menn går inn. Særlig siden Telenor er et stort og viktig selskap i Norge. Ifølge Cores topplederbarometer, som kom rett før sommeren, er 78 prosent av toppledelsen i de 200 største norske selskapene menn. Derfor er det et ekstra tap når en så dyktig og erfaren næringslivsleder som Berit ikke lenger skal være en del av toppledelsen i Telenor, sier Kaluza.
Hun viser til Svendsens lange erfaring som teknologidirektør, leder for forskningsavdelingen og i konsernledelsen, og mener den avgåtte sjefen har «mer pondus enn de aller fleste».
– Halvparten av befolkningen er kvinner, så det hadde vært fint hvis det i større grad gjenspeiler seg i ledergrupper. Vi har særs dyktige folk av alle kjønn, sier hun.
Administrerende direktør i Maskinentreprenørenes forbund og statsminister Erna Solbergs tidligere høyre hånd, Julie Brodtkorb, har engasjert seg i saken siden august.
– Bråket i Telenors ledelse er uheldig. Det er styrets ansvar å sikre at selskapet til enhver tid har en administrerende direktør som tar riktige beslutninger om driften av selskapet, inkludert ansettelser av ledergruppen, skriver hun i en tekstmelding.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.