Huawei får hard skyts fra amerikansk holdt og trues med en omfattende boikott. Det svenske telekonsernet Telia, som er kjent for å være en stor kjøper av Ericssons nettverkssystemer, mener sikkerhetsspørsmålet om infratrukturen på mobilnettsektoren handler om mer enn hvilket land og hvilken produsent systemene kommer fra.

– Dette handler ikke om en leverandør fra ett land, men hvordan man sikrer den digitale infrastrukturen i de land vi opererer i dels mot kundene og dels mot samfunnet ved å tilby dem sikre og robuste tjenester, sier konsernsjef Johan Dennelind.

Amerikanske myndigheter forsøker nå å få allierte med på en boikott av Huawei av leveranser til den kommende 5G-utbyggingen.

USA mener selskapet utgjør en sikkerhetsrisiko. Ifølge Wall Street Journalhar amerikanske myndigheter kontakter allierte land og lagt press på mobiloperatører og internettleverandører om å ikke benytte produkter fra Huawei.

«Ingen landegrenser»

Dennelind mener sikkerhetsspørsmålet rundt mobilnettverkene er viktig.

– Prinsipielt er det en bra diskusjon, men den skal ikke handle om ett selskap. Spørsmålet er mye større enn som så, sier Dennelind.

I Sverige har Telia valgt Nokia og Ericsson som nettverksleverandør. I Norge er Telias mobilnett bygget opp av Ericsson og Huawei.

I konkurransen med Ericsson og Nokia på leveranser av kommunikasjonsutstyr har det kinesiske selskapet en markedsandel på nesten 40 prosent i Asia og over 30 prosent i Europa.

Administrerende direktør Abraham Foss i Telia Norge understreker at mobilselskapene er underlagt sikkerhetslovene i Norge.

– Vi kommer til å følge lovene til enhver tid. Hele verden blir mer digital. Den digitale infrastrukturen kjenner per definisjon ingen landegrenser. Alt blir mer samfunnskritisk og det stilles en rekke sikkerhetsspørsmål på en stor skala. Det må vi som operatører forholde oss til både for å sikre vår egen infrastruktur og også for å være en del av digitalisering-deltagerne i markedet. Dette er ikke et leverandørspørsmål, sier Foss.

«En enorm kraft»

Telias konsernsjef understreker at selskapet har mange store og små leverandører som det stilles krav til.

– Vi er en stor innkjøper av 30.000 leverandører av ulike kategorier i vår verdikjede. Vi må stille tydelige krav til dem. Det er en enorm kraft vi har. Vi stiller de samme sikkerhetskrav til Ericsson og Nokia som vi gjør til Huawei. Dersom selskapene leverer opp til kravene våre, kan vi kjøpe fra dem. Hvis noen aktører er svartelistet av ulike årsaker av myndigheter, så forholder vi oss til det. Jeg tar ansvar før statlige myndigheter reagerer på at våre leverandører lever opp til krav, sier Dennelind.

I Sverige vil ikke en eventuell boikott mot Huawei få konsekvenser for Telias utbygging av neste generasjons mobilsystem 5G.

- Vi har valgt Nokia og Ericsson, sier Dennelind.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Julebord-ekspertenes beste tips: De ansatte kan stort sett gjør hva de vil, men særlig to ting er de dummeste sjefene kan gjøre
02:24
Publisert: