- Dette er nok et solid kvartal. Vi fikk to millioner nye mobilkunder og oppnådde syv milliarder kroner i kontantstrøm i kvartalet, sier konsernsjef Sigve Brekke ved fremleggelse av selskapets kvartalstall.
Torsdag morgen ble Telenors tall for tredje kvartal sendt ut. Tallene viser at selskapet omsatte i kvartalet for 27,4 milliarder kroner og oppnådde et driftsresultat før av- og nedskrivninger (ebitda) på 12,9 milliarder kroner.
Analytikernes estimater, som Infront har hentet for TDN Direkt, viser at tallknuserne i gjennomsnitt ventet en omsetning på 27,4 milliarder kroner og et ebitda-resultat på 13,1 milliarder kroner.
I tredje kvartal i fjor omsatte Telenor for 30 milliarder kroner.
En viktig årsak til nedgangen i omsetningen er negativ utvikling i Asia, som i all hovedsak skyldes pandemien, ifølge selskapet.
De sterkeste resultatene leverer Telenors avdelinger i Finland og Danmark, med omsetninger på henholdsvis 1,3 milliarder og 744 millioner kroner. Resultatnedgang har selskapet i Thailand og i Sverige med en reduksjon i ebitda på henholdsvis fire og 14 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor. Selskapet melder om en kontantstrøm på 7,2 milliarder kroner, en økning fra 4,4 milliarder i samme kvartal 2020.
Investorene er ikke imponerte over Telenor-resultatene, og aksjen faller 3,45 prosent når Børsen åpner.
Svakere i Asia
Det halvstatlige norske telekonsernet er en stor mobilaktør i Asia. Men i samtlige rapporterte land går omsetningen og driftsresultatet litt ned sammenlignet med samme periode i fjor, selv om konsernet har fått flere kunder i kvartalet.
Telenor peker på koronapandemien som årsak til nedgangen i bruk og abonnementer.
I Bangladesh omsatte Telenors datterselskap Grameenphone 3,74 milliarder i tredje kvartal mot 3, milliarder i samme periode i fjor. Selskapet oppnådde et driftsresultat på 1,63 milliarder mot 1,79 milliarder i tredje kvartal 2020.
– Vi ser tegn til at de asiatiske markedene gradvis åpner opp etter pandemien. Abonnentvekst og økende databruk er viktige drivere i Bangladesh og Pakistan. I Thailand påvirkes resultatene av nedstengninger, men landet signaliserer imidlertid gjenåpning av grensene for turister mot slutten av året, skriver selskapet i pressemeldingen.
I Thailand omsatte Telenors selskap Dtac for 5,1 milliarder kroner i tredje kvartal – det er 40 millioner mindre enn i samme tidsrom i fjor.
I Malaysia har omsetningen i Digi falt med 127 millioner kroner, til 33,8 milliarder kroner i kvartalet. Driftsresultatet endte på 993 millioner kroner, mot 1051 millioner i tredje kvartal i fjor.
Telenors asiatiske selskaper øker antallet mobilkunder med til sammen 1,8 millioner i løpet av kvartalet. Sterkest vekst har Telenor i Bangladesh med en vekst på 1,6 millioner i kvartalet. Telenor hadde ved utgangen av september 83,6 millioner i Bangladesh. Totalt har Telenor i dag over 162 millioner mobilkunder i Asia utenom Myanmar.
Venter på godkjennelse
Telenors salg av mobilvirksomheten i Myanmar er det fortsatt uvisshet om myndighetene i landet godkjenner.
Den 8. juli solgte Telenor sitt mobilselskap i Myanmar til libanesiske M1 Group for 105 millioner dollar, eller rundt 900 millioner kroner. Telenor har nedskrevet hele sin investering i landet, som tilsvarer 6,5 milliarder kroner.
I torsdagens kvartalsrapport skriver selskapet at salget fremdeles er under regulatorisk behandling av myndighetene i Myanmar.
Salget skjedde fire måneder etter et militærkupp og opprør mot generalene. Telenor solgte virksomheten da de nye makthaverne stilte krav til ledelsen i Telenor som selskapet har sagt det ikke kunne godta.
I slutten av september ble det kjent at OECDs norske kontaktpunkt skal se nærmere på salget av Telenors mobilselskap i Myanmar etter at en gruppe på 474 Myanmar-baserte sivilsamfunnsorganisasjoner har klaget inn selskapet. Klagerne mener at Telenor ikke har fulgt OECDs retningslinjer ved salget av mobilselskapet.
Militærjuntaen i landet har ennå ikke godkjent salget av Telenor Myanmar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.